Alfaholicy Strona Główna   
        KARTY KLUBOWE      Alfaholicy.net      ZLOT 2008      Regulamin      Szukaj      Użytkownicy      Mapa      Album      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
ALFA ROMEO 155 V6 . ŁUKASZ K.
Autor Wiadomość
Łukasz K. 
Dwusuwowiec

Model: Alfa Romeo 155
Silnik: V6 12V
Rocznik: 1995
Wysłany: 2008-06-30, 00:45   

Cytat:
mam zapytanie.. studiowałes co nieco nad SWAPem silnika na 3.0 z 164 i czy dalej masz takie plany??....

KUBAS sorki że przegapiłem Twe pytanie ... ale prawdę powiedziawszy pełna odpowiedź mogłaby zając zbyt dużo czasu i miejsca . Więc w skrócie (jeśli coś więcej to tylko priv i telefon) :
- w związku z brakiem zaplecza informacyjnego i technicznego nie jestem w stanie sam podjąć się takiego wyzwania samodzielnie - musi więc ktoś mi w tym pomóc - lecz w tym kraju nie znalazłem nikogo kto dawałby gwarancję niezawodności , czasowości i pewności wykonanej pracy . Oczywiście w związku z tym iż lubię trzymać rękę na pulsie - pomimo przeprowadzenia pewnych rozmów z ludźmi z Twoich okolic - doszedłem do wniosku iz taką pracę należy zlecić komuś kogo można będzie w jakiś sposób nadzorować ; a więc w grę wchodziłby warsztaty w promieniu powiedzmy 100 km od Krakowa . Bez szans . Albo mają za dużo roboty , albo to nieopłacalne albo "się nie da" . Jako że na forum jest sporo ludzi którzy związani są emocjonalnie z serwisem na Saskiej - opowieść o tym jak "oni" mnie potraktowali pozostawię tylko dla siebie - coby niepotrzebnie nie budzić inkwizycji i nie rozpoczynać kolejnych krucjat :>>>
- ważnym pytaniem moim zdaniem jest kwestia - czy ktoś to już robił w PL ? i to najlepiej szukać osób które przerabiały AR155 a nie wkładały 24V do np Tipo czy Cromy . Śledząc fora wydaje mi się że na przestrzeni kilku ostatnich lat pojawiło się trochę pomysłów ale czy ktoś je zrealizował - nie słyszałem , a szkoda bo pierwszy szlak zostałby już przetarty . Jedyną osobą która nasuwa mi się na myśl jest Scrat
http://www.forum.alfaholi...urbo-vt1788.htm
ale jego dawno już tu nie było ... Jednakże on montował 2.0V6T a nie o to chodzi bo : No Replacement For Displacement jak słusznie mawiają Amerykanie !
- no i ostatnia kwestia - Twe oczekiwania . Musisz sobie odpowiedzieć o zakres oczekiwanej mocy . 12V ze 164 . Problemy - mocowanie i termostat po niewłaściwej stronie - od rozrządu (widziałem krojone podłużnice w 155tkch żeby się zmieścił i nie wyglądało to dobrze) . Teoretycznie jak ktoś ostatnio wspomniał - sprawę rozwiązuje 3.0 ze Spidera . Porównywałem fotki i ten silnik rzeczywiście przypomina 2.5 L ze 155tki . Problem - znajdź taki (ok 3tys sprzedanych sztuk) i czy przeskok na 192KM da Ci satysfakcję (sorki ale rozważałem ten problem wzg. siebie i upgrade o 30 koni w moim rozumieniu mija się z celem) . W każdym razie wyżej 200KM z 12 zaworów nie podskoczysz (QV) . Zatem 24V . Zmieści się bo widziałem zdjęcia takowego w AR155 a na You Tube można znaleźć nawet filmiki jak to chodzi . Jednak nadal pozostają pytania o jego właściwe zamontowanie w komorze silnikowej wraz ze skrzynią biegów (6 :P ) . Do tego dochodzi przekazanie napędu no i komputer - zapewne z nowego silnika . Dobry mechanik , elektryk i elektronik - znowu wracamy do punktu wyjścia .
Podsumowując - warto byłoby znaleźć kogoś kto to robił , ewentualnie linki do stron zagranicznych z jak najdokładniejszym opisem modyfikacji . Sprawa trudna ale zapewne - wykonalna .
Ja zarzuciłem pomysł czego dowodem ostatecznym ma być wygląd silnika mojej AR w chwili obecnej . Nie zaprzeczam jednak że nadal nie marzę o czymś mocniejszym pod maską .

koles_02 
Maniak resoraków

Model: Alfa Romeo 166
Silnik: 2,4 JTD
Rocznik: 1999
Wysłany: 2008-06-30, 01:13   

Szacunek!!!
http://www.forum.alfaholi...99r-vt11031.htm
http://pl.youtube.com/watch?v=3LBXAeCkfPY
"Prawdziwy mężczyzna ma wał, a nie przegób"

Garos 
Romeo
Rosso proteo

Model: Alfa Romeo 166
Silnik: 2.4 JTD
Rocznik: 1999
Wysłany: 2008-07-03, 20:32   

Myślę iż czas skończyć tę wymianę zdań,to jest temat o Alfie Łukasza i trzymajmy się tego.

AR 166 2.4 JTD :-D
ZAPRASZAM !!!!
http://www.forum.alfaholi...jtd-vt10590.htm
http://www.polskajazda.pl...Romeo/166/33883

BartekL 
Ogier

Model: Alfa Romeo 146
Silnik: 2.0 TS
Rocznik: 1998
Wysłany: 2008-07-03, 22:03   

Nie karmić trolla :lol:

http://www.motobart.carbonmade.com
http://bl.rdnet.waw.pl/

AR_33 
Romeo

Model: Alfa Romeo 33
Silnik: 1.7 Boxer 16v
Rocznik: 1991
Wysłany: 2008-07-03, 22:34   OT

Panowie wszystkie tematy nie związane z tematem zostaną usunięte, jeśli pojawi się jeszcze jakaś wypowiedz nie w temacie posypią się ostrzeżenia :evil:
IK@R_1886

Spirit 
Pirat drogowy

Model: Alfa Romeo 33
Silnik: 1.7 8V I.E.
Rocznik: 1993
Wysłany: 2008-07-03, 22:51   

Wracając do tematu czyli Belli, to muszę przyznać że kawał dobrej roboty zrobiłeś i to się chwali :) Kurka ja chyba tak dziewczynę nie pieszczę jak Ty swoją Bellę ;) :P

No i jak dla mnie, masz zajefajny silniczek w niej, chyba najlepiej do niej pasuje!
Ostatnio zmieniony przez Spirit 2008-07-03, 22:52, w całości zmieniany 1 raz  

ANGEL 
Dwusuwowiec
Wilk w owczej skórze

Model: Inny
Silnik: 2.0 TURBO
Wysłany: 2008-07-03, 23:07   

jak dla mnie max. moge wystawic 4.... za wsadzony wklad pracy wlasnej, jako ze to nie jest limitowana wersja ( wielka szkoda ze to nie jest Q4), no i oczywiscie gadzeciki.... To tyle... powodzenia w dalszych pracach nad Bella
ALFA sprzedana teraz czas na Lancia 2.0 T
0-100km/h---6.8s
1/4mili --- 15.15s Czas na Virusa...
Oj bedzie sie działo

Łukasz K. 
Dwusuwowiec

Model: Alfa Romeo 155
Silnik: V6 12V
Rocznik: 1995
Wysłany: 2008-07-04, 00:05   

Szkoda że takie zamieszanie się porobiło bo kilka ważnych kwestii zostało poruszonych a nie zdążyłem wszystkiego przeczytać ...
Zupełnie bez sarkazmu i bezpodstawnej złośliwości (bo nie mam tego w swej naturze) - ANGEL - pozdrawiam Cię i życzę powodzenia w opiekowaniu się swoją Dedrą . Jeśli prawdą jest to co masz w podpisie i zamierzasz wyposażyć ją w chip/inny program to z pewnością będzie to bardzo szybki wóz , czego szczerze życzę !

Bella
Akwizytorka

Model: Alfa Romeo RZ
Silnik: 3.0 V6
Dołaczył: 1910
Skad: Milano
Wysłany: 2010-02-15, 21:09      Pisownia 

Odpowiedz do tematu