Wysłany: 2008-05-04, 13:00 [145] [145] Problem z odpaleniem na słońcu
Co najmniej dziwny mam problem z moim kochanym autkiem. To, że auta odpalają na zimnym silniku gorzej (szczególnie zimą) rozumie chyba każdy. Ja na szczeście większych problemów nie miałem w tym okresie, z czego byłem bardzo zadowolony.
Niestety pojawił się inny i to właśnie po tym jak zaczęło sie robić ciepło.
Ta dziwna sytuacja utrzymuje się od 3 tygodni.
Chodzę do pracy na 2 zmiany. Rano nie ma żadnych problemów chodź noce są jeszcze dość zimne, ale jak idę na popołudniową zmianę i auto stoi na słońcu (nagrzany samochód) nie mogę zapalić, a jak załapie widać ze z trudem łapie obroty jak by sie dławił. Nie wiem, co może być przyczyną takiego zachowania, bo jak rozgrzeje silnik, zgaszę i próbuje odpalić ponownie jest już OK.
Panie i Panowie był bym wdzięczny za każdą sugestie dotycząca tego problemu, bo nie podoba się mi ta sytuacja i chce to jak najszybciej usunąć. W końcu dnie robią się coraz cieplejsze, pojadę nad jeziorko, ale juz mogę z niego nie wrócić.
Nie wiem na 100% jak jest w 145/46,ale przy przepływce 4ro pinowej,a takie tam są to ten czujnik jest obok w takiej gumoewj osłonce.Zakłada się go na wcisk.Jest plastikowy i kosztuje coś ok 40 zł /tyle dałem za swój w Inter Carsie/.U Was pewno będzie taki sam.Oczywiście Bosch
Wielkie dzięki za odpowiedz. Wymienię to jak najszybciej i zaraz powiem czy problem został rozwiązany.
A tak przy okazji to jak dokładnie działa ten czujnik od strony technicznej (co się dzieje jak nie działa).
Mam ten sam problem w Gtv. Ledwo poswieci sloneczko a auto po przekręceniu kluczyka wywala błąd i nie odpala. Wystarczy wypiąc wtyczke czujnika temperatury, odpalic auto i wpiąc ponownie.
A sam czujnik.. banalny rezystor MTC w ktorym opór maleje ze wzrostem temperatury.
Przy 10 st na powrocie do ECU powinno byc 3,7 V
A oporowosc?
przy -10 st C od 8100 do 10770 ohm
przy 20 st C od 2280 do 2720 ohm
przy 80 st C od 292 do 362 ohm
I zeby bylo smiesznie... moj czujnik wszystkie wytyczne spełnia... a i tak nie dziala
destroj, jak juz kupisz to podaj nr katalogowy na wątku. Bedzie wszystkim łatwiej zamiawiac
fred
_________________ Nie pytaj co ASO może zrobić dla Ciebie, tylko co Ty możesz zrobić dla ASO
----------------------
Alfy są brzydkie i się psują! - wszak miliony użytkowników golfów nie mogą się mylić
grzelutek wiem juz wczesniej czytalem posta zanim mi sie to zaczelo robic - podszedlem do silnika i nie wiedzialem ktora wtczke wyciagnac i udalo mi sie za pierwszym razem - trzeba bedzie kupic
_________________ mario
Ostatnio zmieniony przez OO__V__OO 2008-05-17, 09:56, w całości zmieniany 1 raz
Ja miałem identyczny problem, a rozwiązanie mnie rozłożyło na części pierwsze.
Rano odpalam bez problemu, od razu. Wychodzę z pracy, samochód stał w słońcu i coś nie pali, trzeba kręcić rozrusznikiem ze 20 sekund i dopiero zaskakuje.
Po wypłacie pojechałem na stację, zatankować, odkręcam korek, a tam 100 atmosfer podciśnienia w baku...
Miałem zapchane otworki do odpowietrzenia baku i benzyna nie była prawidłowo zasysana....
Po usunięciu dolegliwości korka, problem zniknął. Kto wie, sprawdź u siebie korek, a nóż widelec...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum