Wysłany: 2008-03-18, 12:11 Kupiłem 156 z otomoto. Czysty spontan!
Witam. Poprzednio byłem użytkownikiem Renault Megane Coupe. I na tym zakończmy o tym samochodzie, bo nie chce o nim nawet wspominać Dzień po sprzedaży samochodu wszedłem na otomoto i wypatrzyłem taki oto samochód:
Alfa Romeo 156, 2.4 JTD, rocznik 1999. Kolor srebrny, z alumkami, sprowadzona z Luksemburga, do odbioru w Zamościu. Przebieg 180 tyś, klimatyzacja itd itd itd. Do zrobienia wg sprzedającego: tulejka.
Na drugi dzień byłem już w Zamościu, silnik pracował równo i ładnie, krótkie zastanowienie- kupuje
Cena po wytargowaniu się- równe 13.000zł + opłaty. Po powrocie zawitałem od razu u znajomego mechanika w celu tradycyjnej wymiany rozrządu, płynów itd.
I teraz opinia mechanika. Do wymiany:
- obie tulejki z przodu
- całe sprzęgło ( 900zł)
- zimering ( uciekł mi prawie cały olej )
- jakaś metalowa rurka od wspomagania, bo płyn wyciekał
- pęknięty halogen
- tradycyjnie płyny plus rozrząd
Części ku mojej radości są o wiele tańsze niż do Renault Tak więc dobrze się złożyło, że miałem przeznaczone dodatkowe 2500zł na "zainwestowanie" w nowo kupiony samochód. Oprócz powyższych rzeczy do wymiany nie ma nic. Opony dostałem jak nowe, klocki podobnie, samochód w środku czysty i zadbany, praca silnika idealna, przyspieszenie po prostu marzenie Czy kupiłbym znowu tak spontanicznie alfe? Myślę, że tak. Z tego co czytam i tak nie trafiłem źle, niektórzy mieli o wiele gorzej. Teraz po takim remoncie wiem co mam i będę o to bardzo dbał. Ponadto dodam tylko, że auto po dokładnym sprawdzeniu okazało się (tak jak było napisane w ogłoszeniu) nie bite. Żadnej szpachli itp. Kilka drobniutkich rys, ale wiadomo, że auto ma już 9 lat, więc dziwne żeby rys nie było w ogóle.
Co zaś tyczy się samej przyjemności z jazdy, to tego po prostu nie da się opisać. Piękne przyspieszenie, łatwość prowadzenia itd. Jadąc 150km/h delikatnie puściłem kierownice i zahamowałem- auto nie odbiło nawet minimalnie w żadną ze stron. Największa frajda jest przy ruszaniu na światłach- kilka BMW serii 3 z dresami w środku już się zdziwiło
Sprzedając moje Renault Megane Coupe i kupując Alfe, mimo powyższej inwestycji na warsztacie i tak twierdzę, że przeskoczyłem poprzedni samochód o co najmniej 2 klasy. Każdemu użytkownikowi tego forum, który zastanawia się nad zakupem alfy i ciągle się waha gorąco polecam tą markę.
Poza tym liczę jeszcze na Wasze opinie i sugestie w tym temacie drodzy Alfoholicy:). Chętnie dowiem się czegoś o spalaniu przy silniku 2.4, o awaryjności samochodu, o rzeczach, na które powinienem zwrócić szczególną uwagę.
Ostatnio zmieniony przez Paweł24 2008-03-18, 12:12, w całości zmieniany 1 raz
widzę że kolega z mojego regionu - w takim razie zaglądaj czasem do działu południe i śledź lokalne spoty a że sezon grillowy już rozpoczęliśmy to na pewno coś niedługo znowu się wymyśli.
pozdrawiam i gratuluje wyboru jedynej słusznej marki
Całkiem tak ja ponad pól roku temu:) Tyle że musiałem trochę więcej wymienić.Kupiłem jednak od drugiego właściciela, kupioną w Polsce oraz z książką serwisową.Nic w niej oprócz rozrządu od nowości nie było robione więc nie dziwę się że wysiadło mi wszystko na raz.Przebieg 150000, więc Panowie tyle alfa na pewno wytrzyma. Potem mały remoncik, wymiana osprzętu i znowu mozna pojezdzić 10 lat
kolejna bella na slasku
gratulacje, niech Cie wozi be zawarii, dbaj o nia
czekam na zdiecia...
Mieszkamy w tym samym miescie z tego co widze, wiec mysle, ze nawet bez zdjec bedzie mozliwosc poogladania:) Mieszkam tuz obok Carrefura na Bytkowie i tutaj bedzie stawiana:)
kolejna bella na slasku
gratulacje, niech Cie wozi be zawarii, dbaj o nia
czekam na zdiecia...
Mieszkamy w tym samym miescie z tego co widze, wiec mysle, ze nawet bez zdjec bedzie mozliwosc poogladania:) Mieszkam tuz obok Carrefura na Bytkowie i tutaj bedzie stawiana:)
Gratuluje wyboru
Pozdrawiam sasiada
Chorzow wita
_________________ TATO ZAWSZE BĘDĘ CIĘ KOCHAŁ!!! [*] ;((( R.I.P.
tak to jest z tymi cudownymi samochodzikami - jak sie zakochasz nigdy jej nie zmienisz ja to wiem po swojej belli (jest cudowna), Alfa jak kobieta - trzeba o nia dbac, swojej ukochanej nie kupisz tanich kosmetykow tylko najlepsze, z Alfa tak samo nie warto na niej oszczedzac bo potrafi sie odwdzieczyc...
Ciekaw jestem jak sie jezdzi z tym silnikiem, jezdzilem 159 z 2.4 dieslem i tam jest kosmos to tu pewnie tez ale i tak zostane zwolennikiem V6 by AR... poki co
ja moge jedynie pogratulowac wyboru zwłaszcza ze i cena mocno okazyjna. Popieram zakupy spontaniczne u mni było tak samo. Jeszcze pare dni wczesniej miałem brac Nissana i to model do którego nawet sie teraz nie przyznam:)
Jeszcze pare dni wczesniej miałem brac Nissana i to model do którego nawet sie teraz nie przyznam:)
to co ja mam powiedzieć jak oglądałem łople wektry
speedward [Usunięty]
Wysłany: 2008-03-19, 08:51
Wspaniała historyjka PAWLE24, jeśli możesz to opisz w dokładniejszych szczegółach jakie były twoje wrażenia z oględzin,dlaczego właśnie Alfa, jak zareagowali znajomi i rodzina,jak sie wracało z zamości, jak sie jezdzi i w ogole najlepiej wszystko. Pisz bez ograniczeń. Dla takich jak Ja, jeszcze niespełnionych alfistów takie opowisci są jak miód. Pozdrawiam i też czekam na fotki w pełnym słonku!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum