Kazdy moze powiedziec cos na ten temat.Pytanie tylko jakich produktow (firm) uzywacie do pielegnacji alfek ?
Np.czy je myjecie, jakich srodkow uzywacie do czyszczenia lakieru,politury woski itd.
tempo na glebokie rysy, normalnie raz w miesiacy plastmall, oryginalny z czerwonej butelki.
opony robie preparatem "z Martyna" (nazwy nie pamietam), felgi - czyms z tej samej serii, a czarne plastki "jedynka" z carrefoura. Tani, ale dobry i lanie pachnie (wanilia) - a cena sprawia, ze mozna lac hektolitrami, wcierac i znow lac Nawet plastiki pod maska tym robie
do mycia silnikow polecam srodek firmy LAVA, nie ma wlasciwosci zracych.
Uszczelki - wazelina kosmetyczna wcierana palcami , a jesli zapaprze sie plastmalem czarny zderzak, pomoze oliwka dziecieca... wcierac i zmyc potem ludwikiem.
A ja od zeszlego roku uzywam produkty firmy Meguiar's
Szukalam kiedys w necie jakiejs dobrej politury i wosku az w koncu natknelam sie na kosmetyki samochodowe tej firmy.Czytalam co pisza na forum,wiec postanowilam zamowic bezplatny katalog z dolaczona probka wosku.Auto lsnilo jak nigdy Pare dni pozniej kupilam szampon do mycia auta (NXT Generation Car Wash), bardzo dobry srodek do czyszczenia lakieru, ktory usuwa zabrudzenia przyczepiajace sie do lakieru (Quik Clay), cos na ryski (Scratch X), politure (Deep Crystal Step 2) i na koniec wosk (NXT Generation Tech Wax) Musze Wam powiedziec,ze efekt jest naprawde niesamowity !!! Ostatnio znalazlam polska stone,wiec jakby ktos byl zaintresowany to prosze bardzo www.meguiars.pl
Sylwia Coś mi tu pachnie krypto reklamą
Właśnie przejrzałem stronkę i są naprawde fajne produkty, do tej poty stosowałem K2.
Nawet jest sklep w Poznaniu chyba się skuszę.
_________________ Fiat Seicento 1.1 do pracy
Lancia Lybra SW 2.4 jtd Executive dla rodziny
Alfa Romeo 33 1.7 16V dla przyjemności
IK@R_1886
plastiki kokpit dostepny na kazdej stacji
do alusow taki czarny spryskiwacz z srebrna naklejka
karoseria aktywna piana karcher
do szyb w castoramie kupilem jakis srodek za 4 zlote i est swietny
Właśnie przejrzałem stronkę i są naprawde fajne produkty, do tej poty stosowałem K2.
A wypraszam sobie bo to zadna krypto reklama
Ja tylko polecam,sama nieznalam,wiec co dobre dla alfki to trzeba podac dalej
Czyz nie?
o usuwania sladow po zaschnietej wodzie z szyb - ocet stolowy ze spozywczaka
O jakich śladach mówisz konkretnie
Bo ja właśnie na bocznych tylnych szybach mam takie jakieś ślady które wyglądają jak wtopione w szybe. Próbowałem to ścierać na różne sposoby ale jak to mówią ni ch*ja
A Ty mi teraz o tym occie piszesz i tak aż mi ciśnienie skoczyło, że może jest nadzieja..
_________________ Pewnego wieczoru ktoś mi powiedział:
"Gdyby Alfiści założyli kościół, to byś sie do niego zapisał!!"
...a mówiłem o osadach które wytracają się z deszczówki
Mi to wygląda jakby ktoś kiedyś umył auto z woskiem i zostawił na słońcu. Widoczne jest to tylko na tych czarnych fragmentach szyby. Tzn ja widze, bo moja dziewczyna kazałaby mi się puknąć mocno w głowe gdybym jej to pokazał..
Ocet mam.. Jutro musze to jakoś cichcem zrobić. Nie wierze, że zejdzie ale nadzieje mam..
marcins737 napisał/a:
nie zmywaja sie
normalnymi srodkami
Jakimi normalnymi
U mnie nie schodzi żadnymi środkami do szyb, ludwikiem itp..
nakładam wacikiem kosmetycznym albo palcem (tak naprawdę palcem wygodniej) , po prostu smaruję powierzchnie robocze uszczelek , cieniutko , u mnie wycisza np tylną klapę
Ok. To czekam na info co to dokładnie za smar. Z uszczelkami też co jakiś czas musze walczyć, więc może ten smar będzie skuteczniejszy.
Dzięki za wytrwałość w odpowiadaniu na moje kolejne upierdliwe pytania.
Pierwsze moje postawione piwo idzie do Twojej kolekcji
Ja od lat do samochodów używam wosku Amwaya i jest naprawdę rewelacyjny-lakier dostaje soczystości,mało widoczne stają się rysy na lakierze i super go zabezpiecza,syf uliczny się tak nie przylepia-np.smoła która kapnie na lakier spływa a nie zatrzymuje się.
_________________ A to już historia:
Alfa 155 2.0 TS 8V
Alfa 164 3.0 V6 24V Super
Jeśli chodzi o mnie to ja kąpę moją niunię w Redlince u Johny'ego
Skórki, plastki i opony czyszę kosmetykami z serii Martyny Wojciechowskiej i są to dobre środki we w miarę przystępnej cenie. Skóra po czyszczeniu jest miękka i, co ważne, nie jest tłusta jak po użyciu niektórych środków. Z plastikami podobnie.
Mam jeszcze takie jednorazowe chusteczki do wnętrza samochodu, ale ich używam na bierząco-jak zauważę jakiś kurz czy coś to wyciągam jedną ze schowka i wycieram. Nie pamiętam nazwy, ale można je kupić na stacjach-np Orlen.
Smar silikonowy Sunnycar-taki prosty i tani z Tesco, ale nie narzekam. Wyciszałem nim tylą kanapę, deskę rozdzielczą i daje radę.
Do wszstkich skrzypiących cześci metalowych, itp-np zawaisy, używam Valvoline Multi Spray 1299WD-może nienajtańszy(ok 30 Pln za 400ml spray), ale warto.
Do uszczelek zwykła wazelinka techniczna.
Więcej kosmetyków na razie nie używałem, ale mam Bellę dopiero od paru miesięcy, a pogoda raczej nie zachęcała do prac na dworze.
Pozdro
_________________ This car doesn't just beat other cars, it eliminates them.
Ostatnio zmieniony przez Wasal 2007-03-20, 20:06, w całości zmieniany 1 raz
A wypraszam sobie bo to zadna krypto reklama
Ja tylko polecam,sama nieznalam,wiec co dobre dla alfki to trzeba podac dalej
Czyz nie?
No co ty , ja tylko tak na żarty
Trzeba sobie pomagać i podpowiadać, nasze Alfki są tego warte
W końcu w rodzinie to nie reklama tylko pomoc
_________________ Fiat Seicento 1.1 do pracy
Lancia Lybra SW 2.4 jtd Executive dla rodziny
Alfa Romeo 33 1.7 16V dla przyjemności
IK@R_1886
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum