witam... ostatnio wywalilem katalizatora z mojej 155 1.9td... autko cos mi oslablo i doszukiwalem sie przyczyny. wyczytalem ze katalizator wymienia sie srednio co 100000 km, lub co 5 lat... ja mialem przejaechane 200 tys.. .......w miejsce kata wstawilem sobie strumienice...no i tak jak przypuszczalem silniczek znow nabral wigoru... moze mi sie wydaje ale szybciej lapie obroty z dolnego zakresu, podobno takie dzialanie strumienicy... nie wiem czy strumienica napewno to spowodowala poniewaz katalizator rzeczywiscie byl juz troche pozapychany, takze napewno utrudnial wydech, wiec i zwykla rura w jego miejscu polepszyla by osiagi, tak czy inaczej ja z tej inwestycji jestem b. zadowolony a o kata dopomninaja sie jeszce alegrowicze,, daja 160 zl...
ps. kupilem zwykla stumienice bez obudowy katalizatora ( 40zl), poniewaz przeglady mi nie straszne...;)
pozdrawiam
To ni etylko w Dieslu, ale wydmuchanie uszczelki to juz punkt graniczny, bo uwarunkowanie jest zapchaniem katalizatora. Jednak katalizator w pewien sposób formuje wylot spalin. Czasem zamontowanie strumienicy psuje nieco sprawe, ale rzadko... Kiedys silniki były bez katalizatora.....i jeździło
Ja jak na razie od 2 m-cy jezdze na wolnym przelocie
na początku bylo ok ale jak wymienilem przeplywomiez to zamiast sie poprawic to sie pogorszylo tzn wrocilo do normy
Wszystko zależy od ilości czujników w układzie wydechowym, na podstawie danych z tych czujników podawana jest ilość mikeszanka do silnika. Zachfianie równowagi powoduje utratę mocy i zwiększony apetyt na paliwo
Dla tego nie do wszystkich autek warto zakładać strumienice, no i nie każda pasuje każdego samochodu. Wbrew pozorom to całkiem złożone zagadnienie, szczególnie kiedy wymieni się również tłumiki
_________________ Fiat Seicento 1.1 do pracy
Lancia Lybra SW 2.4 jtd Executive dla rodziny
Alfa Romeo 33 1.7 16V dla przyjemności
IK@R_1886
SEKTA TO MAŁO, ZAŁÓŻMY KOŚCIÓŁ - WYZNAWCÓW IKSA
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum