Witam!
Zadałem kiedyś takie pytanie na forum pewnej góralskiej marki ( nie ważne jakiej )
Ile trzeba przeznaczyć na utrzymanie Alfy 156 miesięcznie?
Koszty średnie: wymiany płynów i filtrów ,napraw, opłat w roku podzielone na 12.
Spalanie mniej ważne( indywidualne przecież)
Ile poprostu wydajecie na swoje cacko w miesiącu?
Dla mnie to może być życiowa decyzja - albo Alfa, albo germański najeźdźca
Dodam że będzie mnie interesował silnik którego spalanie w mieście nie przekroczy 13,5 litra.
wiesz , nie zawracam sobie głowy duperelami . wydaję tyle ile trzeba , by bella była na drodze , a ja żebym był szczęśliwy. reszta jest bez znaczenia.
No wiesz.. chciałbym mieć takie podejście.. ale nie dam 1100zł miesięcznie (z paliwem)na utrzymanie samochodu.
Alfa ma swoje stereotypy (czytam se o nich na tym forum) i swoje stereotypy ma BMW.
Wolę Alfę zdecydowanie.. ale poprostu trzeba zmierzyć siły na zamiary.
Ostatnio zmieniony przez Lester 2008-02-19, 22:31, w całości zmieniany 1 raz
Jak się dba tak się ma, w każdym samochodzie trzeba wymieniać co jakiś czas płyny,filtry itp. Wszystko zależy od tego ile chcesz przeznaczyć pieniędzy na zakup wybranego modelu.
_________________ Anonima Lombarda Fabbrica Automobili - tu się wszystko zaczyna..
hmmm, tak sobie wyliczyłem i wyszło mi ok 1300 zyla, w tym 500 paliwo i 800 obsługa mechaniczna. Uwzględniłem ubezpieczenie i zakup opon (1/3 ceny opon, gdyż przyjąłem trzyletni okres użytkowania). Trochę dużo wyszło, ale należy wziąść pod uwagę że wykonałem kilka poważnych napraw i prawdopodobnie w przyszłym roku będzie znacznie mniej. Alfa nie jest tanim autem i jak masz ograniczony budżet to wybierz coś mniej wymagającego. Oszczędności na alfie prędzej czy później się zemszczą i jak od razu czegoś nie naprawisz, koszty będą wzrastać lawinowo. Z resztą z każdym autem jest tak samo, z tą różnicą że alfa nie da się zajeździć tak jak pancerwagony i jak ją zaniedbasz to zastrajkuje i koniec. Musisz więc utrzymywać ją w znacznie lepszym stanie niż szmelcowozy.
Jak się dba tak się ma, w każdym samochodzie trzeba wymieniać co jakiś czas płyny,filtry itp. Wszystko zależy od tego ile chcesz przeznaczyć pieniędzy na zakup wybranego modelu.
No pewnie, że trzeba wymieniać. Ale cena za jaką kupię samochód nie będzie najcelniejszym wyznacznikiem jego jakości.
Jeżeli mówimy o autach używanych - to jak się zna tak się ma (znaczy kupi ,no nie?)
Zakładam modele z przed 2000 roku w stanie poszanowanego użytkowania.
Ja tam bym wolał za takie pieniadze na Alfe 156 kupić starszy model i to co zostanie przeznaczyć na doprowadzenie do odpowiedniego stanu. Na roczniki nie patrze tylko na stan faktyczny samochodu. Chociaż ze względu na dostępność częsci lepiej nie patrzec na auta sprzed roku 1990. Chyba że uwielbiasz jakiś model z tamtej epoki.
hmmm, tak sobie wyliczyłem i wyszło mi ok 1300 zyla, w tym 500 paliwo i 800 obsługa mechaniczna. Uwzględniłem ubezpieczenie i zakup opon (1/3 ceny opon, gdyż przyjąłem trzyletni okres użytkowania). Trochę dużo wyszło, ale należy wziąść pod uwagę że wykonałem kilka poważnych napraw i prawdopodobnie w przyszłym roku będzie znacznie mniej. Alfa nie jest tanim autem i jak masz ograniczony budżet to wybierz coś mniej wymagającego. Oszczędności na alfie prędzej czy później się zemszczą i jak od razu czegoś nie naprawisz, koszty będą wzrastać lawinowo. Z resztą z każdym autem jest tak samo, z tą różnicą że alfa nie da się zajeździć tak jak pancerwagony i jak ją zaniedbasz to zastrajkuje i koniec. Musisz więc utrzymywać ją w znacznie lepszym stanie niż szmelcowozy.
Nom.. spory wydatek.. ja nigdy nie traktuję auta jak szmelcowóz.. ale jak by mi na to zabrakło tej cholernej mamony to już wole nie kaleczyć biedaczki odkładanymi naprawami
Model: Inny
Silnik: Mercedes Coupe E220
Rocznik: 1993
Wysłany: 2008-02-19, 23:51
Lester piszesz tak jak by inne auta sie nie psuly,jak Ci sie pancerwagon z kaszani to wydasz na naprawe wiecej niz wydasz przez caly rok na alfe.
Ja w tym miesiacu wydalem juz ponad 3000zl na alfe 164,a to jeszcze nie koniec Za to miesieczny koszt utrzymania 145-ki przez ostatno rok wyniosl niecale 50zl (+palio) Wszystko zalezy od tego na co trafisz
_________________ Tesknie za Alfa i za V6-tka :(:(:(
Nastepny cel to Alfa 166 tylko musze sprzedac merca...
Alfa 145 1.6 Boxer
powiem brutalnie - jesli zaczynasz patrzec na koszty - to nie stac cie na alfe.
Nie wiem ile wydaje i nie chce wiedziec.
Ubezpieczenie placilem ostatnio - to jakies 1800 za rok. Jak cos trzeba naprawic, to sie naprawia. Zaswieci ksiegowy - to sie tankuje. Wiem jedynie, ze 156 nie nalezy do samochodow ekonomicznych - i to wystarczy.
Silnik: Mercedes Coupe E220
Rocznik: 1993
Wysłany: 2008-02-20, 00:17
ojjj duzo tego,bardzo duzo... opisze wszystko dokladnie,łącznie z dokumentacja fotograficzna,jak juz bella bedzie sprawna. A jak chcesz wiedziec wiecej to pisz na pw
_________________ Tesknie za Alfa i za V6-tka :(:(:(
Nastepny cel to Alfa 166 tylko musze sprzedac merca...
Alfa 145 1.6 Boxer
Zasad co do Alf jest klika i najgłówniejsza jest taka, że sie na tym samochodzie nie oszczędza. Zresztą czasem oszczędzanie na aucie dochodzi do takich absurdów, że niektórzy z tych ludzi po kupieniu działki pod dom powinni postawić sobie namiot- przecież to mniej kosztuje.
-Do Alfy olej leje sie tylko dobrej jakości, najlepiej nie rozlewany w Polsce
-w 156 co 40 000km srednio wymienia sie wariator zmiennych faz rozrzadu(tego kosztu można uniknąc kupując silnik napędzany paliwem traktorów, lub V6)
-zawieszenie tak samo zywotne jak w innych autach w technologii wielowahaczowej,
-paski rozrządu trzeba wymieniać co 60 000km(o ile wariator tyle przeżyje, przy wymianie wariatora wymienia sie pasek)
-świece zaplonowe jedynie renomowanych firm, chociaż o zamiennikach o nazwie "Iskra" to do Alfy raczej nie słyszałem(na Boscha radze uważać, bo to nie ten Bosch co kiedyś)
-olej trzeba też dolewać, bo spalanie oleju przez silniki jest tu normą(taka konstrukcja)
-radze jeździć na płynie chłodzącym co by kamień w silniku sie nie robił
-no i na hamulcach i oponach to raczej w żadnym samochodzie się nie oszczędza
Więc oprócz wariatora stwierdziłbym, że wydatki raczej standardowe
Kolego gardlo, chyba trochę przesadziłeś z tym 1300 miesięcznie, to by wyszło 15600 na rok !!! A może wymieniłeś całe auto , próbowałem mniej więcej policzyć ile to może być, nie mam 156-tki ale wyszło mi że oprócz paliwa to wychodzi ok 150 zł na miesiąc, w te 150 wliczyłem opony (dwa komplety na trzy lata), OC, wymiana oleju, naprawy jakich dokonałem (wymiana pasków i napinaczy - rozrząd, termostat, obudowa zamka co mi złodzieje wyrwali) w zeszłym roku. Niech więc w przypadku 156 będzie to (oprócz paliwa) dodatkowe 200 zł miesięcznie, to chyba nie jest tragedia, a myślę że jest to sporo zawyżona suma.
Kolego Lester:
Ja też nie zarabiam więcej niż 2500, a mimo to jeżdżę Alfą i jeszcze nie musiałem sie zastanawiać czy mi kasy wystarczy. Tak jak pisali koledzy wcześniej, jak kupisz w dobrym stanie i nie będziesz jej zaniedbywał to nie będziesz dużo dokładał.
No to może trochę z innej beczki.
Moim zdaniem, utrzymanie Alfy jest tanie. Co może się Wam wydać dziwne, bo silniczek 3.0 swoje bierze.
Ale teraz dlaczego:
- serwisuję Alfę w ASO (a nie u Zbynia w garażu), u mnie w Opolu są dwa ASO Fiat, Lancia, Alfa Romeo. I zaręczam że robocizna i koszt części są NIŻSZE niż w ASO VW, o BMW nie wspominając
- mam serwis w każdym mieście w Polsce
- części oryginalne są tańsze lub w podobnej cenie jak do szmelcowozów
- założyłem gaz sekwencyjny, 100km kosztuje mnie ~30zł
- zamienników jest więcej niż możnaby się spodziewać, wystarczy poszukać, koledzy z klubu pomogą na pewno
Alfa jest problemem jak się ją naprawia ze szwagrem przy piwku w garażu
No chyba że szwagier jest mechanikiem
Ja po zakupie bałem się kosztów, okazało się że niepotrzebnie. Ale jest jedna uwaga. Jeżeli już się kupiło Alfę używaną, to trzeba założyć że coś jest w niej do zrobienia, jeżeli poza kwotą na zakup zostawimy 500zł-2000zł na serwis i uczciwie zainwestujemy aby ją doprowadzić do stanu idealnego to będziemy zadowoleni. A jak się wyżyłujemy na zakup, nic w kieszeni nie zostanie i coś się zepsuje... to smutno będzie.
Ja mam AR 166 3.0 i uważam że utrzymanie tego auta jest tanie. Jak porównuję do BMW i Mercedesa z podobną pojemnością, to różnica jest kolosalna.
_________________ Była Alfa Romeo 166 3.0 V6 SporTronic...
Jest Honda Civic 1.4i EJ9...
Będzie: ... działka budowlana
Silnik: Czerwona Honda Civic 1.3 75 KM na gaźniku
Rocznik: 1995
Wysłany: 2008-02-20, 11:09
ozzy napisał/a:
Jeżeli już się kupiło Alfę używaną, to trzeba założyć że coś jest w niej do zrobienia, jeżeli poza kwotą na zakup zostawimy 500zł-2000zł na serwis i uczciwie zainwestujemy aby ją doprowadzić do stanu idealnego to będziemy zadowoleni.
1500 - 2000 zł to komplet dobrych opon które w z reguły przy zakupie auta trzeba wymienić. A gdzie rozrząd, hamulce, zawieszenie, ubezpieczenie itd?
U mnie średnia z 70 miesięcy użytkowania 156 to około 1000 zł miesiecznie (wszystko, od ubezpieczenia, po serwis, części i paliwo) przy ok 15000 km rocznie.
U mnie średnia z 70 miesięcy użytkowania 156 to około 1000 zł miesiecznie (wszystko, od ubezpieczenia, po serwis, części i paliwo) przy ok 15000 km rocznie.
Marek, ale nie zapomnij nadmienić koledze, że posiadasz 2,5 l silnik i przeprowadziłeś "drobne" modyfikacje w swojej Belli. Które wy biegają po za standardową eksploatację, a do tanich nie należą
marekm napisał/a:
1500 - 2000 zł to komplet dobrych opon które w z reguły przy zakupie auta trzeba wymienić.
Trochę dużo jak na zwykłe opony , no ale każdy jeździ na tym na co go stać i co lubi. Moim skromnym zdaniem 1000 zł na komplet opon spokojnie wystarczy ( mówię tu o oponach do normalnej jazdy )
Co do kosztu utrzymania autka nie będę się wypowiadał, bo mi średnia zawyża remont silnika, blachy i nowy lakier . A tak na poważnie to wliczając ubezpieczenie i koszty paliwa i innych płynów technicznych to 800 zł miesięcznie spoko wystarcza
_________________ Fiat Seicento 1.1 do pracy
Lancia Lybra SW 2.4 jtd Executive dla rodziny
Alfa Romeo 33 1.7 16V dla przyjemności
IK@R_1886
Silnik: Czerwona Honda Civic 1.3 75 KM na gaźniku
Rocznik: 1995
Wysłany: 2008-02-20, 17:52
AR_33 napisał/a:
marekm napisał/a:
Marek, ale nie zapomnij nadmienić koledze, że posiadasz 2,5 l silnik i przeprowadziłeś "drobne" modyfikacje w swojej Belli. Które wy biegają po za standardową eksploatację, a do tanich nie należą
tzn? z nieseryjnych rzeczy mam amory + sprężyny które trzeba było i tak wymienić (za seryjne pewnie nie zapłacił bym wiele mniej), tłumik końcowy (ta sama historia, w cenie nowej serii, a trzeba było wymienić) no i zegary + rozpórka - czyli w sumie ok 800 zł więcej niż rzeczy normalne, a przy okazji za wiele części płace mniej niż normalnie i nie serwisuje się w ASO (gdzie pewnie za usługi zapłaciłbym 3-4x więcej)
AR_33 napisał/a:
marekm napisał/a:
1500 - 2000 zł to komplet dobrych opon które w z reguły przy zakupie auta trzeba wymienić.
Trochę dużo jak na zwykłe opony , no ale każdy jeździ na tym na co go stać i co lubi. Moim skromnym zdaniem 1000 zł na komplet opon spokojnie wystarczy ( mówię tu o oponach do normalnej jazdy )
cene brałem dla 17", dla takich 'normalniejszych' 16" które 'są odpowiednie do charakteru auta' (wg dobrego oponiarza, ktory nie miał interesu w tym zeby mi je sprzedać) to 1280 zł (http://www.opony.com/opony/46716_dunlop_sp_sport_9000.html)
jeszcze dla porównania - civic 1.3 z 95 roku, w takiej statystyce wychodzi - ok 750 zł miesiecznie (z 15 miesiecy, 600 km miesiecznie) - z zastrzeżeniem ze jest przekłamanie z powodu konieczności zakupu 2 kompletów opon i małego remontu po zakupie.
zgadzam sie z ozzy u lukoszka mozna negojowac ceny sa porownywalne z cenami na allegro maja rowniez zamienniki a robocizna nie wiem nie mialem doczynienia
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum