Alfaholicy Strona Główna   
        KARTY KLUBOWE      Alfaholicy.net      ZLOT 2008      Regulamin      Szukaj      Użytkownicy      Mapa      Album      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
Moja Alfa po małych zmianach
Autor Wiadomość
fr33 
Romeo

Model: Alfa Romeo 164
Silnik: Super 2.0 TS 8V
Rocznik: 1998
Wysłany: 2007-03-26, 08:23   

piotriix, zgadzam sie w 100% z tym co mowisz... nie ma nic gorszego jak jedziesz po ciemku i zobaczysz taka "sciane swiatla" i nic nie widzisz w swoich reflektorach a gdy miniesz sie z tym "oslepiajacym samochodem" nagle wyrasta Ci nieoswietlony rowerzysta... mialem tak kiedys.. nie polecam.

przeszłość:
33 1.4 8V boxer
145 1.6 8V boxer

Sylwia 
Pirat drogowy

Model: Alfa Romeo 156
Silnik: 2,5 V6
Rocznik: 2002
Wysłany: 2007-03-26, 23:09   

:lol: :lol: :lol:
Pekam ze smiechu bo takie bzdety tu piszecie !

75andrew155 
Romeo

Model: Alfa Romeo 155
Silnik: 2.5 V6
Rocznik: 1996
Wysłany: 2007-03-26, 23:14   

Sylwia napisał/a:
:lol: :lol: :lol:
O jakie niby bzdety Tobie chodzi?

Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Gullietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996

AR_33 
Romeo

Model: Alfa Romeo 33
Silnik: 1.7 Boxer 16v
Rocznik: 1991
Wysłany: 2007-03-27, 09:07   

piotriix Teraz to jestem w 100% zgodny z tym co napisałeś :)
Takie przedstawienie sprawy jest bardziej dydaktyczne :wink:
Masz u mnie piwo.

Sylwia napisał/a:

Nie ma , z czego. W Polsce jest to problem i to poważny, może po drugiej stronie Odry jest lepiej, albo po prostu nocami nie jeździsz :|
IK@R_1886
SEKTA TO MAŁO, ZAŁÓŻMY KOŚCIÓŁ - WYZNAWCÓW IKSA

Sylwia 
Pirat drogowy

Wysłany: 2007-03-27, 13:37   

Oczywiscie, ze jezdze nocami i jeszcze mnie zadne ksenony nie oslepily. To nie ksenony sa powodem oslepiania. Powodem jest zle ustawienie swiatel !
Auta posiadajace swiatla ksenonowe maja funkcje "podnoszenia swiatel" pozwalajace na automatyczne podnoszenie wiazki swiatel co zapewnia stala kontrole kata nachylenia wiazki swiatla, zarowno podczas jazdy jak i na postoju, z uwzglednieniem obciazenia pojazdu.Podczas jazdy wiazka swiatla opada i nie oslepia innych uzytkownikow drogi.

.
AR_33 napisał/a:
W Polsce jest to problem i to poważny,

W Polsce Policja powinna wlepiac kierowca mandaty za zle ustawione swiatla i za brak dobrego oswietlenia bo to wlasnie oni sa przyczyna tych wypadkow.
Wielu kierowcow, w tym doswiadczonych, ma problemy podczas jazdy noca i dotyczy to zwlaszcza starszych kierowcow. Osoba w wieku 40 lat potrzebuje do prowadzenia samochodu dwukrotnie wiecej swiatla niż osoba w wieku 20 lat. Osoby starsze powoduja 2,3 razy wiecej wypadkow w nocy niż osoby w wieku 25 lat. Dlatego tez dobre oswietlenie jest rzecza zasadnicza dla bezpieczestwa jazdy.

AR_33 
Romeo

Model: Alfa Romeo 33
Silnik: 1.7 Boxer 16v
Rocznik: 1991
Wysłany: 2007-03-27, 14:15   

Sylwia napisał/a:
To nie ksenony sa powodem oslepiania. Powodem jest zle ustawienie swiatel !
Auta posiadajace swiatla ksenonowe maja funkcje "podnoszenia swiatel" pozwalajace na automatyczne podnoszenie wiazki swiatel co zapewnia stala kontrole kata nachylenia wiazki swiatla, zarowno podczas jazdy jak i na postoju, z uwzglednieniem obciazenia pojazdu.Podczas jazdy wiazka swiatla opada i nie oslepia innych uzytkownikow drogi.

A co powiesz o domowych przeróbkach, też nie oślepiają :?: . Tutaj nikt nie mówił że fabryczne ksenony oślepiają, chodzi raczej o zestawy do montażu które zmieniają zwykłe lampy w tzw. ksenonowe.

Nadal nie wiem, co cię tak rozśmieszyło i o jakich bzdetach mówiłaś ?
IK@R_1886
SEKTA TO MAŁO, ZAŁÓŻMY KOŚCIÓŁ - WYZNAWCÓW IKSA

piotriix 
Romeo
Nokimochishi

Silnik: 2.5l v6
Rocznik: 2000
Wysłany: 2007-03-27, 14:58   

Sylwia napisał/a:

jasne a szczegolnie jak sie nie rozumie oczym tu mowa. mysle ,ze zdazylas juz zauwazyc ,ze zaden z userow nie krytykowal orginalnych ksenonow!! ba mysle ,ze kazdy sie ze mna zgodzi ze to jest rewolucja w oswietleniu ale dyskusja dotyczy przerobek u pana kazia w stodole .i co dziwne inzynierom z helli zajelo testowanie tych swiatel tyle czasu a nasze zlote raczki ciach i w pare godzin.nie ma co jestesmy bardzo zdolnym narodem :evil:

piotriix 
Romeo
Nokimochishi

Wysłany: 2007-03-30, 17:59   

O zaletach reflektorów ksenonowych nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Coraz większa liczba samochodów wyposażana jest seryjnie w ten niezwykle wydajny system oświetlenia drogi.

Kierowcy aut z reflektorami ksenonowymi korzystają z takich ich zalet jak: ponad dwukrotnie silniejszy strumień światła w porównaniu z lampami halogenowymi; jaśniejsze i szersze oświetlenie drogi; jakość światła zbliżona do światła słonecznego, które najlepiej odpowiada możliwościom i przyzwyczajeniom oka ludzkiego.

Wielu właścicieli aut nie wyposażonych w reflektory ksenonowe, chcąc podnieść prestiż swojego samochodu oraz cieszyć się zaletami światła ksenonowego przerabia seryjne lampy z żarówkami halogenowymi na reflektory ksenonowe. Jednak kierowcy, którzy kupują zestaw ksenonowy składający się z kabli, żarówek i zapłonników, a potem po prostu w miejsce żarówki halogenowej montują ksenonową zagrażają bezpieczeństwu ruchu drogowego przez ekstremalne oślepianie innych użytkowników.

Samodzielne przerabianie reflektora halogenowego na reflektor ksenonowy jest nielegalne, bo każdy reflektor otrzymuje homologację wraz ze źródłem światła (halogenowym lub ksenonowym). Jeśli źródło światła zostanie zastąpione innym cała homologacja reflektora traci ważność, a tym samym również dopuszczenie samochodu do ruchu drogowego, co wyraźnie stwierdzają przepisy każdego europejskiego Kodeksu Drogowego w rozdziałach o warunkach dopuszczenia do ruchu.

Podczas badań przeprowadzonych w warunkach laboratoryjnych specjaliści Helli stwierdzili, że aktywny strumień światła wytwarzany przez lampę skonstruowaną do żarówek halogenowych, a nielegalnie zasilaną żarówką ksenonową, nie ma nic wspólnego z wyliczonymi oryginalnie wartościami. W przypadku systemów odbłyśnikowych zmierzono wartości oślepiania przekraczające dopuszczalne normy nawet ponad stukrotnie! Powodowane przez nie oślepianie przypomina wytwarzane przez światła drogowe - tyle, że jest jeszcze silniejsze. Powoduje to bardzo poważne zagrożenie bezpieczeństwa innych użytkowników dróg.

Natomiast całkowicie zgodne z prawem jest pozafabryczne montowanie reflektorów ksenonowych, jeśli nabywane są one jako kompletne zestawy. W skład takiego zestawu powinny wchodzić homologowane reflektory (na przykład opatrzone symbolem E1 na zewnętrznej szybie), automatyczny system poziomowania lamp oraz układ oczyszczania szyb reflektorów (oba są obowiązkowe dla świateł mijania zgodnie z regulacją ECE R48 i europejskimi Kodeksami Drogowymi).

Na polskim rynku dostępne są zestawy reflektorów ksenonowych produkowane przez firmę Hella. Niestety są one dość drogie, a ponad to dostępne jedynie do kilku modeli samochodów, takich jak: Audi A3, BMW serii 5, Ford Focus, Mercedes klasy E, Opel Astra, VW Golf IV oraz ciężarówek Mercedes Actros, Scania BR4 i Fiat Ducato. No cóż, większości z nas pozostaje więc poczekać, aż wszystkie auta będą miały reflektory ksenonowe montowane seryjnie... niemożliwe? A jak było z żarówkami halogenowymi, też zaczynały swoją karierę w droższych autach!

Źródło: Andrzej Witkowski "Nielegalne ksenony", GT nr 01 (49), styczeń 2003, str. 50

75andrew155 
Romeo

Wysłany: 2007-03-31, 06:39   

Sylwia napisał/a:
Osoba w wieku 40 lat potrzebuje do prowadzenia samochodu dwukrotnie wiecej swiatla niż osoba w wieku 20 lat. Osoby starsze powoduja 2,3 razy wiecej wypadkow w nocy niż osoby w wieku 25 lat. Dlatego tez dobre oswietlenie jest rzecza zasadnicza dla bezpieczestwa jazdy
Teraz to Ty bzdety napisałas . kierowcą poniżej 40 roku życia raczej jest potrzebne wiecej wyobrazni , doświadczenia a co zatym idzie rozumu bo to one są przyczyną większości wypadków a nie wzrok prawdziwego Faceta i dużo lepszego kierowcy po 40

Alfa Romeo 75 Turbo 1987
Alfa Romeo 155 V6 1996
Ostatnio zmieniony przez 75andrew155 2007-03-31, 07:35, w całości zmieniany 2 razy  

Wołek 
Pirat drogowy

Model: Alfa Romeo Giulietta 116
Silnik: 1.8 DOHC
Rocznik: 1982
Wysłany: 2007-03-31, 09:10   

Jeśli chodzi o ksenony ktre zamontował kolega w swoim samochodzie to uważam to za świetny pomysł. Poza tym pewnie nie zwwróciliście uwagi, że zestawy tego oświetlenia, sprzedawane z przeznaczeniem do H4 posiadają polską homologację oraz TUV i się skonstruowane "nieco" inaczej niże te do fabrycznych lamp. Nikogo nie oślepiają itp.

Piotriix: Uważam, że grubo przesadziłeś ze swoimi wypowiedziami i bez namyśłu obrzuciłeś oszczerstwami za zamontowanie tego oświetlenia. Najpierw trzeba coś wiedzieć, żeby o tym pisać. Pozarawiam!

Według mnie bezmyślne podniecanie się powyższym artykułem nie ma żadnego sensu. Tylko ograniczony człowiek przyjmuje takie wiadomości nie polemizując w temacie treści. Przypomina mi to wypowiedzi na temat samochodów sprowadzanych z Niemiec i innych krajów UE. Tendencyjne wypowiedzi "specjalistów" w radiu i telewizji mające na celu "uświadomienie", że auta używane z zachodu to "złom", przez który spada sprzedaż świetnych polskich "SZEWROLTÓW".

Podsumowując: JEśli ktoś wpakuje do zwykłych lamp żarówki z lampp ksenonowych to napewno uprzykrza życie innych użytkownikom dróg, natomiast zestaw homologowany do przeróbki lam ma specjalne odbłyśniki i jest skonstruowany w odpowiedni sposób. To tyle na ten temat.
Ostatnio zmieniony przez Wołek 2007-03-31, 09:57, w całości zmieniany 2 razy  

Sylwia 
Pirat drogowy

Wysłany: 2007-03-31, 10:04   

75andrew155 napisał/a:
Teraz to Ty bzdety napisałas . kierowcą poniżej 40 roku życia raczej jest potrzebne wiecej wyobrazni , doświadczenia a co zatym idzie rozumu bo to one są przyczyną większości wypadków a nie wzrok prawdziwego Faceta i dużo lepszego kierowcy po 40

Radze poczytac sobie cos wiecej na ten temat

Wołek napisał/a:
Uważam, że grubo przesadziłeś ze swoimi wypowiedziami i bez namyśłu obrzuciłeś oszczerstwami za zamontowanie tego oświetlenia. Najpierw trzeba coś wiedzieć, żeby o tym pisać.

Dokladnie, pisza a w ogole nie maja doswiadczenia.
Podejrzewam, ze wiekszosc z Was niewidziala jeszcze przerobionej lampy ksenonowej w modelu 146. Sama mialam przerobione i duzo wiem na ten temat. Ale co tam, nie wnikam, przeciez i tak wiecie lepiej.
Ostatnio zmieniony przez Sylwia 2007-03-31, 10:06, w całości zmieniany 1 raz  

Wołek 
Pirat drogowy

Wysłany: 2007-03-31, 11:16   

piotriix napisał/a:
Źródło: Andrzej Witkowski "Nielegalne ksenony", GT nr 01 (49), styczeń 2003, str. 50

Myślę, że szczególnie pogrubiony fragment powinien poinien nakłonić do weryfikacji tych wiadomości w dniu dzisiejszym. Może niektórzy stoją w miejscu, ale czas i technika lecą na przód, tak jak i przepisy. Pozdrawiam i co niektórym polecam większą powściągliwość i zastanowienie się, czy było by im miło, gdyby ktoś napisał do nich tak jak oni piszą do innych :!:

75andrew155 
Romeo

Wysłany: 2007-03-31, 21:15   

Sylwia napisał/a:
Radze poczytac sobie cos wiecej na ten temat
Czytać nie muszę ja widzę co dzieje się na drogach , jak narazie to wam jest potrzebne przerabianie świateł na ksenony . Ja bez nich widzę doskonale

Alfa Romeo 75 Turbo 1987
Alfa Romeo 155 V6 1996

Wołek 
Pirat drogowy

Wysłany: 2007-04-02, 07:59   

75andrew155 napisał/a:
Ja też myślałem o przeróbce

Więc widzę tu pewną niespójność :wink:

75andrew155 
Romeo

Wysłany: 2007-04-02, 08:25   

Wołek napisał/a:
75andrew155 napisał/a:
Ja też myślałem o przeróbce

Więc widzę tu pewną niespójność :wink:
Bardziej mi chodziło o bajer niż przydatność , czasem człowiek błądzi :>>

Alfa Romeo 75 Turbo 1987
Alfa Romeo 155 V6 1996

piotriix 
Romeo
Nokimochishi

Wysłany: 2007-04-02, 20:20   

Wołek napisał/a:
sprzedawane z przeznaczeniem do H4 posiadają polską homologację oraz TUV i się skonstruowane "nieco" inaczej niże te do fabrycznych lamp. Nikogo nie oślepiają itp.
wolek jaja sobie robisz gdzie ty widziales ta homologacje o jakich ty przerobkach mowisz.to oczym ty piszesz dotyczy CALYCH uniwersalnych lamp wstawianych w stara obudowa aby zachowac linie reflektorow a to oczym ja pisze dotyczy wtawianie palnikow zamiast zarowek h4 h1 czy h7 a to akurat zadnej homologacji nie ma.. a wlek zaloz sobie te palniki do swoich lamp i pojedz za odre to zobaczysz ten tuv z poziomu lawety i sporego mandatu zreszta pisal juz o tym marcin. one maja tak homologacje jak zarowki 100 w .a polecam lekture na stronie helli

piotriix 
Romeo
Nokimochishi

Wysłany: 2007-04-02, 20:45   

wolek co ty uwazasz ze w takich firmach jak hella czy philips pracuja idioci i o tak sobie puszczali by taki kasak w postaci tych przerobek zauwaz ,ze te wszystkie zarniki sa nom name lub jaks china tajwan itp pojedz do cpn wez z polki zarowke 100 w i poczytaj co na niej jest napisane.oczywiscie ma wszystkie certyfikaty tylko ze malutkimi litrkami jest napisane NIE WOLNO UZYWAC NA TERENIE UE a jak wiesz to my ja jestesmy w uni to samo jest z tymi kitami. a napisac sobie na metce to ja moge sobie co chce.a skad pewnosc ,ze ten tuv nie jest wydany np.tylko do rajdow tak jak ma sie to do niektorych zarowek philipsa . a jeszcze jedno podaja ze moc tych zarnikow jest 35 watt i sa mniej szkodliwe dla odblaskow niz tradycyjna zarowka i to jest gigantyczne klamstwo bo odblysniki nie tylko moze zniszczyc temperatura ale przede wszyskim promienie UV ktore w tej lampie sa wielokroc wieksze.jest taki fajny program na rtl czasami trafia sie jak panowie policjanci niemieccy kontroluja samochody i bardzo zadko zdaza sie ze tuningowane auta odjaezdzaja na wlasnych kolach.przewaznie koncza swoje wojaze na lawecie.jest bardzo dobry opis przerobki swiatel na ksenony w alfie 156 /ta z kompresprem/nie moge znalezc linka i napewno nasz kolega nie wsadzil samych zarnikow. ps.zarzucasz mi ignoracje i i napastliwosc wypowiedzi. zanim sie wypowiedzialem 1 raz na ten temat przeszukalem i przeczytalem sporo materialu na ten temat .czytalem dlatego ,ze bedac ignorantem nie bardzo uwierzylem w zapewnienia sprzedawcow ze to jest legalne.i teraz moge stwierdzic ,ze napewno juz ignorantem nie jestem .czy jestem napastliwy .no troche jestem ale to tlumaczylem w wypowiedzich wyzej .czy mialem do tego prawo. po twoim poscie uwazam ze tak.mialem do takiego stanowiska prawo .bo nie ma nic gorszego jak brak laicyzm
Ostatnio zmieniony przez piotriix 2007-04-02, 21:09, w całości zmieniany 2 razy  

piotriix 
Romeo
Nokimochishi

Wysłany: 2007-04-02, 21:23   

aha koszt profesjonalnej przerobki o ktorej piszesz to jest ok 2000zl na strone co daje 4000 bo ze starego reflektora praktycznie nic sie nie nadaje jest budowany od podstaw.nowe szkla nowe odblysniki uklad poziomowania i czyszczenia

t.o.mek 
Dwusuwowiec

Model: Alfa Romeo 145
Silnik: 2.0 16V TS QV
Rocznik: 1998
Wysłany: 2007-08-10, 11:13   

Wygrzebałem ten temat ponieważ mnie zainteresował. Co powiecie na zamontowanie tych nielegalnych ksenonów jako światla drogowe? Wydaje mi się że byłoby to ok wobec innych ponieważ światła drogowe się przełącza gdy jedzie/idzie ktoś z przeciwka.

alces1 
Romeo
www.pphu-jura.pl

Silnik: 1.8 T.S. > 140 KM
Ostrzeżeń:
 2/10/15
Wysłany: 2007-08-10, 14:16   do piotriix

Nie potrzebnie się tak unosisz - krytykujesz Artura, mimo, że dosłownie mówiąc - nie widziałeś na oczy efektów jego pracy. Wkurzyło Cię kilku idiotów jadących z naprzeciwka, a Ty wyżywasz się na kimś, kto tak na prawdę nic Ci nie zawinił.
Tak się składa, że podzielam Twoje zdanie odnośnie przeróbki standardowych świateł na ksenon, ale nie w przypadku 146, która oryginalnie wyposażona jest w reflektory soczewkowe, a to całkowicie zmienia postać rzeczy.
Tak się składa, że sam niegdyś jeździłem tym modelem i podobnie jak Artur przerobiłem reflektory na ksenonowe, po czym samochód kilkakrotnie przeszedł badanie techniczne, w dwóch niezależnych stacjach diagnostycznych i diagnosta nie miał żadnego "ale" mimo, że sprawdzał ustawienie reflektorów specjalnym do tego przyrządem. Ponadto nigdy żadne policjant się do mnie nie przyczepił, a zrobiłem z tymi reflektorami sporo kilometrów, kolejnym argumentem przemawiającym za tym rozwiązaniem, ale oczywiście w przypadku samochodów z soczewkami jest to, że żaden kierowca nigdy nie mrugnął mi, że go oślepiam, a tak się przecież robi.
Nie dawno wróciłem z USA, tam na porządku dziennym jest przerabianie reflektorów na ksenonowe, co więcej nawet samochody wyjeżdżające z nimi z fabryki nie muszą być wyposażone w spryskiwacze! Czyżby Amerykanie mieli inne oczy??:)
Wracając jednak na Polskie drogi - oślepiają to fakt. Jednak przede wszystkim Ci, którzy kupują za parę grosze zestaw na allegro i pakują go bez zastanowienia pod maskę, nie patrząc na ustawienia świateł, ogniskowe itp. oraz Ci, którzy mają tradycyjne światła, ale źle ustawione.

Bella
Akwizytorka

Model: Alfa Romeo RZ
Silnik: 3.0 V6
Rocznik: 1993
Dołaczył: 1910
Skad: Milano
Wysłany: 2010-02-15, 21:09      Pisownia 

Odpowiedz do tematu