Alfaholicy Strona Główna   
        KARTY KLUBOWE      Alfaholicy.net      ZLOT 2008      Regulamin      Szukaj      Użytkownicy      Mapa      Album      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Yoopi
2007-11-18, 19:50
BMW M3 E46 vs Alfa Romeo 145TD
Autor Wiadomość
Piotr 
Pirat drogowy

Model: Seat Ibiza
Wysłany: 2006-06-18, 19:06   BMW M3 E46 vs Alfa Romeo 145TD

dziś pokzaliśmy z kolegą jak jeździ Alfa, kierownik od M3 był bardzo mocno zaskoczony gdyż swoim 340konnym autem, które robi setke w jakieś 5.5s nie mógł odjechac mojej Alfie z dieslem na pokładzie. Jak tylko ochłonę napiszę więcej, przedastawię fotki i filmiki, tak żeby nie byc głołosłownym.

BMW M3 E46 to prawdopodobnie najlepszy seryjnie produkowany samochód torowy, udowodniliśmy dzisiaj że można z takim autem jechac jak równy z równym :wink:

Marcino 156 
Pirat drogowy

Model: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.6 TS
Rocznik: 1999
Wysłany: 2006-06-20, 01:04   

Dawaj filmiki bo nie uwierze :twisted: :twisted: :twisted:

KUBAS 
Romeo

Model: Rower
Silnik: CichobiegiPalestyńskie..;p
Rocznik: 2007
Wysłany: 2006-06-20, 07:30   

no to gratulacje :mrgreen:
ale czekamy na fotoreportaż ...

pozdrawiam

Piotr 
Pirat drogowy

Wysłany: 2006-06-20, 08:57   

Na ikarze mnie gonią, że herezje opowiadam. Ich zdaniem kierowca M3 bawił się nadsterwnością swojego auta. Myśmy z kolegą jechali ostro alfą a BMW jechało do sklepu po bułki. Naprawdę niektóre stwierdzenia są śmieszne. Ale ok przejdźmy do tematu.
Oto bohaterowie tej opowieści

BMW M3 E46:

BMW M5 E39:

Alfa Romeo 145:

M3 odjeżdżało na prostej, natomiast w zakrętach było jakby wolniejsze od Alfy. Tor w Biłgoraju jest dosyc ciasny, ale muszę przyznac że spodziewałem się wiecej po takiej becie. Mimo wszystko pościgac się z takim BMW to był dla mnie zaszczyt. Podczas normalnego ruchu ulicznego napewno nikt by nie jechał na 100% swoich możliwości, a E46 M3 to też nie częsty widok.
Na tor do Biłgoraju pojechałem z dwoma kolegami, jeden z nich jechał motocyklem Yamaha R6. Zacząłem jeździc i naprawdę duże zaskoczenie. Okazało się, że moja Alfa jest bardzo nadsterowna, mocniejsze hamowanie w zakręcie i lecimy bokiem. Lekkie muśnięcie hamulca lewą nogą powoduje efektownego boka. Samochód zachwuje się zupałnie tak jak auto RWD. Po pewnym czasie dostrzegłem tego atuty. Wiadomo jak wyglądają początki, dwa razy wylądowałem na trawie, ale z biegiem czasu szło mi coraz lepiej. W pewnym momencie na tor wjechało BMW M3. Właściciel podszedł do jednego z motocyklistów (prawdopodobnie obaj panowie się znali) i stwierdził, że teraz jeździmy w przeciwną strone, czyli od mety do startu :roll: No nic, pomyślałem że spróbuję. M3 wyjechało na tor, ja również. Jechałem bardzo ostrożnie, a kierowca M3 poruszał się po torze zupełnie tak jakby już go znał. Musiałem zrobic przerwe gdyż silnik zaczął łapac wysoką temperaturę. Gdy już ostygł kolega stwierdził, że będzie próbował ścigac z tym BMW na torze, bo jeździł pare miesięcy wcześniej swoją Astrą po Biłgoraju akurat w tym kierunku i bardzo dobrze zna ten tor. Wsiadł za kierownice i zaczął się pojedynek, jechaliśmy z tym BMW jak równy z równym, aż w końcu kierowca zjechał do boksu. BMW wygrało, ale czy aż tak dużo, oceńcie sami. Kierwca BMW przed startem zawsze zakładał jakieś sportowe rękawiczki :P (sprawiał wrażenie profesjonalisty)

ok już nie przynudzam, linki do filmików poniżej:

Jeden z moich przejazdów
M3 w zakręcie
W pogoni za BMW
Ostatnio zmieniony przez Piotr 2006-06-20, 08:58, w całości zmieniany 1 raz  

williamdrake 
Alfa i Omega
-zawirusowany-

Model: Alfa Romeo 145
Silnik: TS 2.0 QV
Rocznik: 1996
Wysłany: 2006-06-20, 10:23   

Dziwnymi klimatami na liście się nie przejmuj, od czasu do czasu Ci "z kompleksami" siadają na kogoś i w ten sposób się dowartościowują. Nie wiem dlaczego niektórzy z subskrybentów tej listy jeżdzą alfami i takowe pojazdy posiadają skoro kazdy inny samochód jest lepszy, itd. Zresztą takie niezdrowe klimaty na tej liście zdarzają się dosyć często a i kłótnie pod byle pretekstem też... Hehe i to ma być "jedna wielka rodzina" :wink:

Marcino 156 
Pirat drogowy

Wysłany: 2006-06-20, 15:36   

Piotrku w takim razie gratulejszyn zwinnej Alfki :wink:
A ta nadsterowność wynika pewno z większej masy silniczka TD

Tuti 
Romeo

Model: Inny
Silnik: 250 cm3
Rocznik: 1988
Wysłany: 2006-06-20, 19:02   

Jak zeszlej zimy wchodzilem na recznym w zakrety to tez kumpel mi mowil, ze w alfie fajnie dyl idzie bokiem :) A TS do lekkich silinikow chyba nie nalezy :P

A co do BMW to nie wiem jak to ocenic :) Moze to Twoje wysokie umiejetnosci, moze niskie kierowcy BMW, albo nie wiem co powiedziec :) Wiadomo ze Alfa to swietne wlasciwosci jezdne, ale ciezko zeby miala niwelowac takie roznice w mocy...

W kazdym razie gratuluje :)

Kumpel mowil mi, ze M3 sa tylko zolte... Jaki to w ogole ma motor? :D

Sprzedam części do AR 145 1.8 TS

KUBAS 
Romeo

Model: Rower
Silnik: CichobiegiPalestyńskie..;p
Rocznik: 2007
Wysłany: 2006-06-20, 21:29   

pierwsze słysze aby były tylko żółte..u mnie po mieścinie też ciska taka granatowa...
\a jakis czas temu znajomi sciagali z niemiec czarna z ...przednimi lampami czarnymi.
a moc tego auta jest cos w granicach 300km...jak się niemyle

pozdrawiam

Piotr 
Pirat drogowy

Wysłany: 2006-06-20, 21:47   

Tuti napisał/a:
Jak zeszlej zimy wchodzilem na recznym w zakrety to tez kumpel mi mowil, ze w alfie fajnie dyl idzie bokiem :) A TS do lekkich silinikow chyba nie nalezy :P

A co do BMW to nie wiem jak to ocenic :) Moze to Twoje wysokie umiejetnosci, moze niskie kierowcy BMW, albo nie wiem co powiedziec :) Wiadomo ze Alfa to swietne wlasciwosci jezdne, ale ciezko zeby miala niwelowac takie roznice w mocy...

W kazdym razie gratuluje :)

Kumpel mowil mi, ze M3 sa tylko zolte... Jaki to w ogole ma motor? :D

Oznaczenie silnika to z tego co pamiętam S54, nie wiem jaką ma pojemnosc w każdym razie legitymuje się niebagatelną mocą 343KM. Zawieszenie, w 145 nie jest ono jakoś specjalnie skomplikowane, w moim przypadku dochodzą sprężyny H&R. BMW M3 ma napewno dużo lepsze zawieszenie. Mimo, że jestem miłośnikiem samochodów marki Alfa Romeo to muszę stwierdzic, że póki co to nawet 147/156GTA wypadają marnie na tle BMW M3 E46. Ten samochód na torze bije na głowe naprawdę bardzo wielu konkurentów z Imprezami, Lancerami i Porsche 911GT3 na czele.
Ja ganiałem się na torze kartingowym dlatego wygląda to jak wygląda.

Natomiast jeśli chodzi o ręczny to mimo wszystko nie porównywałbym tego z nadsterownością. Wiesz auto na ręcznym można zawrócic na kilka sposobów i zrobic to tak jakby tył auta nic nie ważył. Wystarczy się rozpędzic, skręcic kołami, odpuścic gaz i zaciągnąc ręczny. Przód poprzez puszczenie gazu zostaje dociążony prze co tył staje się lżejszy. Na takiej samej zasadzie można równiez pomóc sobie hamulcem.

Nadsterownośc wygląda troszkę inaczej i zawsze myślałem, że da się ją opanowac łatwiej niż podsterownośc. Wszystko to przez takie zimowe cwiczenia. W zimie jedziemy z niewielką prędkością, zaciągniemy ręczny i wszystko da się opanowac. Natomiast na suchym asfalcie opanowac auto w poślizgu jest naprawdę bardzo trudno gdyż wszystko dzieje się 100 razy szybciej.

bassman 
Pirat drogowy

Model: Alfa Romeo 33
Wysłany: 2006-06-21, 17:11   

Na recznym sie nie jezdzi, to nie poprawia naszych umiejetnosci tylko pogarsza - jest to wprowadzanie auta w poslizg "na skroty", ja preferuje technike dwoch nog na pedalach co jest swietne przy autach z przednim napedem.
Recznym mozna sobie jedynie pomoc w ekstramalnej sytuacji zeby auto natychmiast obrocic, jak juz nie da sie go opanowac a suniemy bokiem w jakas przeszkode.
W tedy kontra kolami w druga strone, redukcja but w podloge i reczny - jak jest miejsce to nas obroci i szybko zatrzyma, a jak nie ma gdzie to trzeba kombinowac zeby udezyc tylem w przeszkode.
Przynajmniej tak mnie uczono i ja tak robie, teraz troche jest gozej bo zawsze jezdzilem autami z tylnym napedem wiec teraz to jest cos innego i nadal sie ucze.

Praktyka - jest wtedy gdy wszystko dziala, ale nie wiemy dlaczego.
Teoria - jest wtedy gdy wiemy wszystko, ale nic nie dziala.

My laczymy praktyke i teorie - nic nie dziala i nie wiemy dlaczego!

PietereQ 
Alfa i Omega
V6 addict

Model: Alfa Romeo GTV6
Silnik: 2,5v6
Rocznik: 1984
Wysłany: 2006-06-21, 17:31   

williamdrake napisał/a:
Dziwnymi klimatami na liście się nie przejmuj, od czasu do czasu Ci "z kompleksami" siadają na kogoś i w ten sposób się dowartościowują. Nie wiem dlaczego niektórzy z subskrybentów tej listy jeżdzą alfami i takowe pojazdy posiadają skoro kazdy inny samochód jest lepszy, itd. Zresztą takie niezdrowe klimaty na tej liście zdarzają się dosyć często a i kłótnie pod byle pretekstem też... Hehe i to ma być "jedna wielka rodzina" :wink:

Nie wiem czy to kwestia kompleksów, a czasami SZCZEREGO uznania wyższości konkurenta. Powiedzmy sobie, że pod wieloma względami BMW bije Alfę na głowę. A żaden model alfy produkowany obecnie i nawet powiedzmy sprzed 5 lat nie jest w stanie dorównać M3, czy to pod względem technicznym, prowadzenia osiągów, czy jak komuś zakeży wykonania. Miłość do marki to jedno a lamerski fanatyzm typu "że mój woz i moja marka jest naj naj naj, objedzie to i to tamto" jest domeną, łysych panów ze wsi z paskami wzdłuż kończyn dolnych, którzy wiemy jakimi wozami się zazwyczaj poruszają.
A i wszystko co ma blekę skrętną ma tendencję do nadsterowności jeśli się postara. I 145 nie zachowuje się jak RWD :wink: Wierz mi :) Nie miej jednak, gratuluje wyniku/niezłych umiejętności i fakt że na imprezach alfa dobrze jeździ cieszy.

Piotr 
Pirat drogowy

Wysłany: 2006-06-21, 18:21   

bassman napisał/a:
Na recznym sie nie jezdzi, to nie poprawia naszych umiejetnosci tylko pogarsza - jest to wprowadzanie auta w poslizg "na skroty", ja preferuje technike dwoch nog na pedalach co jest swietne przy autach z przednim napedem.

Dokładnie, w pełni się z tym zgadzam. Technika ta pozwala wprowadzic tylnią oś w uślizg, a po drugie, dla mnie ważniejsze pozwala na dociążenie przodu w zakręcie. Kolega, który prowadził moją Alfe w Biłgoraju stwierdził, że on Astrą jeździ tam właśnie przy pomocy lewej nogi. U mnie niestety w zakręcie strach hamowac lewą nogą :P

edit.
a jeszcze do niedawno często używałem lewej nogi. Dobrze, że wybrałem się do Biłgoraju i teraz wiem, że w przypadku mojego samochodu trzeba bardzo uważac podczas dohamowywania lewą nogą
Ostatnio zmieniony przez Piotr 2006-06-21, 18:23, w całości zmieniany 1 raz  

JacekK 
Pirat drogowy

Model: Alfa Romeo 75
Silnik: 2.0 TS i Fiat Croma 2.5 TD
Rocznik: 1988
Wysłany: 2006-06-22, 13:19   

Piotr napisał/a:
Na ikarze mnie gonią, że herezje opowiadam. Ich zdaniem kierowca M3 bawił się nadsterwnością swojego auta. Myśmy z kolegą jechali ostro alfą a BMW jechało do sklepu po bułki. Naprawdę niektóre stwierdzenia są śmieszne.

Nie odbierz mnie zle, ale troche nie rozumiem dlaczego tak piszesz. Gdyby na tym forum pare osob mnie objechalo to mialbym na innym napisac, ze "alfaholicy" to uwazaja tak, czy tez inaczej? Czytam regularnie IKARa, czytalem rowniez wypowiedzi w Twoim temacie i po zebraniu ich do kupy naprawde nie widze problemu. Owszem 1, czy 2 osoby wypowiadaja sie dosc ironicznie - to chyba normalne w kazdej dojrzalej grupie forumowiczow/listowiczow - ale sa tez wypowiedzi w innym tonie, ktore warto by bylo zauwazyc i docenic, co by byc sprawiedliwym :) . W kazdym razie imho i jednym i drugim chodzilo o to, ze akurat w tych warunkach(specyfika toru, jazda M3ka bokami, itp) Alfa okazala sie porownywalna i nic poza tym. Podobnie zreszta w ciasnych KJSach Maluch bedzie "lepszy" od Audi Quattro, co o niczym wiecej nie swiadczy.
Swoja droga ktos gdzies pisal, ze prosciutkie zawieszenie 145 jest nieporownywalne do tego z M3, ale skoro Twoja 145 jest mocno usztywniona to wady belki skretnej i mcpersonow sa w duzym stopniu zniwelowane. W koncu proste, utwardzone zawieszenie moze sie tez lepiej spisywac od skomplikowanego, np. ze wzgledu na mniejsza ilosc gumowych polaczen. Zreszta daleko szukac nie trzeba - w transaxlach zawieszenie z tylu jest bardzo proste i jakos nikt chyba specjalnie na trzymanie sie drogi nie narzekal. :)

Wracajac do tematu szczerze gratuluje owocnej pojezdzawki i scigania sie z takimi tuzami jak M3, M5, nie ukrywam, ze zazdroszcze mocno. W koncu taka aktywna jazda dla przyjemnosci to wlasnie jest "to o co w tym wszystkim chodzi". Moim zdaniem to ten jest prawdziwym alfista, kto daje swojej Alfie mozliwosc rozwiniecia skrzydel, zaprezentowania pelni swoich mozliwosci, tlumionych podczas codziennego uzytkowania. Swoja droga mam cicha nadzieje, ze bedzie mi dane w tym roku uda mi sie pojechac na jakis wiekszy tor, co by zaznac tego pieknego uczucia szybkiego przechodzenia zakretow :wink: .

Piotr 
Pirat drogowy

Wysłany: 2006-06-22, 16:14   

Ja do ludzi piszących na liście dyskusyjnej nic nie mam, wręcz przeciwnie. Poprostu lekko wkurzyła mnie jedna z wypowiedzi, która akurat nic nie wnosiła do tematu (pana, który coś pisał o ferrari). Napisałem posta gdyż chciałem podyskutowac na temat samochodu, który jak ktoś dobrze napisał na liście nazywany jest Porsche killerem. Nie często widuje się taki samochód w akcji (to również skłoniło mnie do rozgłośnienia tej sprawy), poprzez filmiki chciałem pokazac jak takie auto jeździ. Do tej pory M3 na torze widziałem tylko w telewizji. Zdaję sobie sprawe z tego, że bardzo sprzyjał mi tor ale szczerze mówiąc spodziewałem się troszkę więcej po M3 E46.
Niemniej mam nadzieję, że jak ktoś z Was pojedzie na jakiś tor i zastanie tam np. Nissana 350z lub jakieś inne szybkie auto to nie będzie się bał zmierzyc z takim przeciwnikiem. Uwierzcie mi szanse macie bardzo duże i mam nadzieję, że udało mi się to udownodnic :wink:

Marcino 156 
Pirat drogowy

Wysłany: 2006-06-22, 16:34   

Hmmm... ale jeszcze jedno; samo auto nie pojedzie choćby nie wiem jakie bylo(pomijając japońskie wynalazki :mrgreen: ) tak więc przedewszystkim UMIEJETNOSCI tutaj się liczą jak już ktoś wczesniej wspominal, szczególnie w takim potworze jak M3 E46 trzeba być już naprawde dobrym kierowcą aby go okiełznać prawie 350 KM i 365Nm. na tylną oś powoduje że najmnieszy nawet błąd podczas pokonywania zakrętu kończy się w najlepszym wypadku Dłuuugim uślizgiem.... Tak więc nie dziwię sie Piotrkowi że na zakrętach doganiał tą Betke :wink:

rwww 
Rowerzysta

Model: Alfa Romeo 155
Silnik: 1,7
Rocznik: 1995
Wysłany: 2006-06-23, 12:06   

A jakie czasy krecicie na 1 okrozenie. wytlumaczenie jest proste na ten fenomen tor w bilgoraju poza prosta jest bardzo krety i to bmw nie jest w stanie pokazac co potrafi. poprostu jest za ciasno i za krotkie odcinki miedzy zakretami. no i moze kierowca nie za dobry. Ja spedzilem na tym torze prawie 10lat startow (i na wielu innnych torach) moj czas rekordowy to 47,23s; sprobojcie to pobic.

Piotr 
Pirat drogowy

Wysłany: 2006-06-23, 14:33   

rwww napisał/a:
A jakie czasy krecicie na 1 okrozenie. wytlumaczenie jest proste na ten fenomen tor w bilgoraju poza prosta jest bardzo krety i to bmw nie jest w stanie pokazac co potrafi. poprostu jest za ciasno i za krotkie odcinki miedzy zakretami. no i moze kierowca nie za dobry. Ja spedzilem na tym torze prawie 10lat startow (i na wielu innnych torach) moj czas rekordowy to 47,23s; sprobojcie to pobic.

:shock:
czym jeździleś na tym torze, gokardem ?
samochodem chyba nie da rady zrobic tam takiego czasu

ja zmierzyłem czas tylko raz (jestem pewien, że da się go poprawic, ale napewno nie zejdę poniżej 55s), przejechanie jednego okrążenia zajęło mi 1:01 min

Pozdrawiam :wink:

rwww 
Rowerzysta

Model: Alfa Romeo 155
Silnik: 1,7
Rocznik: 1995
Wysłany: 2006-06-23, 15:17   

tak gokartem ale ostatni raz sie scigalem w 1999r. teraz chlopaki kreca w klasie ICC 40.89s

Piotr 
Pirat drogowy

Wysłany: 2006-06-23, 19:08   

o widzisz

nikt nie pobije Twojego czasu bo to jest niemożliwe, samochodem tak szybko nie da się pojechac.

Bella
Akwizytorka

Model: Alfa Romeo RZ
Silnik: 3.0 V6
Rocznik: 1993
Dołaczył: 1910
Skad: Milano
Wysłany: 2010-02-15, 21:09      Pisownia 

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi