Alfaholicy Strona Główna   
        KARTY KLUBOWE      Alfaholicy.net      ZLOT 2008      Regulamin      Szukaj      Użytkownicy      Mapa      Album      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
I co zdziwiony? Czyli niespodzianki ujawnione po zakupie?
Autor Wiadomość
as 
Romeo

Model: Alfa Romeo 145
Silnik: 1,4 Boxer
Rocznik: 1994

Wysłany: 2008-05-26, 11:36   I co zdziwiony? Czyli niespodzianki ujawnione po zakupie?

Co Was zaskoczyło juz po zakupie? Niekoniecznie negatywnie - nie mam na myśli wyposażenia seryjnego. Z jakimi usterkami i "wynalazkami" (ala McGyver) poprzednich właścicieli spotkaliście się w swoich samochodach :?:

[ Komentarz dodany przez: AR_33: 2008-05-26, 14:45 ]
Zmieniam tytuł tematu z wielkich na małe litery ( Regulamin pkt.3 )

Zun 
Rowerzysta

Model: Alfa Romeo 155
Silnik: 1.8 8v TS
Wysłany: 2008-05-26, 11:40   Re: I CO ZDZIWIONY? CZYLI NISPODZIANKI UJAWNIONE PO ZAKUPIE?

as napisał/a:
Co Was zaskoczyło juz po zakupie? Niekoniecznie negatywnie. Z jakimi usterkami i "wynalazkami" (ala McGyver) poprzednich właścicieli spotkaliście się w swoich samochodach :?:

Oj człowieku ..... dnia by niestarczyło ..... przez moje ręce przewineło się kilkanaście aut , którymi jeździłem dłużej niż miesiąc - o tym można napisa książke. Dodatkowo jeszcze z racji wykonywanego zawodu przyglądałem sie bliżej w swoim życiu kilku set autom. Do końca tygodnia można by było opowiada o rzeźbach z gó.wna przy tych samochodach. Ale jeśli cchodzi o alfy - te którymi jeździłem nie raziły strasznie jakimś druciartswem - bo do spiętego pasami do ładunków filtra powietrza zaliczam raczej jako lajtową rzeźbe - w porównaniu ztym co już widziałem. Ale inaczej się miało przy takich które oglądałem ale nie zakupiłem.

Tuti 
Romeo

Model: Inny
Silnik: 250 cm3
Rocznik: 1988
Wysłany: 2008-05-26, 11:50   

spawane mocowania konsoli srodkowej :) sa z plastiku. pozatym to plastiki byly izolowane tasma klejaca chyba do dywanow :)

Sprzedam części do AR 145 1.8 TS

rafter 
Dwusuwowiec

Model: Alfa Romeo 159
Silnik: 1.9 JTDM 16V
Rocznik: 2006
Wysłany: 2008-05-26, 12:10   

dzikie lata 90-te,gazety chyba Życie Warszawy zwinięte w kulki i poupychane za tachometrami chyba żeby nie brzęczało w Vectrze A ,to był fachowiec z Podlasia

tomkap 
Romeo

Model: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.8
Rocznik: 1999
Wysłany: 2008-05-26, 12:22   

Mne zaskoczyła gąbka zamiast filtra przeciwpyłkowego podczas serwisu klimatyzacji. Było w niej chyba kilogram czarnej sadzy. Aż sie przeraziłem czym ludzie oddychają w Warszawie. Muszą to samo mieć w płucach.

as 
Romeo

Wysłany: 2008-05-26, 12:43   

U mnie jeden z poprzednich właścicieli w miejsce tylnich głośników 135 mm zamontował głośniki 150 mm przykręcejąc je jednym wkrętem, bo inaczej "nie dało rady". Głośniki oczywiście zamiast grać pierdziały, bo membrana dotykała glachy karoserii, ale co tam... było przecież 2x100W.

Z przodu zaś miał mały problem z zamontowaniem wprawdzie głośników o nominalnym rozmiarze 165 mm i mocy 2x120W, które jak się później okazało były za głębokie. Co zrobił? Nic prostrzego - pozaginał więc do środka na całym obwodzie ograniczającą otwór na głośnik - blachę w drzwiach, bo zapewne nie słyszał o takim czymś, jak dystanse do głośników. Tylko sie cieszyć, że się nie zorientował, że szyby mu się do końca nie opuszczają, bo zapewne i one zostały odpowiednio "skorygowane" :evil:
Ostatnio zmieniony przez as 2008-05-26, 12:45, w całości zmieniany 2 razy  

Wierzba 
Ogier
Grande Alfissimo

Silnik: 2.0 JTS
Rocznik: 2004
Wysłany: 2008-05-26, 14:44   

ja miałem jedną miłą niespodziankę- mianowicie pomimo że sprzedawca mojego poprzednieog smaochodu Forda Modneo dosyć fachowo go opisał, to jednak np pewnego dnia jak upadła mi mapa warszawy na podłogę os strony psażera, pochylam się a tam zmieniarka blaupunkta na 6 CD :D

Co do obecnej miłej niespodzianki, to nadal jestem zaskoczony że za niewielkei pieniądze kupiłęm piękną alfę która ma niecąłe 4 lata, oryginalny przebieg 40 tys km ( sprawdzony) i jest krajowa a na dodatek wnętrze wygląda pięknie i jest bardzo mało zużyte- takie samochody to wg mnie cukierki- mimo że nie było to dla mnie priorytetem ( kierowałem się rozsądkiem, czyli pochodzenie i utrzymanie alfy) to mimo wszystko mnie to bardzo zaskoczyło :)

Moja piękna: http://www.forum.alfaholi...agon-vt9836.htm

Najkrótszy dowcip świata? - GOLF :D

Kosiar 
Romeo

Silnik: 2.0 TS
Rocznik: 2001
Ostrzeżeń:
 1/10/15
Wysłany: 2008-05-26, 20:48   

jak się silnik nagrzał do optymalnej temp. to klima przestała chłodzić :cry:
a pozytywnie zaskoczyły mnie walory przyspieszenia i zakrętów w końcu wysiadłem z seicento 0.9 a wsiadłem do 156 2.0 więc każde przyspieszenie spod świateł to dla mnie bajka dotąd sprawia mi frjade ale wtedy jakoś bardziej :)

mar77 
Rowerzysta

Model: Alfa Romeo 166
Silnik: JTD
Wysłany: 2008-05-26, 22:43   

Ja przed kupnem pojechalem do ASO na gruntowne sprawdzenie. Zaskoczylo mnie, to ze wykryli tam dokladnie wszystko. Musialem zmieniac/naprawiac tylko to co wiedzialem od samego poczatku.

Pablo. 
Ogier

Silnik: 1.8 TS
Rocznik: 1996
Wysłany: 2008-05-27, 06:56   

Ja u siebie nic nie znalazłem, bo kupowałem raczej dobre samochody. Natomiast rekordowym odkryciem była wymiana wahacza przedniego w pewnej Lybrze, który stukał, i jakież było zdziwienie właściciela, kiedy okazało sie, ze jest on przyspawany do belki. Dlaczego ? Tego nie wiadomo. Gwint był, po zamontowaniu nowego zbieżność dała sie ustawić, może majser nie miał klucza "15". <OO>

fiergloo 
Redaktor

Model: Alfa Romeo 164
Silnik: 3.0 V6 12V Automat
Wysłany: 2008-05-27, 15:15   

Ja z poprzednią miałem dużo historii.

-Spawana kołyska pod silnikiem
-podstawa puszki na filtr powietrza klejona poxipolem przezroczystym,
-wtyczka do czujnika świateł wstecznych- w zasadzie jej nie było- były zarobione kable na końcówki miniaturowe.

Teraz najlepsze:

-podpora półosi, pod która jest poduszka- urwane były śruby które wchodzą w blok silnika i przyklejona była silikonem na wysokie temperatury

Poprzednie auta:

Pamietam tylko niektóre patenty, bo jeździłem wieloma autami. Tak np w Iveco Turbodaily zalkejona silikonem skrzynka bezpiecznikowa, bo tam leciała woda, koła trzeba było dokręcać co 100 kilometrów średnio.

Seat Cordoba Vario- tam jest taka rura do filtra powietrza w silniku 1.6- pękła w kilku miejsciach i owinięta w całości była izolacją.

Ford Sierra 2.0- most tylny uszczelniony silikonem, podobny patent znalazłem na obudowie kola zamachowego.

Autokary z którymi miałem do czynienia.... jakbyście widzieli to co ja.... to prawdopodobnie......na urlop woleli byście jechać rikszą.
Blog o Alfa Romeo i nie tylko : http://www.fierglu.blog.interia.pl/

penny21 
Maniak resoraków

Silnik: 1.4 TS
Wysłany: 2008-05-27, 17:54   

Ja miałem bardzo miłą niespodziankę. Kupiłem auto z połamaną zaślepką na progu. Po 2 miesiącach dzwoni do mnie poprzedni właściciel i mów "jedź do lakiernika do Siemianowic na taką a taką ulicę i powiedz tym leniom że jesteś od pana K.... i mają Ci polakierować zaślepkę którą zostawiłem tam pół roku temu a jak nie posłuchają to powiedz że ja tam przyjadę i będą mieli przej.....e" :lol: Pojechałem tam, powiedziałem tylko nazwisko poprzedniego właściciela i zaślepka była gotowa za 15 minut :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Alfamaniak156 
Romeo
technik mechanik

Silnik: 2.0 TS 155KM
Rocznik: 1998
Wysłany: 2008-05-27, 18:01   

Cytat:
Pojechałem tam, powiedziałem tylko nazwisko poprzedniego właściciela i zaślepka była gotowa za 15 minut

Heheh od kogo Ty to auto kupowałeś... jakiś niezły zawodnik musiał być :lol:

Alfa Romeo 33 1,4 IE boxer 90 KM - było
Alfa Romeo 156 2.0TS 155 KM - jest:)

elwira 
Maniak resoraków

Silnik: 1,9 jtd
Wysłany: 2008-05-27, 18:55   

Poczytałam sobie i troszkę się uśmiechnęłam :)
Jak jeździłam golfem, to nauczyłam się trochę mechaniki i jak przedmówca powiedział - książkę można by napisać. Nic tam nie działało, wymieniliśmy wszystko, co można było wymienić.
Alfa natomiast bezawaryjna i - jak na razie - bez niespodzianek :) _odpukać_ !

Kosiar 
Romeo

Ostrzeżeń:
 1/10/15
Wysłany: 2008-05-27, 21:49   

to mój kolega kupił Fiata Seicento Sporting jak już go miał dobre z pół roku chciał zamontować car audio a wiec wzieliśmy sie do roboty ja zabrałem sie za wytułmianie wypiąłem boczki od drzwi w środku drzwi istna rdza :shock: okazało się że sejak stał w powodzi kilak dobrych dni

Łukasz155TS 
Embrion

Silnik: 1.7 TS 8V [115KM]
Wysłany: 2008-05-27, 22:31   

powiem wam lepszy motyw sąsiad kupił seata cordobę z 2002 roku zamiast podnośnika do szyb była deska

Rommie 
Rowerzysta

Rocznik: 1996
Wysłany: 2008-05-27, 23:21   

A ja kupilem alfe fakt ze jej nie ogladalem poprostu byl mi na gwalt potrzebny samochod i akurat padlo na te a nie inna alfe. (chcialem alfe, i to koniecznie 145 i to koniecznie 2.0 TS).

Jakiez bylo moje zdziwienie gdy sie okazalo ze:

Nie dziala klima ;)
Nie dziala wentylator chlodnicy a silnik sie przegrzewa.
Nie dziala zadna wklatka w drzwiach a centralny nie ma pilota ;)
Zarowka w prawej lampie przyklejona jest na tasme macgywer bo koles zgobil gdzies sprezynke.
Nie dzialaja spryskiwacze bo ... sie polamaly (ale jak ? przeciez zakrywa je maska)
Pali olej i to bardzo duzo ....
Peknieta miska olejowa dokladnie w polowie na dwie polowki poklejona siliconem oraz korek przykrecony na szmate ...
Zatarty podnosnik szyby kierowcy.

I do dzisiaj nie jestem pewien czy nie mam bloku od silnika 1.8.
Wiem ze wtryski sa od 2.0 TS ale czy blok to 2.0 jeszcze nie wiem.

Ogolnie jest jeszcze kupe roznych zeczy ale nie chce juz mi sie wypisywac ...
A i jeszcze polamany zamek w drzwiach pasazera ;)

pozdrawiam,

Kosiar 
Romeo

Ostrzeżeń:
 1/10/15
Wysłany: 2008-05-28, 07:03   

mam nadzieje że wszystko to naprawiłeś

Alfamaniak156 
Romeo
technik mechanik

Silnik: 2.0 TS 155KM
Rocznik: 1998
Wysłany: 2008-05-28, 07:22   

Rommie napisał/a:

Nie dziala klima
Nie dziala zadna wklatka w drzwiach a centralny nie ma pilota
Zarowka w prawej lampie przyklejona jest na tasme macgywer bo koles zgobil gdzies sprezynke.
Nie dzialaja spryskiwacze bo ... sie polamaly (ale jak ? przeciez zakrywa je maska)
Peknieta miska olejowa dokladnie w polowie na dwie polowki poklejona siliconem oraz korek przykrecony na szmate ...

A i jeszcze polamany zamek w drzwiach pasazera

To właściciela który Ci to sprzedał za łeb i o kolano !

Ranyyy co za ludzieeee :evil:

Stary to naprawde Cię podziwiam że nie zrezygnowałeś z tego samochodu, gratuluję uporu i miłości do marki :mrgreen:

Pozdrawiam

Alfa Romeo 33 1,4 IE boxer 90 KM - było
Alfa Romeo 156 2.0TS 155 KM - jest:)

as 
Romeo

Wysłany: 2008-05-28, 08:03   

Alfamaniak156 napisał/a:
Rommie napisał/a:

Nie dziala klima
Nie dziala zadna wklatka w drzwiach a centralny nie ma pilota

A i jeszcze polamany zamek w drzwiach pasazera

To właściciela który Ci to sprzedał za łeb i o kolano !

Ranyyy co za ludzieeee :evil:

Stary to naprawde Cię podziwiam że nie zrezygnowałeś z tego samochodu, gratuluję uporu i miłości do marki :mrgreen:

Pozdrawiam

W zupełności zgadzam się z przedmówcą, poprzedni właściciel powinien za to wszystko słono zapłacić (nie wiem czy wiedziałeś o tym wszystkim przed zakupem i czy zostało to uwaględnione w cenie), albo niech zchodzi z ceny.

Rozumiem, że czasami się zdarzają się uszkodzenia o których sam właściciel może nie mieć pojęcia lub są to drobiazgi na które nie zwraca uwagi, ale w Twoim przypadku wygląda to na umyślne działanie i niektóre spośród wymienionych usterek moga doprowadzić do poważnej awarii, pożaru lub nawet wypadku.

Jeśli możesz podaj nam jakieś bliższe namiary na sprzedającego. Zrób to tym bardziej jeśli jest to jakiś handlarz lub autokomis. Powinno się zamykać takich typów :>>>

Bella
Akwizytorka

Model: Alfa Romeo RZ
Silnik: 3.0 V6
Rocznik: 1993
Dołaczył: 1910
Skad: Milano
Wysłany: 2010-02-15, 21:09      Pisownia 

Odpowiedz do tematu