Teraz to mnie zgasiłeś Zaciski malowałem na niebiesko bo koniczynka była niebieska - fabrycznie niebieska. W latach 1997 - 1998 czyli Alfy 145 po pierwszym faceliftingu z silnikiem 2.0 TS 16V 150km (aluminiowa pokrywa silnika) oznaczane były niebieską koniczynką aby odróżnić je od wersji z zieloną koniczynką z troszkę nowszym TS-em o mocy 155km (plastikowa pokrywa silnika). W praktyce tych 5km nie czuć ponieważ przyspieszenie do 100km/h jest mniejsze tylko o 0,1 sekundy
To był specjalny lakier do zacisków i kosztował 28zł. Zużyłem prawie cały. Może się komuś wydaje że pomalowanie zacisków to jest prosta sprawa ale trzeba na to poświęcić sporo czasu i zostawić samochód bez kół do wyschnięcia na noc.
Mam pytanie do wszystkich właścicieli Alfy 145. Sprawa jest taka: Kupiłem na allegro oznaczenie mojego modelu tzn numer "145" i "niebieską koniczynkę" na klapę bagażnika i potrzebuje wymiary, tzn na jakiej wysokości (ile mm od dolnej krawędzi klapy bagażnika) znajduje się numer "145" oraz na jakiej szerokości się znajduje (ile mm od bocznej krawędzi klapy bagażnika)
Bardzo fajna, No i 150PS, w takim autku napewno robi swoje.
Nieżle ci dała z tego co piszesz na początku po kieszeni, ale przynajmniej ją odratowałeś, z tego wynika że trafiła w odpowiednie ręce.
Co do malowania zderzaków, uważam że nie jest to konieczne, zresztą moim zdaniem to bardziej pasują do całej bryły auta właśnie te starsze zderzaki, bo te nowe po lifcie są troche przestylizowane i nie pasują do klinowatej sylwetki całego auta.
We wnętrzu fajnie wyglądały by nawiewy z wersji po liftingu ( z chromowanymi ringami) bez problemu powinieneś to dostać za grosze na allegro (w 166 i 156 po liftingu są te same- więc nie trudno wyłuskać je w jakimś autcie demontowanym na części)
Fajny pomysł z tymi zaciskami by je pomalować na niebiesko, świetnie to wygląda to tych felg, auto też super, tylko ten pech z tym paskiem.. można by powiedzieć że silnik przeszedł kapitalny remont, tyle w nią dołożyłeś to teraz mam nadzieję że będzie służyć latami. Pozdro!
_________________ Anonima Lombarda Fabbrica Automobili - tu się wszystko zaczyna..
tyle w nią dołożyłeś to teraz mam nadzieję że będzie służyć latami
Niestety już się coś dzieje z silnikiem Jak go wkręcam na obroty dostaje strasznych wibracji i nie mam pojęcia co to jest, czekam aż mój mechanik wróci z urlopu a będzie to dopiero we wrześniu Można się załamać... W między czasie kupiłem do niej fotele od Fiata Coupe (czarna skóra) niestety jest bardzo dużo problemów żeby je założyć, jak narazie jeden zamontowany a drugi jest w trakcie przekładania szyn od fotela z Alfy - trzeba fotel rozbebeszyć żeby dostać się do śrób. Miałem nadzieję że tylna kanapa będzie pasowała a tu nie ma szans - jest poprostu węższa o ponad 20cm! Jak wrzucę oba fotele to wstawie fotki. Nie aktualizowałem ostatnio tematu bo alfa dostala jeszcze orginalne oznaczenie modelu z niebieską koniczynką na tylną klapę oraz chromowane obwódki zegarów z wersji po II FL.
Cześć. No nareszcie jakiś fan marki z okolic. Chyba ostatnio widziałem Cię jak śmigałeś swoją 145. Co do tych drgań na wysokich obrotach, nie wiem czy masz dokładnie na myśli to co ja, ale miałem podobne objawy w swojej 156, tak powyżej 6.000 obr/min. Kiedyś usunąłem tłumik drgań - motor łatwiej zasysa powietrze do silnika i drgania te ustąpiły niemal całkiem. Z resztą będziesz miał ochotę, to spotkamy się i pogadamy, czy nawet sprawdzimy to i owo.
Tymczasem gratuluję nabytku, bo jest to świetny egzemplarz 145.
Gdybyś chciał wiedzieć czym ja pomykam, to masz tutaj linka:
http://picasaweb.google.com/alces80/Alfa156
Jasne, ze fajny Sama mam pomalowane ale na czerwono i na dodatek umiescilam sobie jeszcze na nich napis alfa romeo. Zobaczcie sami. I jak Wam sie podoba?
Model: Inny
Silnik: Mercedes Coupe E220
Rocznik: 1993
Wysłany: 2007-08-24, 23:11
piekna...tez o takie marzyłem, w koncu kupilem 1,6 boxer,ale nie zaluje...chodz na pewno z 2-litrowym silnikiem bylo by ciekawiej
_________________ Tesknie za Alfa i za V6-tka :(:(:(
Nastepny cel to Alfa 166 tylko musze sprzedac merca...
Alfa 145 1.6 Boxer
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum