Model: Inny
Silnik: Civic jajko
Rocznik: 1992
Wysłany: 2006-04-24, 21:04 Co fajniejsze waszym zdaniem
Przyszedł czas że mój Tato bedzie zmieniał autko i rozpatrujemy dwie opcje AlfaRomeo156 1,8 z 1999r benz z podstawowym wypos. ma przejechane 145tyśkm i jest naprawde ładna lub Lancia Kappa 2,0 16V Turbo(205km) z sekwencyjnym wtryskiem gazu czarna na pełnej opcji rok95 przebieg 163kkm stan idealny. Ciekaw jestem Waszym zdaniem co lepsze i fajniejsze zdjęć Alfy nie mam a Lancia jest brejdaka i tu są jego foty: http://lanciapolska.org/m...iewtopic&t=1355
I co tu wybrać 156 to naprawde ładne autko???
No własnie 156 piękna jest........... Hmmm.....ciężki orzech do zgryzienia. Lancia kusi bogatym wyposażeniem i fajnym motorkiem 2,0 turbo zaś z drugiej strony Lancia to nie Alfa, z pełnym szacunkiem dla Lancii którą też bardzo cenie!!! Jeśli ja bym dzisiaj kupował autko to szukałbym Alfy 156 2,5 V6
jak to nie alfa?? płyte podlogową ma wspolną ze 164, takze troche alfa jest...
z całym szacunkiem do alfy, jednak wziąłbym kappe, zawsze mi sie strasznie podobały, ta klasyczna linia i fajne silniki(zwłaszcza 20v turbo)... tylko ten gaz?!?! wywalic go!!!!!!!
jak turbo to nie gaz bo to naprawdę wróży same problemy
radziłbym poszukac czegoś bez gazu, albo kupic tą Lancie i jak najszybciej wywalic z niej gaz (możesz jeszcze na tym zarobic).
Alfa 156 1.8TS hmm.... przyspieszeniami raczej nie zachwyca (podobno ten silnik to absolutne minimum w budzie 156), pali pewnie tylko co 2.0TS, a dodatkowo ma niewentylowane przednie tarcze hamulcowe.
Ja chyba szukałbym 156 2.0TS, Lancia mimo, że ma Turbo i te 200KM na papierze to jedzie pewnie tak jak 2.0TS (no może ciut lepiej, bardzo niewiele ), a spalic pewnie troszkę potrafi
_________________ "(...) Proste są dla szybkich samochodów, zakręty są dla szybkich kierowców" C. McRae
piotr moze i 1,8 przyspieszeniem nie zachwyca ale nowego pasiaka 2,0 FSI ponoć kładzie na kolana, takze w swoim przedziale mocy ma bardzo zadawalające osiągi
no i jednak sie nie zgodze, mysle ze 2,0 TS jednak obawiam sie ze nie ma co szukac przy 2,0 turbo z fiata coupe..
o 2,0 20v nie wspomne
Wysłany: 2006-04-25, 14:38
Nie no bez jaj. Kappą jeździłem i musze przyznać że 156 2,0 nie ma żadnych najmniejszych szans osiągi tego auta są porównywalne z 164V6TB a motor jest taki sam ja w Delcie Integrale i konstrukcyjnie to tosamo co 155Q4 tylko napęd jest FWD. Z tego co rozmawiałem z kilkoma osobami znającymi sie na Lanci to wszyscy twierdzili że silnik 20V pracuje równiej i ma większą moc odczuwalną jednak 16V ma większy temperament i to prawdziwy wilk w owczej skórze.
[ Dodano: 2006-04-25, 15:40 ]
a jeśli chodzi o GPL to instalacja G3 BRC naprawde daje rade i nic nieprzeszkadza wprzy Turbo.
Ja bym brał Kappe mimo że czuje sentyment do Alfy Kappa kusi dobrym silnikiem , pełnym wyposażeniem i że jeżdzi ich mało po naszych drogach. A pozatym jest większa od Alfy. Częsci do oby dwóch aut drogie jak zawsze.
Wysłany: 2006-04-26, 08:38
Jeśli chodzi o części to akurat do 156 zawieszenie troszke droższe niż do Kappy da Lanci pasują części od Fiata Croma AR164 a 156 to nowa konstrukcja i jest generalnie troszke drożej.A jeśli chodzi o niespotykalność Kapp to jestem zdziwiony umnie w miejscowości jest ich mnustwo tak jak na allegro większość z importu. Chyba rozwiałem wątpliwości i będe go namawiał na Lancie (przecież to mozna powiedzieć brat Alfy )
Oto co udało mi się kiedyś znaleźc nt Kappy. tylko nie pamiętam już skąd to brałem
Wbrew obiegowej opinii o wysokich kosztach serwisu Lancii K można w całkiem rozsądnych pieniądzach dokonywać wszystkich napraw w tym samochodzie. Warunek - rezygnacja z usług ASO - lepiej znaleźć dobrze znający się na Lanciach, normalny warsztat samochodowy. W większych miastach nie ma z tym żadnego problemu. Części należy kupować w dobrze zaopatrzonych sklepach z artykułami motoryzacyjnymi, warto jednak zweryfikować cenę oryginalnej części w serwisie autoryzowanym - może się bowiem okazać, że zamiennik jest niewiele tańszy, lub - co mam miejsce w niektórych przypadkach - droższy od oryginału! Przy rozsądnym podejściu do tematu serwisu - koszty potrafią być niższe od np. kosztów napraw popularnego Renault Laguna. Dla przykładu - kilka cen części zamiennych do Lancii K, oraz niektórych usług:
Jak widać nie są to szokujące ceny, a naprawy w bezwypadkowej Lancii K ograniczają się najczęściej do terminowych wymian płynów oraz wymian silentbloków w zawieszeniu (co jest zresztą normalne zważywszy na stan polskich dróg) co 80-100 tys. km.
ja przed przeczytaniem tego tematu nie zadawalbym takiego pytania - zdecydowalbym sie na 156, ale po tym co przeczytalem mialbym watpilowsci czy to dobry wybor
niby alf malo, ale lanci (szczegolnie tych nowszych) jeszcze mniej
apropo czesci to z cromy i ar164 pasują do lancii themy- poprzdniczki kappy- kappa to nowsza alumuniwa konstrukcja a silniki 5 cyl maja naj. kulture pracy- NIE POLECAM 2.0 TURBO- najdroższy silnik i awaryjny na 5 znanych z 4 sa kłopoty mimo wszystko 4:1 dla lancii
choc 156 -bella
_________________ ALFA 164 Q4 V832V FERRARI- JUŻ SIE SKŁADA
Wysłany: 2006-05-29, 22:27
no tu niemoge się z tobą zgodzić jeżdziłem kilkoma Kappami w życiu i tak kulture pracy największą ma 2,4 i 3,0 ale naj mniej pali 2,0 turbo 16V a jeśli chodzi o 2,4 to jest to motor którego nikomu nie życze xczłowiek któremu sprzedałem 164 miał i widziałem jak wał wyszedł przez blok i ponoć to jest normalne bloki do motoru 2,4 idą jak ciepłe byłeczki niepolecam nikomu najlepiej JTD TURBO albo 2,0 ewentualnie 3,0 ale troszke pali
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum