Wysłany: 2008-04-17, 13:34 [156] Dodatkowe wskaźniki ( zegary ) w JTD
Tak latając moja bella pomyslałem że przydałoby sie wiedziec o paru rzeczach podczas jazdy autem. Jaka jest temperatura oleju aby nie uszkodzić turbiny, jakie jest doładowanie w/w turbiny i czy alternator dobrze ładuje nasz aku ( zwłaszcza że audio potrzebuje troche prądu )
zastanawiałem sie nad dodatkowymi wskaźnikami montowanymi na słupku przednim zabudowanymi w specjalnej obudowie.
na allegro jest spory wybór - jednak jedno nie daje mi spokoju - kwestia podłaczenia aby wszystko działało - na jakiej zasadzie i w jaki sposób podłącza sie takie urzadzenia - gdzie np. czujnik temp oleju sie wpina aby to działało i podawało właściwa wartość - przecinam jakieś przewody olejowe czy jak ??? co do doładowania to też nie wiem gdzie to podpiąć może ktoś bawił sie takimi wzkażnkami i wie jak co i gdzie zrobic aby nie narobić
może macie jakieś inne sugestie co może byc przydatne w 156 z silnikiem jtd ????
Myślę że w takiej sprawie mógłbyś napisać w dziale tuning albo na PW do Robaka on ma takie cuda u siebie w samochodzie i na pewno by Ci pomógł, tak z doborem wskaźników i obudowy na nie aby pasowała do AR jak również powiedział jak to podłączyć.
Podepnę się pod ten temat. Myślę również o zamontowaniu dodatkowych wskaźników do Alfy Romeo 146 1.6 Boxer, które pokazywałyby wartości ciśnienia i temperatury oleju.
Miałem takie w 155 V6 i teraz ciężko się przywyczaić do małej ilości zegarów
Widziałem na allegro takie wzkaźniki firmy Auto Gauge. Sprzedawane są podobno razem z czujnikami. JEdnak gdzie takie czujniki podłączać.?
Myślałem o otworze w ktory wkręcony jest czujnik od ciśnienia oleju(standardowy). Trzeba by tam dać jakiś czwórnik, aby wszytskie elementy podpiąć(czujnik ciśnienia, oleju oraz standardowy od kontrolki ciśnienia).
Jest kilka opcji z tego co pamietam. W podkładce filtra oleju, albo o przy otworze do spuszczania oleju, albo tam gdzie jest bagnet. Ale nie wiem które dotyczxy tem a które cisnienia oleju. Ja widziałbym u siebie czujnik temp oleju.
Wysłany: 2008-04-23, 13:18 Re: [156] Dodatkowe wskaźniki ( zegary ) w JTD
norbiwolow napisał/a:
Tak latając moja bella pomyslałem że przydałoby sie wiedziec o paru rzeczach podczas jazdy autem. Jaka jest temperatura oleju aby nie uszkodzić turbiny, jakie jest doładowanie w/w turbiny i czy alternator dobrze ładuje nasz aku ( zwłaszcza że audio potrzebuje troche prądu )
zastanawiałem sie nad dodatkowymi wskaźnikami montowanymi na słupku przednim zabudowanymi w specjalnej obudowie.
na allegro jest spory wybór - jednak jedno nie daje mi spokoju - kwestia podłaczenia aby wszystko działało - na jakiej zasadzie i w jaki sposób podłącza sie takie urzadzenia - gdzie np. czujnik temp oleju sie wpina aby to działało i podawało właściwa wartość - przecinam jakieś przewody olejowe czy jak ??? co do doładowania to też nie wiem gdzie to podpiąć może ktoś bawił sie takimi wzkażnkami i wie jak co i gdzie zrobic aby nie narobić
może macie jakieś inne sugestie co może byc przydatne w 156 z silnikiem jtd ????
Witam
Ogolnie instalacja nie jest trudna i w zaleznosci od wskaźnika moze wymagac wizyty na przykład w ASO (kazdy bedzie posiadał instrukcje z obrazkami:P)
temperatura spalin ,glowny czujnik jest wspawany w kolektor ,wszystko ładnie widac
cisnienie doładowania ,wszystkie złaczki widoczne w instrukcji sa w zestawie z zegarem
skład mieszanki najlepiej podpiac bezposrednio pod sonde lambda ,do tych trzech posiadam instrukcje ,tak jak mowie lepiej pojechac do warsztatu bo trzeba bylo wspawac czujnik a pozatym elektryka ,podpiecie pod stacyjke oraz doprowadzenie kabli z komory do slupka jak ktos sie czuje na siłach i oczywiscie wie co robi to moze sam popróbować co do czujnika temp oleju to Grabowski zalecil mi rowniez wspawanie czujnika wiec rowinez wizyta w warsztacie ,Pozdrawiam
_________________ TATO ZAWSZE BĘDĘ CIĘ KOCHAŁ!!! [*] ;((( R.I.P.
ja będę za niedługo zakładał dodatkowe zegary, bo trochę planuję pozmieniać w silniku i przydało by się wiedzieć co się tam dokładnie z nim dzieje-a pozatym to bardzo fajnie wygląda
Z mojej strony tylko taka mala sugestia, że jeśli ktoś chce naprawdę wiedziec co się dzieje z autem to raczej powinien sobie odpuścic zegary z niższej półki np. Auto Gauge. Myślę, że najrozsądniejszym wyjściem bylby zakup zegarów np. VDO lub Autometer.
Napewno warto zakupic temperature oleju, uważam że jest to najważniejszy zegar w samochodzie turbodoladowanym, a reszta to chyba wedle uznania
_________________ "(...) Proste są dla szybkich samochodów, zakręty są dla szybkich kierowców" C. McRae
Z mojej strony tylko taka mala sugestia, że jeśli ktoś chce naprawdę wiedziec co się dzieje z autem to raczej powinien sobie odpuścic zegary z niższej półki np. Auto Gauge. Myślę, że najrozsądniejszym wyjściem bylby zakup zegarów np. VDO lub Autometer.
z tym sie zgodze miałem okazjie sie przekonac
również z doswiadczenia moge polecic wskazniki Omori i Defi oraz Greddy
Piotr napisał/a:
Napewno warto zakupic temperature oleju, uważam że jest to najważniejszy zegar w samochodzie turbodoladowanym, a reszta to chyba wedle uznania
tu sie nie zgodze
-temperatura spalin obowiazkowo przy tego typu modyfikacjach przekroczenie bezpiecznej granicy prowadzi do stopienia tłoka a co za tym idzie bardzo powaznej usterki jednostki napedowej przyczyna jest zazwyczaj spalanie zbyt ubogiej mieszanki, wynikające z błędów w sterowaniu składem mieszanki lub też awarii układów odpowiedzialnych za zasilanie silnika powietrzem lub paliwem typowe temperatury spalin to ok. 500 stopni Celsjusza dla silników diesla, oraz do ok. 900 stopni dla silników benzynowych.
i tu polecam sprawdzony u siebie Japonskiej firmy Omori Meter
http://www.4turbo.pl/kata...66a6fa754e2d136
badz zestaw Defi
http://www.4turbo.pl/kata...ath=3_47_229_52
a reszta to juz zalezy od cisnienia doładowania
pozdro
_________________ TATO ZAWSZE BĘDĘ CIĘ KOCHAŁ!!! [*] ;((( R.I.P.
Model: Alfa Romeo 166
Silnik: 2,4 JTD
Rocznik: 1998
Wiek: 34 Dołączył: 19 Maj 2008 Posty: 14 Skąd: Miedziana Góra
Wysłany: 2008-05-19, 22:54
www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a35ac799e35f8e44.html
Zamontowałem turbinebostera firmy AutoGauge.Poświęciłem środkowy nawiew.Podświetlenie mroczne widmo.Problemem najwiekszym okazało sie poprowadzenie rurki do komory silnika.Udało się przecisnąc obok linki otwierania klapy.Zrobiłem to ze względu ,że w poprzednim aucie miałem fabrycznie na desce.Przydatne przy sportowej (agresywnej) jak i ekonomicznej jeździe.Pokazuje również pracę zaworu upustowego.Po części można się zabazowac do przeregulowania ciśnienia doładowania.
Ostatnio zmieniony przez april 2008-05-20, 07:04, w całości zmieniany 3 razy
całkiem fajnie to wykombinowałeś !!!! zacny pomysł !!! a powiedz jaki koszt takiego zegarka i jak podłącza sie go do silnika ???? czy bez wykształcenia elektronicznego i przy zdolnościach manualnych mogę sobie sam zamontować dany wskażnik ???
Model: Alfa Romeo 166
Silnik: 2,4 JTD
Rocznik: 1998
Wiek: 34 Dołączył: 19 Maj 2008 Posty: 14 Skąd: Miedziana Góra
Wysłany: 2008-05-20, 21:09
http://moto.allegro.pl/it...e_mozliwe_.html
Koszta.Zdolności manualne wskazane.Dorobic trzeba kruciec podłączeniowy.Może byc nawet z wentyla od starej rowerowej dętki.Choc najlepiej z zakładu wulkanizacyjnego zakupic cały wentyl do felgi bezdętkowej.Wklejasz na jakikolwiek cyjanoakryl (kropelka,superglue itp)W moim pszypadku dorabiałem z metalowej złączki pneumatycznej.Ale taką miałem pod ręką.Wygodniejszy na pewno wentyl.Jak chcesz szczegółowy opis montażu to powiedz.Napiszę krok po kroku.
http://www.fotosik.pl/pok...f61903c1ad.html http://www.fotosik.pl/pok...c39fdfdf67.html
_________________ Endurodriver
Ostatnio zmieniony przez april 2008-05-20, 21:50, w całości zmieniany 2 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum