Model: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.8TS 16V
Rocznik: 1998
Wysłany: 2006-12-30, 16:28 dylemat czy 3.2 w 145 czy kupić gtv
Witam
mam dylemat, zastanawiam się czy kupić sobie gtv, czy może bardziej coś szalonego i nie włorzyć do swojej 145 silniczka 3.2 da się bo widziałem coś takiego u naszych południowych sąsiadów
Bo w sumie to i tu i tu kosztu są ogromne, ale czego się nie robi dla frajdy wyprzydzenia bmw małym kompaktem
---------------------------
164 94r 2.0TS zostajemy razem na zawsze
145 1.6 (lub może właśnie 3.2)
mam bzika na punkcie tego samochodzika
Pomysł może i fajny, ale koszty duże (sam myślałem kiedyś nad swapem 2.0v6 turbo do swojej alfy 145, ale jak zobaczyłem ceny silników to dałem sobie z tym spokój). Napewno musiałbyś wymieniac całą tylną belke na taką z hamulcami tarczowymi z tyłu. Używka jakieś 600-700zł, nowa grubo ponad 1000zł. Hamulce z przodu do wyrzucenia, a na ich miejsce absolutne minimum tarcze 284mm (myślę, że swap przedniego układu hamulcowego to jakieś 3tyś zł, w cenie jakieś lepsze klocki i klocki). Kolejna sprawa, zawieszenie. Nie wiem czy amortyzatory od QV/1.9TD byłyby odpowiednie, jeśli tak to komplet Koni Sport 1600zł, do tego jakieś dobre sprężyny i mozna śmiało liczyc 2500zł. Jest jeszcze masa dupereli które trzebaby wymienic, a o których pewnie nawet nie mamy pojęcia.
Reasumując:
- belka na tył z hamulcami 800zł
- hamulce na przednią oś 3000zł
- zawieszenie (amortyzatory + sprężyny) 2500zł
- silnik, nie wiem jaki konkretnie masz na myśli, ale 2.0v6TB potrafią kosztowac 7000zł
w sumie mamy 13300zł
Jest to koszt tylko oczywistach zmian, ja osobiście myślę, że spokojnie można liczyc 16tyś zł.
_________________ "(...) Proste są dla szybkich samochodów, zakręty są dla szybkich kierowców" C. McRae
Model: Inny
Silnik: Civic jajko
Rocznik: 1992
Wysłany: 2006-12-31, 13:24
Ja aktualnie jestm w Anglii i możliwe że koło końca lutego początku marca będe jechał busem do polski jak chcesz to moge sie za takim silnikiem rozejrzeć (jak bym znalazł to sam bym sobie tez taki wziął )
Ale to jeszcze nic pewnego
Wg. mnie 145 3.2 Fajny pomysł ale jesli nawet udało by sie go zrealizowac to niewyobrażam sobie jakiej kolwiek naprawy/wymiany bez rozbrania połowy auta... poroponuje popatrzec sobie na 156 czy 147 GTA ile mijesca jest w silniku i np. sprobwac wymienic rozrusznik ...
Ale do odważnych swiat nalezy ...
_________________ Fury
ALFA ROMEO 156 3.2 V6 GTA
0-200 km/h - 21 s
Co do tej Czarnej Alfy 145 GTA to doszedłem do jednego wniosku. Jak by nie było to AR147 zbudowana jest na tej samej płycie podłogowej co AR145 (tylko lekko zmodyfikowanej). Wydaje mi się że jakiś Fanatyk rozebrał poprostu AR147 GTA i założył karoserie od 145 tki. Wydaje mi się że to zajęło sporo mniej czasu niż swap samego silnika.
_________________ Posiadacze samochodów marki Alfa Romeo kierują się przy zakupie raczej emocjami, niż zdrowym rozsądkiem. Wierni przez wiele lat tej marce, poczuwają się do pewnego rodzaju wspólnoty, określają siebie jako "Alfisti"
Barto [Usunięty]
Wysłany: 2007-01-23, 00:32
ja mysle o turbo w mojej a tu takie cuda sie pokazuja!! 3.2 z gta w 145'tce!! wierza babel ukonczona!! czlowiek przewyzszyl boga
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum