Alfaholicy Strona Główna   
        KARTY KLUBOWE      Alfaholicy.net      ZLOT 2008      Regulamin      Szukaj      Użytkownicy      Mapa      Album      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
Alfy Romeo polecane przez Alfaholicy.net
Autor Wiadomość
bobryt 
Redaktor

Model: Alfa Romeo 155
Silnik: 2.0 TS blu armonico
Rocznik: 1998
Wysłany: 2008-04-23, 23:55   

Grzegorz83 - nie które twoje warunki są troche zbyt rygorystyczne, by je spełniać, a i mogą dodatkowo zniechęcać użytkowników. Nie lepiej poprostu robić to na zasadzie. Ja dodaje ogłoszenie, jeśli któryś użytwkonik ma jakąś uwagę, to mnie poprostu informuje.

Tuti - litości.... :mrgreen:

adasco 
Romeo
www.ti-amo.net.pl

Model: Alfa Romeo 156
Silnik: 2,0
Wysłany: 2008-04-24, 00:04   

Grzegorz83 napisał/a:

Prezentacja w "Nasze Belle" - nie ma dyskusji. Można jeszcze dołożyć warunek "zdjęcia z dwóch różnych momentów w czasie, oddalonych co najmniej o miesiąc".
Myślę, że najważniejsza byłaby ocena innego Alfaholika (mającego aktualnie lub w historii dany model.

bardzo sluszne.
lub dwoch - dodalbym na koncu.

Chodzi o to, ze rekomendacja nie powinna byc wystawiona tylko na podstawie forum i zdjec. Mozna przeciez wszystko, wlacznie ze swoja osobowscia sfabrykowac, nieprawdaz?
Auto musi byc znane w klubie, chocby tylko lokalnie - ale zawsze.

Paweł156 
Romeo

Silnik: 2.4 JTD
Rocznik: 1999
Wysłany: 2008-04-24, 07:50   

Grzegorz83 napisał/a:
prezentacja Alfy w dziale "Nasze Belle";

jak najbardziej to kryterium powinno byc
Grzegorz83 napisał/a:
udział w ogólnopolskim zlocie;
- udział w 2 (albo 3) spotach lokalnych;

jedno z tych dwóch powinno być spełnione
Grzegorz83 napisał/a:
przegląd w wyznaczonym warsztacie.

moze, przegląd w ASO, bo wyznaczac warsztaty bedzie ciezko
bobryt napisał/a:
może lepiej tak - osoby które nie spełniają warunków (aczkolwiek póki co chyba dotychczas jedna taka osoba zabrała głos w tej sprawie) będą rozpatrywane indywidualnie przez grona adminów i modów?

tez bardzo dobry pomysł

Tuti 
Romeo

Model: Inny
Silnik: 250 cm3
Rocznik: 1988
Wysłany: 2008-04-24, 10:32   

z tymi zlotami i spotkami to nie wiem...
co Wam to ze obejrzycie ze ktos ma czysto pod maska? przeciez na zlocie nikt nie bedzie sie pod nim kladl i przeswietlal :) a na spotach to wiadomo, kilka osob i nikt nikomu nie chcialby zajsc za skore i nawet jak auto bedzie zostawialo 4 slady to watpie zeby ktos powiedzial :)
oczywiscie to jakis tam plus dla sprzedajacego, ale wg mnie wystarczy ze pochwali sie tym w ogloszeniu - jako informacja dla kupujacego :)

Sprzedam części do AR 145 1.8 TS
Ostatnio zmieniony przez Tuti 2008-04-24, 10:33, w całości zmieniany 1 raz  

mrutyna 
Alfa i Omega

Silnik: 1,9 jtd
Wysłany: 2008-04-24, 10:46   

Paweł156 napisał/a:
moze, przegląd w ASO, bo wyznaczac warsztaty bedzie ciezko

tylko tutaj dodatkowe koszty po stronie sprzedającego...
wg. mnie to poza tym te warunki są ok.
na dobrą sprawę aukcje można było by np. wystawić tak że dajemy notę że samochód jest polecany przez alfaholicy.net i tutaj link do samochodów polecanych przez alfaholików, jeśli się nie pokrywa to nie jest polecany :D może to by zlikwidowało oszustwa, a na podstronie można by napisać, że tylko te są polecane, które są w tym dziale. Albo można by było stworzyć taką podstronę jak ma np. LT (lancia team) i tam mają kilka samochodów.
Poza tym to można by było np. stworzyć taki szablon aukcji dla alfaholików który byłby dostępny i wysyłany przez moda po przyjęciu samochodu do kategorii "polecane przez alfaholicy.net"

Poza tym to chyba najlepiej aby o przyjęciu samochodu do polecanych decydowali administratorzy i moderatorzy. Do nich wysyła się informację oni sprawdzają czy osoba nie jest anonimowa itd. Wg. mnie to najlepsze rozwiązanie. Bo przez takich ludzi anonimowych możemy się zrobić w "jajo".
A tak jak byłby szablon aukcji oraz podstrona to była by to również swego rodzaju promocja dla naszego serwisu.
Ostatnio zmieniony przez mrutyna 2008-04-24, 10:50, w całości zmieniany 2 razy  

Tuti 
Romeo

Wysłany: 2008-04-24, 11:00   

mrutyna napisał/a:
Poza tym to można by było np. stworzyć taki szablon aukcji dla alfaholików który byłby dostępny i wysyłany przez moda po przyjęciu samochodu do kategorii "polecane przez alfaholicy.net"

swietny pomysl!

mrutyna napisał/a:
Poza tym to chyba najlepiej aby o przyjęciu samochodu do polecanych decydowali administratorzy i moderatorzy. Do nich wysyła się informację oni sprawdzają czy osoba nie jest anonimowa itd.

na pewno znalazl sie zaraz jakis filozof, ktory by definiowal anonimowosc na swoj sposob... wiem z doswiadczenia :)

tomkap 
Romeo

Silnik: 1.8
Rocznik: 1999
Wysłany: 2008-04-24, 11:16   

Powinna też być możliwość zamiany. Wśród nas sa pewnie tacy co zmianiliby np. 146 na 156 albo 156 na 166 czy też w odwrotną stronę.

mrutyna 
Alfa i Omega

Wysłany: 2008-04-24, 14:23   

Tuti napisał/a:
na pewno znalazl sie zaraz jakis filozof, ktory by definiowal anonimowosc na swoj sposob... wiem z doswiadczenia :)

no właściwie bym się też o to bał, ale wg. mnie to alfaholicy nie powinni polecać czegoś co nie znają, ciężko polecić samochód który widziało się tylko na fotach czy ktoś napisał na forum 20 postów. To jak dla mnie zbyt ogólne i my jako grupa alfaholików moglibyśmy się wkopać i zyskać przez to opinię idio....ów (nikogo nie chcę obrażać) i to wszystko przez to że zmniejszymy wymagania, przestaniemy być np. wiarygodni..
sam pomysł na to jest świetny tylko jakąś regułę trzeba obmyślić, kogo polecamy a kogo nie.
Ostatnio zmieniony przez mrutyna 2008-04-24, 14:27, w całości zmieniany 1 raz  

mar77 
Rowerzysta

Model: Alfa Romeo 166
Silnik: JTD
Rocznik: 2001
Wysłany: 2008-04-24, 17:14   

Kupilem Alfe od klubowicza z "innego" klubu pare lat temu. A druga Alfe innego klubowicza ogladalem. Po tym krotkim doswiadczeniu nastepna Alfe kupilem gdzies indziej.

Nie ma to jak wizyta w porzadnym warsztacie tuz przed kupnem. Radze o tym pamietac.

Pozdr.
Marcin

bobryt 
Redaktor

Wysłany: 2008-04-24, 20:49   

co do spotów, byłem bodajże na trzech. kto zaglądał mi pod maske, sprawdzał czy mam rdze, sprawną elektryke, wariator, zawieszenie?

dla mnie to bezsensu opcja

obserwator737 
Ogier

Model: Alfa Romeo GT
Silnik: 2.0JTS
Rocznik: 2004
Ostrzeżeń:
 2/10/15
Wysłany: 2008-04-24, 21:53   

http://moto.allegro.pl/it..._6i_1967r_.html

znam właściciela... ma ok 100 oldtimerów ...ale nigdy nie był na spocie , zlocie... na forum nie pisuje...

Tuti 
Romeo

Wysłany: 2008-04-24, 22:13   

mrutyna napisał/a:
no właściwie bym się też o to bał, ale wg. mnie to alfaholicy nie powinni polecać czegoś co nie znają, ciężko polecić samochód który widziało się tylko na fotach czy ktoś napisał na forum 20 postów. To jak dla mnie zbyt ogólne i my jako grupa alfaholików moglibyśmy się wkopać i zyskać przez to opinię idio....ów (nikogo nie chcę obrażać) i to wszystko przez to że zmniejszymy wymagania, przestaniemy być np. wiarygodni..
sam pomysł na to jest świetny tylko jakąś regułę trzeba obmyślić, kogo polecamy a kogo nie.

wlasnie dlatego, wazne zeby kupujacy wiedzial jak dziala nasz "system". zawsze lepiej sprawdzic wlasciciela czytajac te 101 postow lub wypytujac innych uzytkownikow na forum niz wiedziec o nim tylko tyle jak wyglada. bobryt pisal, ze sprzedajacy musi na allegro wstawic link do tematu na forum, wlasnie po to zeby kupujacy wiedzial na jakich zasadach ktos mogl uzyc tytulu "polecane przez alfaholicy.net"

obserwator737 napisał/a:
http://moto.allegro.pl/it..._6i_1967r_.html

znam właściciela... ma ok 100 oldtimerów ...ale nigdy nie był na spocie , zlocie... na forum nie pisuje...

ale my tu nie robimy plebiscytu kto jest wiekszym alfista, tylko chcemy strona ulatwic kupno/sprzedaz.

a co do szablonu - podejmnie sie ktos? :)

alfasound_mania 
Romeo
Pilot

Silnik: 1.8 TS 8v/Alfa ROmeo 145 1.7 Boxer 16v
Rocznik: 1993
Wysłany: 2008-04-24, 22:28   

to chłopacy to ja wam napisze o 155 które chce sprzedać a Wy mi powiedzcie czy się pod tym podpiszecie
Alfa 155 prezentowana dawno już temu w dziale nasze belle , może zacznę od minusów
- blacharka: z tyłu na klapie i błotniku lekkie wgniecenie , przedni błotnik przetarcie kwestia kosmetyczna ja tego nie robiłem bardziej z braku czasu bo np. błotnik leży już od dawna w garażu
- zawiecha otóz jest zjechana trzeba zmienić amorki i przeguby zewnętrzne
to tyle z minusów innych nie znajdziecie
serducho chodzi jak marzenie trącenie chodzi elektrycznie wszystko sprawne mechanicznie również oczywiście bywały usterki możecie poczytać o nich na forum jednak były one dopieszczane :
wyposarzenie to jasny welur klima automatyczna elektryczne szyby rocznik 93 około 150 tys. dokładnie nie pamiętam co do kilometra przebieg jak najbardziej oryginalny jestem drugim właściecielem sprawodzany chyba 2,5 roku temu z Turynu od mojej ciotki :
Cena (ze względu na moje minusy) 3 tys. 700 do małej negocjacji wolałbym oddać komuś z forum.

Tuti 
Romeo

Wysłany: 2008-04-24, 22:32   

nikt sie nie podpisuje, mozesz co najwyzej wziac udzial w "akcji" aukcje polecane przez alfaholicy.net :mrgreen:

bobryt 
Redaktor

Wysłany: 2008-04-24, 22:37   

moment moment

Tuti nic nie mówiłem żeby dawać link na forum

Akcje chciałem zrobić poprostu by wyróżnić nasze Alfy, którymi poniekąd handlujemy. Ot taki dodatek do aukcji, mówiący tyle o Alfie ile naklejka na szybie.

Temat za bardzo sie jak dla mnei rozwinął, bo co niektórzy traktują to jako poważne przedsiewzięcie.

Troche zaczynam żałować że użyłem słów POLECANA czy wczesniej REKOMENDOWANA.
Chyba wystarczyło by "Auto pod opieką społeczności www.alfaholicy.net" o to by wystarczyło.

Ja jestem za prostymi zasadami, żadnych utrudnień!

mrutyna 
Alfa i Omega

Wysłany: 2008-04-24, 22:48   

Tuti napisał/a:
a co do szablonu - podejmnie sie ktos? :)

ja bym mógł to zrobic ale dopiero w przyszłym tygodniu. Mogę pokazać kilka opcji i wybierzemy jedną :D :)
bobryt napisał/a:

Ja jestem za prostymi zasadami, żadnych utrudnień!

też tak uważam, ale nic za darmo :D
bobryt napisał/a:

Troche zaczynam żałować że użyłem słów POLECANA czy wczesniej REKOMENDOWANA.

myślę że REKOMENDOWANA to bardziej trafne słowo, można by jeszcze, "kierowca tego pojazdu należy do społeczności alfaholicy.net"

alfasound_mania 
Romeo
Pilot

Silnik: 1.8 TS 8v/Alfa ROmeo 145 1.7 Boxer 16v
Wysłany: 2008-04-25, 17:18   

bobryt napisał/a:
Chyba wystarczyło by "Auto pod opieką społeczności www.alfaholicy.net" o to by wystarczyło.

to ja uważam że co do tego nie potrzeba żadnego regulaminu jeśli jesteś użytkownikiem forum jesteś zalogowany możesz to dopisać w swojej aukcji.

adi599 
Maniak resoraków

Silnik: do DU.. !
Rocznik: 1981
Wysłany: 2008-04-25, 20:43   

Tuti napisał/a:
ale my tu nie robimy plebiscytu kto jest wiekszym alfista, tylko chcemy strona ulatwic kupno/sprzedaz.
mysle ze to sluszny kierunek,a na forum znajduja sie osoby ktore niejako sa od samego poczatku istnienia tego klubu takie jak Pawel156 czy Korczu odemnie z poludnia a takze inni z centralnej i polnocnej Polski ktorych nie wymienilem za co przepraszam i mysle ze na spocie mozna by podejsc do takiej osoby i poprosic azeby zerknela na samochod a takze dac sie przejechac i napewno by poswiecil pare minut na rekomendacje taka czy inna i wtedy sprawa rozwiazana,moge sobie dopisac ze samochod jest polecany przez alfaholicy.net lub nie

gonzo 
Pirat drogowy

Model: Alfa Romeo 145
Silnik: 1.4 ts
Rocznik: 2000
Wysłany: 2008-04-25, 21:27   

pomysl jest super :D
co do warunkow, to powinny byc bardziej "luzne"
jesli ktos chce sprzedac auto, jest zarejestrowany na forum, to przeciez zawsze mozna sie dogadac :wink:

maly spocik lokalny, przyjezdza pare osob, ogladaja auto, krotka przejazdzka, narada, wizyta w ASO i wszytko jasne :mrgreen:

gdybym teraz mial kupwac alfe to na pewno kupilbym od kogos z forum, zawsze to zmniejszenie ryzyka do minimum ze sie trafi na jakis "zlom" (o ile alfe mozna nazwac zlomem :evil: )

piotriix 
Romeo
Nokimochishi

Silnik: 2.5l v6
Rocznik: 2000
Wysłany: 2008-04-25, 23:25   

w sumie to trudny temat ciezko polecac cos czego na oczy sie nie widzialo .ale zawsze mozna po obejzeniu /sprawdzeniu/ alfy poczytac posty danego usera .obejzec zdjecia i posluchac opini innych userow.jak ktos opisuje na forum co tam alfie dolega albo jaka miala przygode /jak opisal marcin/ latwiej jest wyrobic sobie zdanie o wlascicielu i jego samochodzie.

Bella
Akwizytorka

Model: Alfa Romeo RZ
Silnik: 3.0 V6
Dołaczył: 1910
Skad: Milano
Wysłany: 2010-02-15, 21:09      Pisownia 

Odpowiedz do tematu