Alfę mam od paru dni dopiero. Mam pytanie dot. kontrolki zapiętych pasów kierowcy.
Otóż - jak nie zapnę, to po kilku (5 sek chyba) sekundach gaśnie. Jak zapne, to też gaśnie to tych 5 sek. Czy to tylko taki bajer w stylu przypomiancza czy rzeczywisty czujnik, który u mnie po prostu nie działa ?
U mnie się w ogóle nie świeci. Jak kiedyś rozmontowałem liczniki to okazało się że nie ma w tym miejscu diody. Wydaje mi się że poprzedni właściciel nie lubił jeździć w pasach i sie pozbył tego czerwonego natręctwa
_________________ Posiadacze samochodów marki Alfa Romeo kierują się przy zakupie raczej emocjami, niż zdrowym rozsądkiem. Wierni przez wiele lat tej marce, poczuwają się do pewnego rodzaju wspólnoty, określają siebie jako "Alfisti"
ciotka miała kiedyś amerykańską wersję mistubishi, w tym ustrojstwie pasy same się zasuwały na siedzenia a żeby wysiąść trzeba było czekać aż raczą "odjechać" do przodu to dopiero było natrętne
_________________ Nie podoba Ci się mój styl jazdy?
To zejdź z chodnika...
Ostatnio zmieniony przez wera 2007-03-19, 20:56, w całości zmieniany 1 raz
od czasu jak widze napis airbag przed klatą, zapinam nawet jak mam jechac 50 m. Kiedys zdarzalo mi sie nie zapinac na krotszych odcinkach, z wyjatkiem malucha, w ktorym pas byl za kusy na moj brzuch
ale fiacik byl bezpiecznym wozem.... co mi sie moglo stac, skoro strefa zgniotu konczyla sie 20 cm przed silnikiem
ciekawa sprawa z kontrolka - mialem taki wynalazek w.... ladzie. by bylo zabawniej, dzialalo, a zadnych czujnikow w siedzeniach nie bylo... fotokomorek tez nie stwierdzilem. Moze po zapachu poznawala, ze ktos siedzi.....
a te kabelki pod fotelem to nie sa czasem od podusszki - czujnik obecnosci pacjenta na fotelu? No, chyba, ze nie ma poduszek...
Z tymi pasami jest różnie. Zazwyczaj to pomagają podczas wypadku, ale nie zawsze. Sam uczestniczyłem wypadku, w którym miałem niezapięte pasy bezpieczeństwa i to najprawdopodobniej spowodowało ze wyszedłem prawie bez szwanku.
Przepis, który nakazuje zapinanie pasów jest beznadziejny. Przecież osoba jadąca bez pasów zagraża tylko i wyłącznie sobie, natomiast nie wprowadzą obowiązku zmiany opon z letnich na zimowe, a przecież taka osoba stwarza zagrożenie i to nie tylko sobie:!: CHORE
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum