A proszę bardzo. Zakładam że wiesz gdzie trzeba kręcić żeby zmienić położenie strumienia światła.
1. Stanąć samochodem na równej powierzchni w odległości 5m od jakiegoś muru lub ściany.
2. Zmierzyć odległość od ziemi do żarówki.
3. Od zmierzonej odległości odjąć 1/8 tej odległości i zaznaczyć to na ścianie lub murze.
4. Wyregulować światła do linii na ścianie.
W przypadku gdy samochód posiada elektrycznie regulowane światła, należy przed regulacją ustawić pokrętło w pozycji 0.
Sposób jest pewny i skuteczny. Od lat go stosuję w różnych samochodach i nigdy żaden diagnosta nie powiedział mi że mam źle ustawione światła, mimo że ich o to pytałem.
Podjeżdżasz do ściany (najlepiej w jakimś garażu podziemnym) w miescu punktu środkowego reflektorów ribisz dwa krzyżyki (np. kredą) na ścianie) odjeżdżasz od ściany na odległość 5m linia cienia powinna opadać o 5cm od środka krzyżyka (aby łatwiej określic który reflektor się reguluje jeden lepiej przysłonić.
W halogenach (nie spotkałem 156 która ma je dobrze wyregulowane) zalecane ustawienie - obniżenie 2.2% czyli na 5m plama świetlna powinna się opuszczać o 11cm w stosunku do środka halogenu
_________________ Obecnie klekocik AR156 1.9 16v JTD M-jet
wcześniej AR156 1.6TS
Ostatnio zmieniony przez Maciek-156 2007-12-01, 20:18, w całości zmieniany 1 raz
@wiosiol i @Maciek-156, to co opisujecie jest ciekawe i sam sprawdze z ciekawości. Tak czy inaczej nie rozumię w czym problem skoro ustawienie świateł na profesionalnym przyrządzie to koszt między 10 a 20zł.
Wszystko fajnie z tego co opisujecie, ale co jeżeli światła są źle ustawione na boki? Wysokość to nie wszystko.
Wg mnie może się wam wydawać że dobrze widzicie, ale weźcie pod uwagę fakt, że przez nie ustawienie reflektorów na boki możecie oślepiać innych kierowców. Ja dokładnie miałem taką sytuację. Światła w pionie były OK, ale lewe za bardzo w lewo.
Jeśli chodzi o ustawienie świateł na boki to nie każdy samochód taką regulację posiada. Problemy z świeceniem na boki mają auta po dzwonie lub stłuczce. A po drugie nic mi się nie wydaje, bo celowo uprzedzam diagnostę, że sam ustawiałem światła i jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się żeby coś musieli poprawiać
Co do linii swiecenia, to każdy reflektor świeci tak samo czyli mniej więcej tak:
__/
oczywiście po przysłonięciu jednego z nich.
ustawienia robimy do linii poziomej
_________________ AR 146 1.9 TD
Ostatnio zmieniony przez wisiol 2007-12-09, 16:06, w całości zmieniany 1 raz
@wiosiol i @Maciek-156, to co opisujecie jest ciekawe i sam sprawdze z ciekawości. Tak czy inaczej nie rozumię w czym problem skoro ustawienie świateł na profesionalnym przyrządzie to koszt między 10 a 20zł.
Wszystko fajnie z tego co opisujecie, ale co jeżeli światła są źle ustawione na boki? Wysokość to nie wszystko.
Wg mnie może się wam wydawać że dobrze widzicie, ale weźcie pod uwagę fakt, że przez nie ustawienie reflektorów na boki możecie oślepiać innych kierowców. Ja dokładnie miałem taką sytuację. Światła w pionie były OK, ale lewe za bardzo w lewo.
Pozdrawiam.
Ja miałem "ustawione" jak to piszesz na profesjonalnym przyrządzie po wymianie reflektorów i świeciły źle. A reflektory przeciwmgłowe miałem fabrycznie źle ustawione, a tej regulacji nie podejmuje się żaden diagnosta, bo właśnie nie ma profesjonalnego przyrządu....
_________________ Obecnie klekocik AR156 1.9 16v JTD M-jet
wcześniej AR156 1.6TS
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum