Alfaholicy Strona Główna   
        KARTY KLUBOWE      Alfaholicy.net      ZLOT 2008      Regulamin      Szukaj      Użytkownicy      Mapa      Album      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
Wymiana koła napędu urządzeń
Autor Wiadomość
piotr1972
[Usunięty]

Wysłany: 2007-07-25, 18:55   Wymiana koła napędu urządzeń

Objawem zużycia koła amortyzowanego napędu urządzeń było klekotanie na wolnych obrotach po włączeniu sprężarki klimatyzacji a w późniejszym stadium wystarczyło ruszyć kołem kierownicy na parkingu.
Po przejechaniu 500 km koło rozsypało się na dwie części pozbawiając Alfę ładowania, wspomagania i klimy.
Koło zakupiłem na allegro w Łodzi w "autosklep24" za 189zł (ten sam sklep normalnie sprzedaje te koła po ok 250 zł).
Wymiana ( na parkingu pod blokiem, czas ok 1 godz):
- podnieść i zdjąć prawe przednie koło
- odkręcić osłonę przeciwpyłową w nadkolu
- odkręcić 4 śruby mocujące w/w koło i je zdemontować (klucz trzpieniowy typu RIBE nr 8)
- u mnie do odkręcenia śrub wystarczyło wrzucić bieg - jeśli nie można odkręcić w ten sposób (śruby mogą być mocno przykręcone a koło może się kręcić) - należy odkręcić osłonę blaszaną koła zamachowego i zablokować wał wkrętakiem, niezbędny do tego będzie pomocnik i kanał)
- założyć nowe koło i dokręcić
- założyć pasek wielorowkowy (nieźle się sam nagimnastykowałem - w końcu założyłem ściągając napinacz paska do dołu kluczem nasadowym 15 - trzeba użyć trochę siły ).
Spróbuję zamieścić parę zdjęć ale nie wiem czy się uda bo pierwszy raz.

Może się to komuś przyda. Życzę miłej zabawy i powodzenia.

Bella
Akwizytorka

Model: Alfa Romeo RZ
Silnik: 3.0 V6
Rocznik: 1993
Dołaczył: 1910
Skad: Milano
Wysłany: 2010-02-15, 21:09      Pisownia 

Odpowiedz do tematu