Wysłany: 2007-11-26, 00:30 Co myślicie o rozpórkach?
Pytam z ciekawości bo ostatnio kolega w swojej belli założył. Zastanawiam sie czy warto w to inwestować? Jestem ciekaw waszych opinii. Dla mało zorientowanych a myślę że nie ma takich link [URL=http://www.motofakty.pl/artykul/rozporka_zawieszenia.html ]kliknij tu[/URL]
Ostatnio zmieniony przez luciano 2007-11-26, 00:33, w całości zmieniany 2 razy
seryjny nie seryjny ale rozpurka jednak daje sie odczuć, nowe auto wyjeżdza z fabryki i poprostu pracuje na kielichach, różnice mogą być nawet zaskakujące, a auto używane na naszych drogach to już wiecie sami jak wygląda po pewnym czasie.
Osobiście uważam ze rozpurka sie sprawdza
_________________ AR 33 1,3 - była
AR 33 1.4 Imola - odpoczywa w garażu
AR 33 1,7 8v - była
AR 33 1,7 16v P4 - obecnie
Miałem w poprzedniej i alfa bardzo dobrze się prowadziła (ale kapcie były malutkie 185/65R15). W obecnej też założyłem ale niestety na naszych koleinach auto bardzo myszkowało (opony 205/55/R16,) więc zdjąłem - w AR156 po liftingu utrudnia dostęp do zbiornika z płynem wspomagania, a w jtd dodatkowo do filtra paliwa
_________________ Obecnie klekocik AR156 1.9 16v JTD M-jet
wcześniej AR156 1.6TS
voivod [Usunięty]
Wysłany: 2007-11-26, 17:29
Mam założoną górną i dolną na przednim zawieszeniu. Zdecydowanie AR stała się jeszcze bardziej kierowalna.
przy 33 bez sensu (przegroda) , mam i nie zauważyłem żadnej różnicy. Minusem jest to że w 33 dzięki temu ustrojstwu nie można wyjąć aku.
Zgodzę sie z Tobą phantom71. Osobiście nie jestem za ani przeciw. Choć w 33 wydaje mi sie ze jest chyba nie potrzebna, bo bez niej doskonale sobie radzi.
no cóż nie do końca moge sobie to wyobrazić ale skoro tak mówicie to tak musi być. U siebie i tak najpierw musze rozwiązać problem związany z tym że auto jak krece to całe sie przechyla. Pozdrawiam
no cóż nie do końca moge sobie to wyobrazić ale skoro tak mówicie to tak musi być. U siebie i tak najpierw musze rozwiązać problem związany z tym że auto jak krece to całe sie przechyla. Pozdrawiam
_________________ Pozdrawiam
Borys
voivod [Usunięty]
Wysłany: 2007-11-27, 11:06
b.pawelek napisał/a:
no cóż nie do końca moge sobie to wyobrazić
Po prostu zawieszenie prawa i lewa strona są spięte u góry i na dole. W zakretach nie schodza się ani nie rozchodzą.
Jak ostatnio byłem na zbieżności to facet zalecał założenie regulowanej rozpórki ponieważ stwierdził ze w 166 często bywa tak że kielich zjeżdżają się do środka i powoduje to zmianę konta pochylenia koła - zalecił mi założenie rozpórki i rozepchnie kielichów o ok 0,5 cm wtedy miał bym idealne kąty
założenie rozporki ma jak najbardziej sens ,zakładając rozpórkę usztywniamy nadwozie tym samym poprawiają sie właściwości jezdne ponieważ każdy samochód mniej lub bardziej pracuje w zakrętach ,a rozporka ograniczy te ruchy oczywiście nie będzie to odczuwalne przy 20kmh ,co do rozporek regulowanych trzeba uważać i wiedzieć co się robi bo bardzo łatwo popsuć sobie auto…
pozdrawiam
_________________ TATO ZAWSZE BĘDĘ CIĘ KOCHAŁ!!! [*] ;((( R.I.P.
Kiedys ojciec maił w skodzie faworit zamontowaną fabrycznie. Starsze egzemplarze jej nie miały.Jak ję wywalił to szybko zamontował ponownie po wycieczce w góry i tamtejszych zakrętach.
była jakas seryjna rozpórka do alfy?? Użykownicy civiców mają dobrze bo u nich w ASO rozpórka kosztuje 60 zł:)
Ile takie cudo powinno kosztować???
Pozdrawiam
Większość fabrycznych aut Skoda Felicja, miała takowe rozpórki jako standart. W starszych modelach tego nie było, i szyby czołowe pękały na potęgę. Miały zbyt wiotkie nadwozie, tak jak i AR 33. Uważam że warto pogłówkować, i rozpórkę założyć.
_________________ Forumowy zdrajca........
Mondeo Mk2 (dupowóz) na najbliższy rok.......
Większość fabrycznych aut Skoda Felicja, miała takowe rozpórki jako standart. W starszych modelach tego nie było, i szyby czołowe pękały na potęgę. Miały zbyt wiotkie nadwozie, tak jak i AR 33.
Chyba kolega zapomniał, że 33 posiada coś takiego jak przegroda, która spełnia taką samą funkcję jak rozpórka
_________________ Fiat Seicento 1.1 do pracy
Lancia Lybra SW 2.4 jtd Executive dla rodziny
Alfa Romeo 33 1.7 16V dla przyjemności
IK@R_1886
SEKTA TO MAŁO, ZAŁÓŻMY KOŚCIÓŁ - WYZNAWCÓW IKSA
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum