Witam wszystkich, jestem użytkownikiem alfy 156 2.0 T-Spark i mam pewien problem z klimą. Mianowicie jest to klima która byla "dokladana" (tak powiedzieli w serwisie) cokolwiek to znaczy problem jest następujący, po naładowaniu sprezarki gzem wyczyszczeniu przewodów powietrznych powietrze lecace z nawiewow jest bardzo delikatnie schłodzone, czuc ze jest chłodniejsze jednak różnica jest niewielka. Slychac ze sprezarka sie wlącza (charakterystyczne sykniecie). Porownywalem temperature z nawiewow u kumpla w Alfie 147 tez 2.0 T-Spark i powietrze bylo duzo zimniejsze niz u mnie. Czy ktos mial moze podobny problem i wie jak go rozwiazac. Z gory dziekuje za pomoc. Pozdrawiam wszystkich.
Sprawdz w pierwszej kolejnosci filtr kabinowy - od niego rowniez zalezy sprawnosc klimy.
W drugiej kolejnosci looknal bym czujnik temperatury (pod ta krateczka w srodkowej konsoli) - ale tylko wtedy gdy zaobserowales top zjawisko na trybie automatycznym...
klima dokładana w 2.0TS ?? eeee, nie chce mi się wierzyć żeby były bez klimy
No wlasnie - z tego co sie orientuje 156 bez klimy w standardzie byly produkowane tylko na samym poczatku w 1997r - bardzo krotko.
biegan [Usunięty]
Wysłany: 2007-08-03, 17:28
siemano, własnie caly bajer polega na tym ze zaraz po naladowaniu sprezarki czynnikiem chlodzacym wylatujace powietrze bylo slabo schlodzone. filtr kabinowy zostal wymieniony, zostal wymyty pod cosnieniem parownik oraz wyjety i wymyty wentylator. inny macher stwierdzil ze moze to byc zuzycie lozysk sprezarki a co za tym idzie jej wolniejsza predkosc obrotowa... nie wiem co dalej mam robic, nuby klima jest a tak jakby jej nie bylo
PS funkcja AUTO działa tak samo jak manual jesli chodzi o temperature powietrza nawieu.
dzieki za pomoc i pozdrawiam
... inny macher stwierdzil ze moze to byc zuzycie lozysk sprezarki a co za tym idzie jej wolniejsza predkosc obrotowa...
Zacznij od zmiany "machera". Wiekszej bzdury dawno nie slyszalem. W takim ukladzie zuzyte lozyska w rolkach rozrzadu powinny powodowac... mniejsza predkosc obrotowa silnika?
Jesli sprezarka dziala poprawnie i utrzymuje prawidlowa roznice cisnien (sprawdza Ci to bez problemu w porzadnym zakladzie od klimy) to stawialbym na osuszacz. Jest po prostu przytkany i dziala jak dlawik w ukladzie klimy.
_________________ Alfa Rosso User JTD R5 Inside KARP Forum Admin
jest to dosc wazne a niestety po lecie chlodnica ma na sobie kilogram owadow - niestety skutecznie zapychajacych zeberka, szczegolnie tam na dole gdzie jest wlot powietrza. najlepiej umyc delikatnie miekka szczotka - tylko trzeba wejsc pod auto bo inaczej sie nie odtaniesz.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum