Dlaczego dane fabryczne miałyby sie nie zgadzać , Alfa to nie KIA czy tam cos . Jak bedę podnosił moc to wtedy jest zasadne sprawdzić czy te zabiegi pomogły czy nie. Doświadczony kierowca raczej wyczuje znaczny spadek mocy
_________________ 0-100km/h--- 9.73 s
1/4 mili --- 17.43 s
Trzy osoby na pokladzie czyli Potencjal jest.
ALFA sprzedana teraz czas na Lancia 2.0 T
0-100km/h---6.8s
1/4mili --- 15.15s Czas na Virusa...
Oj bedzie sie działo
W Łodzi od 100 do 150zł i też nie widze sensu sprawdzania seryjnego autka na hamowni, chyba że jest znaczny spadek mocy, ale wtedy bym sprawdził ciśnienie na cylindrach.
Z tego co widzę to nikt nie sprawdzał seryjnego auta, więc skąd takie zaufanie do producenta.
prędkości maksymalne prawie nigdy się nie zgadzają - przekłamanie licznika, wiatr nie w ta stronę ...itp pierdoły.
przyspieszenie to na własną rękę też dokądnie nie da się sprawdzić - w tvn trurbo testują często auta i nawet audi podaje zaniżone wartości przyspieszenia.
a moc to dla mnie zupełnie abstrakcyja do pomiaru - jak kupujesz auto to wsiadasz, wdepniesz i jesteś zadowolny że szybszy od poprzedniego auta, wiem jedynie że jest szybszy od poprzedniej Legazny i tylko tyle,
tamta miała na papierze 130 koni, ta ma 165 koni róznica jest ogromna - a ile mają w rzeczywistości nikt nie wie - i niech tak zostanie, jak mam wydać 150zł wolę żyć w nieświadomości.
Idąc tokiem Twojego rozumowania kupując każdą jedną rzecz powinniśmy sprawdzać czy dane przed producenta są faktycznie zachowane : telewizor, radio , komputer i tysiące innych rzeczy, troche wiary
Ja też nie byłem Alfą na hamownii, a jej szacunkowa moc to około 115KM i 200nm. Moim zdaniem seryjnym autem warto jechac na hamownie tylko wtedy gdy chce się coś modyfikowac lub ma się pieniądze na zbyciu. Cyferki cyferkami, a osiągi i tak wersyfikuje droga
Pozdrawiam
Piotr z Rzeszowa
_________________ "(...) Proste są dla szybkich samochodów, zakręty są dla szybkich kierowców" C. McRae
ja jestem tego zdania, ze nawet seryjnym autkiem oplaca sie pojechac na hamownie poniewaz dostajesz do raczki wykres pracy silnika ( twojego silnika w twoim autku) po tescie na hamowni wiesz przy jakich obrotach startowac, przy jakich obrotach najlepiej zmieniac biegi zeby np. ekonomicznie jechac lub scigac sie... To dla mnie sa jedne z najwazniejszych danych... I to co najlepsze do ilu twoj samochodzik moze sie rozpedzic bez oporow wiatru...
_________________ 0-100km/h--- 9.73 s
1/4 mili --- 17.43 s
Trzy osoby na pokladzie czyli Potencjal jest.
ALFA sprzedana teraz czas na Lancia 2.0 T
0-100km/h---6.8s
1/4mili --- 15.15s Czas na Virusa...
Oj bedzie sie działo
Sorry za OT ale oglądałem wczoraj na TVN Turbo jak koleś kupił ścigacza za 1000 funtów, włożyłw tuning 2 500 funtów, pojechał na chamownię i okazało się, że z 94 KM podawanych fabrycznie ma 93,5 hehehehehehheheheh
hehehe no, oglądałem to, angol sie wykosztował i ... stracił
moninika, To co piszesz o mocy Daewoo Leganzy i Alfie Romeo 156 to tez nie do konca tak jest.
Ty czujesz moc przeniesiona na droge ktora obiawia sie przyspieszeniem (jak najlepsza zdolnoscia rozpedzania samochodu), hamownia daje Ci wykres mocy silnika.
Mowiac ze leganza miala 130 kucy a Alfa 160 i ze wciska jak cholera tez jest bledem bo nalezy pamietac o roznych masach samochodow. W Alfie przy obojetnie jakim silniku masz bardo dobry stosunek mocy do masy samochodu. Poza tym jak zauwazyc pewnie zdolalas Alfa ma specyficznie zestopniowana skrzynke biegow tak zeby korzystac z jak najwyzeszego momentu obrotowego.
Tak nawiasem mowiac to nie jest wazna moc silnika tak bardzo jak moment obrotowy.
Noe wiem czy zrozumiale napisalem jak cos to mnie poprawcie.
_________________ Kupie Alfe Romeo 33 4x4 kombi
Praktyka - jest wtedy gdy wszystko dziala, ale nie wiemy dlaczego.
Teoria - jest wtedy gdy wiemy wszystko, ale nic nie dziala.
My laczymy praktyke i teorie - nic nie dziala i nie wiemy dlaczego!
Byłem wczoraj na hamownii w Ożarowie (innercja), koszt pomiaru naprawdę niski bo 50zł. Z Rzeszowa przyjeżdża tam naprawdę bardzo dużo aut (za dwa dni znów jedzie kilka aut) i może dlatego było tak tanio. Cały wyjazd kosztował mnie 100zł, z Rzeszowa do Ożarowa jest dokładnie 117km w jedną strone. Na trasie pobiłem rekord spalania, jadąc w trzy osoby ze średnią prędkością 100-120km/h uzyskałem wynik 3.8l
_________________ "(...) Proste są dla szybkich samochodów, zakręty są dla szybkich kierowców" C. McRae
Model: Inny
Silnik: Srebrny Focus 1.6
Rocznik: 2001
Wysłany: 2007-01-17, 11:30
w Krakowie można za 50 zł shamować sie na obciążeniówce - wystarczy sie doczepic do jakiegos dynoday w TTC (teraz sie gdzies przenosza wiec maja przerwe)
Trochę temat odgrzeję
Dzięki uprzejmości mojego Przyjaciela, 1 maja miałem okazję sprawdzić swoją Bellę na hamowni.
Katalogowo Alfa Romeo 33 1.7 16v z katalizatorem dysponowało mocą 129 KM i 148 Nm.
Biorąc pod uwagę, że Bella obecnie ma 17 lat, nie posiada katalizatora i ma wymieniony standardowy filtr powietrza na stożek K&N z dolotem zimnego powietrza, wyniki są jak najbardziej zadawalające
_________________ Fiat Seicento 1.1 do pracy
Lancia Lybra SW 2.4 jtd Executive dla rodziny
Alfa Romeo 33 1.7 16V dla przyjemności
IK@R_1886
SEKTA TO MAŁO, ZAŁÓŻMY KOŚCIÓŁ - WYZNAWCÓW IKSA
Ostatnio zmieniony przez AR_33 2008-05-07, 18:02, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum