Model: Alfa Romeo 75
Silnik: 3.0 V6 QV
Rocznik: 1991
Wysłany: 2008-01-09, 13:57 jaki SYSTEM zasilania gazem 75 3.0 V6 Motronic ML4.1
Panowie, jak w temacie i opisie tamatu nic dodać nic ująć każdy dobrze to wie, dywagować nie ma co
Może mnie ktos poratuje doświadczeniem, pomysłem ładnie poproszę
mam taki motor zasliany Bosch Motronic ML4.1 moc 141kW rok prod. 1990
Chciałbym założyć sekwencje ale są tacy specjaliści co utrzymują, ze to sysyem 'fullgrupa' i naprawdę dobrze działać tu bedzie tylko 'mieszalnik' podciśnienie.
Może ktoś rozgryzał podobny temat i ma już jakieś przetarte ścieżki doświadczenie lub dobre info jak sobie poradzić z takim zadaniem
Zaznaczam, że bardzo nei chciacelibyśmy (ja i moje uszy) stracić dzwieku tego motoru...
Myślę że sekwencja jest tutaj zbędna....chociaż można.
Warto tutaj założyć dobrą instalację III generacji, zamiast zwykłego miksera wstawić BLOS.
Jeżeli sekwencja, to STAG 300
Proponuję wstawić wtrysk gazu ponieważ mało ingerujesz w elektronikę silnika po drugie nie narażasz się na strzały w kolektor(rozwala przepływomierz policz ile to może kosztować),po trzecie mikser lub blos są zwężką na zasilaniu (straty mocy ,dla niedowiarków niech sobie policzą jakie jest pole powierzchni rury dolotu a jakie ma mikser).Specjaliści którzy doradzają zwykłą instalację są partaczami poszukaj porządnych.Mój kolega w 2.0TB (też full grup) ma instalkę KME.Osobiście proponuję STAG 300.
PZDR
Masz rację że średnica jest więkrza od miksera (zwykle wstawiają miksery o średnicy 35mm) BLOS ma 45mm ale to nadal jest zwężka .Wykorzystując wzór na pole powirzchni kołła możesz sobie obliczyć o ile mniejsza jest powierzchnia a tym samym przepustowość.Mikser ma około czterokrotnie mniejszą powierzchnię a BLOS dwukrotnie mniejszą.
Co do BLOS-a to wolał bym to najpierw przetestować na własnej skórze bo nęcąco to wygląda a przerabiałem kiedyś podobne tematy i nawet to chodziło ale był problem z zestrojeniem. Dobrze było by dobrać jakiś mocny reduktor i te 350 zł za BLOS'a.... jakoś nie zachęca do ew. nieudanych testów
Masz rację ze BLOS daje leprze osiągi aczkolwiek jeśli niechcesz tracić na mocy i nie mieć problemów i kosztów (BLOS nie zabezpiecza w 100 procentach przed strzałem ) jedynym rozwiązaniem jest wtrysk gazu.Sam dałem się namówić na instalkę 2generacji(nie znałem tematu) to mój najłwękrzy błąd.Jeżeli ktoś twierdzi że auto nie straci na mocy to czyste szachrajstwo . Jak uporam się z kompem to postaram się wsadzić tekst o BLOSIE(mikser o zmiennej średnicy ale nadal ogranicznik mocy).Pzdr
wtryskiwcz RAIL 3 ohm.te listwy nie dadza rady masz czas wtrysku na wonych ok 2.5 ms reduktor 2 X Zavoli jakie zavoli?
No o tym już nie wspomniał, podejrzewam, że podstawa (do 130KM) bo jest tez reduktor do 240KM więc może i by wystarczył.
Skoro już poruszyłeś czasy wtrysku to masz info o tym jakie czasy (ew. całą charakterystykę) mają wtryski w V6 12/24v ? Jestem zaciekawiony tym tematem bo dopiero rozgryzam te mapy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum