Hej, czy ktos moze mi powiedziec jak bardzo skomplikowane jest wymienienie sprezyn w 156? Bede wdzieczny za wskazówki, ewentualnie fotki jesli ktos ma, chciałbym sie za to zabrac na początku marca. Kiedys wymieniałem sprezyny, ale to było cc
A tam wszytko było banalne.
Wiec czekam na rady drogich Alfaholików
Ostatnio zmieniony przez Paweł156 2008-01-25, 13:16, w całości zmieniany 1 raz
Czy mógłbyś zmierzyć jaką masz teraz wysokość - jakoś nie mogę dojść jakie sprężyny są w moim wózku.
Mam programik w którym można pooglądać z jakich części zbudowane są alfy nie ma tam opisu co i jak po kolei zrobić, są za to rysunki i numery katalogowe. Chętnie się podzielę.
jezeli dadza odkrecic sie wszystkie srubki to nie powinienes miec problemu z wyjeciem amorów,ale by wymienic sprezyny potrzebujesz sciagacz,tył spoko pasuje prawie kazdy,no ale z przednimi bedziesz miał problem ,bo nie kazdy sciagacz dasz rade tam wsadzic-
załataw sciagacz i walcz
_________________ Trzy domki ostatnio ustawiałem milicjantom i przy jakim wietrze....
Czy mógłbyś zmierzyć jaką masz teraz wysokość - jakoś nie mogę dojść jakie sprężyny są w moim wózku.
Mam programik w którym można pooglądać z jakich części zbudowane są alfy nie ma tam opisu co i jak po kolei zrobić, są za to rysunki i numery katalogowe. Chętnie się podzielę.
oto wysokoc na fotce, podobno jak w terenowym
Z tym sciagaczem do przodu to bede mial problem chyba. Kaiowas moze wiesz gdzie mozna taki pozyczyc?
Model: Inny
Silnik: 1.8
Rocznik: 2000
Wysłany: 2007-02-19, 09:27
Jesli watek o sprezynach zapytam grono czy do sedana pasuja tylne spręzyny od SW.
I czy sa mocniejsze.
nie chce obnizac auta tylko utwardzic
Gdy mi wsiada 2 os z tyłu tył staje sie nienaturalny i dobija jakos
dodam ze amotry tylne na tescie wyszly na sprawne i trzymajace oraz gdzu jade w 2 osoby to jest normalnie
Spreżynki wymienione, teraz jest 18,5cm w stosunku do tego co było na poprzednim zdjeciu autko jest przylepione do drogi, tylko jak na pierwsze wrazenie to amory przednie sa za miekkie. Ale jestem zadowolony
Oto i fotki, narazie marna ta fotka bo w garazu robina, ale w tyg zrobie jakąs lepsza na zewnątrz jak bedzie jasno Moze letnie oponki założe... mam nadzieje ze 16 beda ładnie sie teraz prezentowac.
Dla porównania druga fotka z takim samym rozmiarem opon, jakie kiedys mialem.
Same spreżyny, amory wymieniłem w zeszłym roku na kayabe i niestety popełniłem błąd bo teraz srednio sie spisują przy ciezkim obnizonym przodzie 2.4jtd. Ale ogólnie jest o wiele lepiej niz na seryjnym zawieszeniu
Dzięki za info.
Właśnie będę zakładał te same Eibachy -30 i nie wiem czy dobrać do nich Bilstein B6 czy B8. Podobno przy tych w miarę miękkich springach Eibach-a nie potrzeba skracanych amortyzatorów i tu się to potwierdza bo amory kayabe to chyba raczaj seryjny skok.
Bilstein B6 370zł/szt przód i 689zł/szt tyl
natomiast B8 przód podobna cena 377zł a tył o dziwo tańszy od B6 o około 30-40zł.
Takie ceny podaje DEXX z Łodzi (www.dexx-auto.pl).
W Zastec Tuning B6 430/szt przód, 830/szt tył; B8 450/szt przód, 780szt tył.
Jak rozmawiałem z gościem z Zastec-a polecał do Eibachów raczej B6.
W zasadzie gdybym robił to auto dla siebie to wybrał bym zestaw Koni Sport Kit 1130
2700 za komplet (regulacja siły tłumienia amortyzatorów). Ale tym autem jeździ głównie żona tak więc musi zachować pewien komfort.
Moje drugi auto (nie jest to Alfa, więc nic więcej o nim) jest na tyle niskie i na tyle twarde że na dłuższe wypady biore Alfe .
Moje drugi auto (nie jest to Alfa, więc nic więcej o nim) jest na tyle niskie i na tyle twarde że na dłuższe wypady biore Alfe
Ciekwae co to?? Brzmi jak Ferrari
Daj znac jak zrobisz juz zawieszenie, bo jestem ciekaw jak to wszystko bedzie sie sprawować, ja juz powoli mam dosc kayaby wiec chyba bede zmieniał na cos twardszego a na koni troche mi szkoda forsy.
Pozdrawiam
Same spreżyny, amory wymieniłem w zeszłym roku na kayabe i niestety popełniłem błąd bo teraz srednio sie spisują przy ciezkim obnizonym przodzie 2.4jtd. Ale ogólnie jest o wiele lepiej niz na seryjnym zawieszeniu
Witam.
Powiedz jaki kolor masz tych sprężyn Eibach?
Ja właśnie zakupiłem czerwone, jeszcze ich nie dostałem, ale jeśli są takie same jak Twoje, to mniej więcej wiem już co i jak, dlatego pytam. Powiedz jeszcze jak z perspektywy czasu się spisują, czy dużo szybciej zużywają się pozostałe elementy zawieszenia i czy bardzo trzęsie?
Pozdrawiam.
- Rafał
tez mam czerwone, czy zawieszenie szybciej pada trudno powiedziec, bo zrobilem autem dopiero 60tys km(jakies 15tys km na obnizonym) i nie mam jeszcze porównania, ale mysle ze nie ma sie co przejmowac. czy trzesie..... amory są miekkie dosyc wiec nie za bardzo, ale wiadomo jak jest auto obnizone traci sie na komforcie, ale zyskuje na prowadzeniu, mi to nie przeszkadza, dramatu nie ma dlatego mam w planie amortyzatory bilsteina b6 lub zestaw koni.
tez mam czerwone, czy zawieszenie szybciej pada trudno powiedziec, bo zrobilem autem dopiero 60tys km(jakies 15tys km na obnizonym) i nie mam jeszcze porównania, ale mysle ze nie ma sie co przejmowac. czy trzesie..... amory są miekkie dosyc wiec nie za bardzo, ale wiadomo jak jest auto obnizone traci sie na komforcie, ale zyskuje na prowadzeniu, mi to nie przeszkadza, dramatu nie ma dlatego mam w planie amortyzatory bilsteina b6 lub zestaw koni.
Witam.
Dziękuję bardzo.
Ja narazie też zastosuję seryjne amortyzatory, a jak się zużyją, to wówczas kupię coś odpowiedniejszego. Natomiast ja mam 17" i opony 225/45, więc z pewnością miekko nie będzie. No, ale opony wkrótce idą do lamusa, a założę 205/50, wówczas powinno być lepiej
Dzięki jeszcze raz i pozdrawiam.
- Rafał
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum