Dot. Alfa romeo 145 silnik 1,7 BOXER rok prod. 1995
Jak kupiłem Alfę mechoptyk powiedział - "lambda do wymiany". Kupiłem jakąś sakąś bez pudełka no name uniwersalną. W związku z
innymi jeszcze problemami pojechałem do ASO Alfy i tam panowie mi rzekli - lambda to działa ale jakoś tak do dup*. Trzeba
wymienić. Mamy orginał Bosch'a - (0 258 003 772 - ten nr mam ze strony Bosch'a, to jest lambda dedykowana do mojej alfy) kosztuje
500. E, za drogo. Szukałem i szukałem ale taniej niż za 300 to nie znalazłem. Ale jak szukałem to znalazłem takie coś:
I jest tam zamiennik tej mojej i jak widać z tabelki ma nr. 0 258 986 506. No i ta kosztuje 200.
(A tak wogóle to myślicie że ta tabela zamienników to jest OK?)
A uniwersalna Bosch'a kosztuje 120.
Teraz to ta moja lambda już wogóle nie działa (cały czas podaje napięcie 0,45V) i muszę ją wymienić.
Ale bosch o nr. 0 258 003 772 jest sondą dedykowaną do tego modelu. Przynajmniej tak wynika z katalago części zamiennych oraz ze strony boscha. A zamiennik to też bosch tyle że uniwersalny.
phantom71 - przepraszam, ale długo nie zaglądałem na forum...
A teraz do rzeczy - kupiłem sondę Boscha, ale nie orginał tylko uniwersalną z tej tabelki do której link podałem w pierwszym poście. Zapłaciłem 200zł, obciąłem kable, zamonciłem i ....
Narazie ciężko stwierdzić, zrobiłem dopiero 300 Km ale spadło mi spalanie z 9,5L/ do ok. 8,4L/100Km w trybie bardzo miejskim ("trasy" po 2 - 7 Km). Jak dla mnie rewelka, zwłaszcza że jak kupiłem to moja Alfa paliła uwaga : 16-17 L/100Km.( zainteresowanych moimi bojami z mechanikami odsyłam do moich postów)
A więc - nie kupujcie zamienników zamiennika z Chin (ja kupiłem wcześniej) i padła po 3tyg. Warto zmieniać sondę, zawsze mniej spali.
Pozdrawiam
Ja kiedyś kupiłem uniwersalną sondę za 90zł z Allegro. Po zamontowaniu jakieś różnicy w spalaniu czy osiągach nie wyczułem. Jedynie od czasu do czasu jak pod kompa alfę podłączałem to sypało błędami Jeździłem sobie tak do czasu okresowego przeglądu Na badaniu składu spalin panowie, jak zobaczyli wyniki, to omal zawału nie dostali i mi dowodu nie zabrali (ponoć zdezelowany kamaz ma czyściejsze ). To kupiłem kolejną uniwersalną tym razem za 120zl (ponoć zamiennik tej której była u mnie orginalnie). Spaliny czyste jak łza, błędami nie sypie, dynamika się nie zmieniła, spalanie jeszcze obserwuje.
Zadzwoniłem do kolesia od którego kupiłem tą za 90zł (jeszcze na gwarancji była) z wielkim żalem że mi jakiś szmelc sprzedał i mi wymienił na taka która ma działać Teraz leży na półce i się kurzy.
Jak ktoś z warszawy jest chętny, to za ok 120zł z montażem i podłączeniem pod kompa mogę się jej pozbyć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum