W związku z tym, że wymieniałem popychacze zaworów w swojej V6 postanowiłem nieco pobawić się w renowację pokryw zaworów. Wbrew wcześniejszym zamierzeniom prace posnęły się nieco dalej i tak oto na poniższych zdjęciach przedstawiony jest efekt prac.
Na zdjęciu poniżej efekt został osiągnięty poprzez delikatnie szlifowanie przy pomocy obrotowej szczutki drucianej.
Na tym zdjęciu napis "Alfa Romeo" został pokryty za pomocą fraby w sprajy nakładanej pędzelkiem. Na przyszłości nie polecam farby w sprayu gdyż jest mocno rozwodniona i słabo chwyta. Trzeba malować po pare razy
Na następnym zdjęciu kolektor ssący pomalowany farbą chromową
Kupiłem CHROM-ALU Spray firmy WEKEM. efekt jest dobry jednak lkaier jest bardzo podatny na paluchy i sciera sie jak puder. Więc delikatnie prysnąłem lakierem bezbarwnym. Delikatnie, żeby kolor nie ściemniał.
Elementy pomalowane chromem zabezpieczyłem bezbarwnym akrylowym lakierem firmy BOLL(wytrzymały na temperaturę 600 stopni). Elementy nieco straciły połysk, jednak lakier bezbarwny stworzył ładną lśniącą powłokę.
Bardzo wazna uwaga w przypadku pokrywania elementów malowanych fabra chromową następnymi warstwami lakieru bezbarwnego. Trzeba to robić bardzo ostrzoznie. Najleppiej nakładać po troche z dalekiej odległości warstwy w odstępach 30 minutowych. w przeciwnym przypadku, jeżeli dużo lakieru zostanie nałożone na raz, chrom rozmaże się(rozpuści) i będzie zaciemnienie w danym miejscu.
Podziękowania dla 75andrew155 za obudowę filtra powietrza. Dzięki niej zbliżyliśmy się do oryginału
W najbliższym czasie wrzucę zdjęcia w lepszej jakości.
_________________ Nie pytaj co ASO może zrobić dla Ciebie, tylko co Ty możesz zrobić dla ASO
----------------------
Alfy są brzydkie i się psują! - wszak miliony użytkowników golfów nie mogą się mylić
Pokrywy te mozna bardzo łatwo wyszlifować. Na poczatek można szczotką drucianą największy syf zebraćm a potem już papierem ściernym bardzo drobnym.
Nastepnie odpowiedni lakier.... efekt murowany
Czym pomalowałeś (na czerwono) rurki pod chromowanymi łaczeniami kolektora dolot. i głowic??
Czy nie lepiej było użyć srebrzanki do pokryw - może byłby lepszy efekt "chropowatości" ?
Czerwone rurki(paliwowe) pomalowane zostały olejną farbą Śnieżka. warstwa jest podwója. Zwykła farba w sprayu jest za rzadka i nie "chwyta" materiału.
Srebrzanka podobnie ja ta farba którą malowałem ściera się pod palcem( te z którymi miałem styczność ). Dobrym rozwiązaniem są fabry chromowe do felg, gdyż są trwałe.
pikero napisał/a:
Szkoda że nie ma oryginalnych opasek zaciskowych na kolektorze, a i nie dało się kolektora wypolerować że malowałeś ??
Opaski zaciskowe oryginalne ciężko dostać, w ASO nie mieli aktualnie, ale bedę próbował. Cieżko je jednak się zakłada. Kolektor jest wykonany z nieco innego materiału niż pokrywy zaworór. Jest bardziej chropowaty i jego wypolerowanie byłoby bardzo ciężkie. W jednym miejscy mocno "działałem" i udało mi się wydobyć połysk. Jednak nie wiadomo na jak długo może to starczyć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum