Ciekawe czemu konstruktorzy Alfy zmienil silnik boxer na TS? Chyba nie projektowali by nowego silnika jeśli stary byłby dobry.Tak mi przynajmniej się wydaje.
Majkel, to jest jak miód dla moich uszu
Chyba jednak dojrzewasz, a starszy kolega już dawno mówił: Boxer jest lepszy
tomkap napisał/a:
Ciekawe czemu konstruktorzy Alfy zmienil silnik boxer na TS? Chyba nie projektowali by nowego silnika jeśli stary byłby dobry.Tak mi przynajmniej się wydaje.
Główną przyczyną tego były koszty produkcji boxera, zwróć uwagę że silniki boxera obecnie są montowane tylko w dwóch samochodach i żaden z nich nie jest sprzedaway masowo (SUBARU i PORSCHE).
_________________ Fiat Seicento 1.1 do pracy
Lancia Lybra SW 2.4 jtd Executive dla rodziny
Alfa Romeo 33 1.7 16V dla przyjemności
IK@R_1886
SEKTA TO MAŁO, ZAŁÓŻMY KOŚCIÓŁ - WYZNAWCÓW IKSA
Ostatnio zmieniony przez AR_33 2008-03-17, 20:08, w całości zmieniany 1 raz
Chyba jednak dojrzewasz, a starszy kolega już dawno mówił: Boxer jest lepszy
Dojrzewam cały czas.... Jednak nie twierdziłem, never ever, że Twin Spark jest lepszy
Boxer ma jeszcze dodatkową przewagę nad Twin Sparkiem..... Mozna w nim zamontować bez problemów LPG II generacji
i ja coś dopiszę odnośnie porównania boxera z twin sparkiem:)
żałuje że w ofercie Alfa Romeo na dzień dzisiejszy nie ma żadnego auta z boxerkiem pod maską,mógłby być chodż jeden model,który by kontynuował tradycje boxerów w AR.Mam nadzieje że kiedyś wróci ten typ silnika do palety. Wyobraźcie sobie Brere z silnikiem typu boxer z napędem na 4 łapy
Wiem tylko tyle że nie da się porównać T.S. do Boxera jeśli chodzi o dzwięk.Wczoraj szedłem zupełnie rozkojarzony z dziewczyna i nagle coś przejechało koło mnie i zatrzymało się na światłach,słucham i odrazu przebudzenie bo to była zielona 33 1.4 boxer. A jak przejeżdżają 156 to dźwięk jest taki jak po prostu większości aut:(
A jak przejeżdżają 156 to dźwięk jest taki jak po prostu większości aut:(
a mi sie wydaje ze jak wkrecisz tsa na obroty to tez pieknie brzmi, przynajmniej dla mnie
kolega chcial sie przejechac moja alfa... wsiadl, jedziemy, nic nie mowi... po chwili sie odezwal "ale silnik to brzmi dosc, hmmm... przyjemnie"
kazda Alfa brzmi nietuzinkowo... obojetne czy to bedzie bx czy ts, obojetne jaka pojemnosc, obojetne czy v czy rzedowy ... (no, v to juz wogole brzmi cudnie )
_________________ 164 Super 2.0 TS 8V
166 2.5 V6 24V
Boxer ma jeszcze dodatkową przewagę nad Twin Sparkiem..... Mozna w nim zamontować bez problemów LPG II generacji
Majkel, ty barbarzyńco , lepiej kup sobie 33 SW z silnikiem Diesla
_________________ Fiat Seicento 1.1 do pracy
Lancia Lybra SW 2.4 jtd Executive dla rodziny
Alfa Romeo 33 1.7 16V dla przyjemności
IK@R_1886
SEKTA TO MAŁO, ZAŁÓŻMY KOŚCIÓŁ - WYZNAWCÓW IKSA
Boxer już chyba nie wróci, gdyz nadchodzi era silników benzynowych z turbodoładowaniem. Swoją drogą już takie alfa też miała w swojej ofercie, a nawet były w starych fiatach Uno i pewnie też zrezygnowali by obnizyć koszty i dali w zamian wariator
przewiozłem włascicieli takich aut : VW Passat Toyota Celica Honda Civic VW Golf ITP.... i kazdy powiedział to samo ... że dzwięk tego silnika jest boski
ja dodatkowo teraz zapodałem jeszcze stożek mam zdeka przerobiony wylot więc dzwięk jest jeszce bardziej agresywny i odczuwalny
więc sądze ze jedna Boxer.... hehe nie wiem jak tam Vki sie sprawują ....
wsumie 2.5 w 155 i 156 słyszałem jak brzmią i powiem.... Bardzo Słodko....
ale jak brzmi 3.2 ?? hmm może na jakims zlocie wkoncu usłysze ten silniczek
Tutaj dźwięk najprawdopodobniej zmodyfikowany jest przez tłumik końcowy. Dźwięk samego silnika jest pewnie nieco inny. W 155 V6.... na wolnych obrotach można usłyszeć jedynie zawory
Model: Alfa Romeo 155
Silnik: 2.5 V6
Rocznik: 1996
Wiek: 43 Dołączył: 26 Maj 2006 Posty: 2885 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-03-18, 21:46
Majkel napisał/a:
Tutaj dźwięk najprawdopodobniej zmodyfikowany jest przez tłumik końcowy. Dźwięk samego silnika jest pewnie nieco inny. W 155 V6.... na wolnych obrotach można usłyszeć jedynie zawory
Nieprawda , zaworów nie słychać jedynie delikatne cykanie popychaczy a raczej tych ( tkz. koników )
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum