ostatnio moj silniczek zaczal klekotac jak diesel, zimny czy cieply ciagle klekocze...
probowalem sprawdzic skad dobiega ten dzwiek i wydaje mi sie ze najbardziej go slychac w okolicach alternatora lub gdzies z okolic paska klinowego...
mam nadzieje ze to nie wariator bo niby dziwek dochodzi z dolu ale nie mam na tyle wprawy zeby to ocenic....
moze ktos ma dostep do plikow dzwiekowych jak chodzi silnik z uszkodzonym wariatorem ??
macie pomysl co to moze byc ??
jak najlepiej sciagac pasek klinowy ?? bo chce miec pewnosc ze to nie od silnika...
klekocze głownie wariator w ts'ach aczkolwiek jeśli wydaje Ci się że to od dołu silnika to może też klekotać panewka czego Ci bardzo nie życzę a powiedz jeszcze jak zachowuje się silnik jest mułowaty czy jego charakterystyka się zmieniła?
bylem wlasnie jeszcze raz posluchac dokladnie silnika i najglosniej jest przy pasku rozrzadu przy tej obudowie i przy zbiornoczku plynu wpomagania ukladu kierowniczego...
zakladajac ze to wariator...
istnieje mozliwosc ze po wymianie oleju uciszy sie ??
na forum alfa-lancia czytalem ze ktos mial taki przypadek...
moze zastosowac jakis preparat do czyszczenia silnika ??
czy wariator jak sie psuje to od razu calkiem, czy w fazie poczatkowej mozna go jeszcze uratowac ??
Model: Alfa Romeo 146
Silnik: 1.6 Twin Spark
Rocznik: 1998
Wysłany: 2008-02-25, 21:15
gonzo napisał/a:
zakladajac ze to wariator...
istnieje mozliwosc ze po wymianie oleju uciszy sie ??
na forum alfa-lancia czytalem ze ktos mial taki przypadek...
moze zastosowac jakis preparat do czyszczenia silnika ??
czy wariator jak sie psuje to od razu calkiem, czy w fazie poczatkowej mozna go jeszcze uratowac ??
Są goście, którzy niby-regenerują wariatory, ale to IMHO rzeźba.
Żadne preparaty, cuda niewidy nie pomogą, tylko wymiana.
rozrzad mialem robiony jakies 2000tys km temu, wiec co powinienem wymienic wraz z wariatorem, olej na pewno+filtr oleju, pasek tez chyba dam nowy a reszta ??
Model: Alfa Romeo 146
Silnik: 1.6 Twin Spark
Rocznik: 1998
Wysłany: 2008-02-26, 14:23
gonzo napisał/a:
wiec czeka mnie wymiana...
rozrzad mialem robiony jakies 2000tys km temu, wiec co powinienem wymienic wraz z wariatorem, olej na pewno+filtr oleju, pasek tez chyba dam nowy a reszta ??
Ja bym do tego dołożył jeszcze napinacz i rolkę prowadzącą i sprawdził stan pompy wody.
Do tego tak już zupełnie "przy okazji" stan paska wieloklinowego i mikronapinacza tegoż.
czy niesprawny wariator ma jakis wplyw na zawory ??
bo zaczely mi klepac popychacze !!!
teraz nie dosc ze wariator slychac to tykaja popychacze i pod maska mam piekny koncert
i jeszcze jedno pytanie...
juz raz zaczely mi tykac popychacze i koles w komisie doradzil jakas dluzsza trase zrobic i rzeczywiscie po przejechaniu 50km ustalo, czy jest taka mozliwosc ze to przez krotkie trasy (przewaznie robie 20-25km gora) popychacze zaczynaja klepac ??
a moze to wina oleju ?? leje mobil 10w40 zamiarzam wymienic na motula 10w40
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum