Mam pytanie czy ktoś sam wymieniał wariator? Przymierzam się do tej operacji i nie wiem dokładnie jak wygląda jego demontaż, czy trzeba specjalny klucz do tego?
Jeśli chodzi o narzędzia to na pewno niezbędne będą blokady wałka, dostępne powszechnie na allegro np. KLIK Być może przyda Ci się ten link, co prawda po angielsku, ale dosyć kompleksowo wyjaśniona i pokazana wymiana: http://home.hccnet.nl/jaap.bouma/PhaseVariator.htm
trzeba włozyc wałek w imadlo za krzywke, czasem nie blokowac wałka w głowicy i wtedy wariator odkrecac bo to głupota. nastepnie przykrecic cos do wariatora, ja mialem płaskownik na dwie mocne sruby przykrecony do wariatora, kawałek przedłuzki i juz odkrecony..
trzeba włozyc wałek w imadlo za krzywke, czasem nie blokowac wałka w głowicy i wtedy wariator odkrecac bo to głupota. nastepnie przykrecic cos do wariatora, ja mialem płaskownik na dwie mocne sruby przykrecony do wariatora, kawałek przedłuzki i juz odkrecony..
Nie prawda wariator odkręcic można blokując wałek ssący i odpowiednim kluczem ( jesli taki masz ) wykręcasz wariata i wkręcasz nowy w ten sam sposób jesli takiego klucza nie masz musisz zdemontować wałek ssący
A rozbierał ktoś wariator w celu regeneracji? Zagłębiłem się w ten temat i wynika z tego, iż te sprzedawane za mniej więcej 350 zł są regenerowane a rzeczywiście nowe zaczynają się od 440 zł... Zestaw naprawczy w salonie kosztuje 11 zł więc jeśli samemu można przełożyć sprężynę to gra jest warta świeczki (po co przepłacać za coś, co było w taki sposób regenerowane).
a rozmawiałem z QLO i mówił ze on miał właśnie regenerowane i na nie było dużo reklamacji. Teraz ma w pełni nowe za 440 zł. Chodzi mi głównie o to, że kupując nie wiem do końca czy on jest rzeczywiście nowy czy zregenerowany :/
ok, dzięki za odpowiedzi. Kupie wariator ze sklepu www.fiat-lancia-alfa.pl. Mam jeszcze jedno pytanie - czy podczas wkręcania nowego wariatora trzeba go jakoś ustawiać?
I po wymianie . Kupiłem nowy wariator i dziś go zamontowałem. Nic już nie klekocze . Na moc wydaje mi się że nie za wiele wpłynęło ale jeszcze dokładnie Alfę potestuję . Niżej zdjęcia z przeprowadzonej operacji.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum