Wysłany: 2007-07-25, 18:55 Wymiana koła napędu urządzeń
Objawem zużycia koła amortyzowanego napędu urządzeń było klekotanie na wolnych obrotach po włączeniu sprężarki klimatyzacji a w późniejszym stadium wystarczyło ruszyć kołem kierownicy na parkingu.
Po przejechaniu 500 km koło rozsypało się na dwie części pozbawiając Alfę ładowania, wspomagania i klimy.
Koło zakupiłem na allegro w Łodzi w "autosklep24" za 189zł (ten sam sklep normalnie sprzedaje te koła po ok 250 zł).
Wymiana ( na parkingu pod blokiem, czas ok 1 godz):
- podnieść i zdjąć prawe przednie koło
- odkręcić osłonę przeciwpyłową w nadkolu
- odkręcić 4 śruby mocujące w/w koło i je zdemontować (klucz trzpieniowy typu RIBE nr
- u mnie do odkręcenia śrub wystarczyło wrzucić bieg - jeśli nie można odkręcić w ten sposób (śruby mogą być mocno przykręcone a koło może się kręcić) - należy odkręcić osłonę blaszaną koła zamachowego i zablokować wał wkrętakiem, niezbędny do tego będzie pomocnik i kanał)
- założyć nowe koło i dokręcić
- założyć pasek wielorowkowy (nieźle się sam nagimnastykowałem - w końcu założyłem ściągając napinacz paska do dołu kluczem nasadowym 15 - trzeba użyć trochę siły ).
Spróbuję zamieścić parę zdjęć ale nie wiem czy się uda bo pierwszy raz.
Może się to komuś przyda. Życzę miłej zabawy i powodzenia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum