Alfaholicy Strona Główna   
        KARTY KLUBOWE      Alfaholicy.net      ZLOT 2008      Regulamin      Szukaj      Użytkownicy      Mapa      Album      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
[AR156] Montaz rozporki
Autor Wiadomość
Szef 
Romeo

Model: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.8 TS
Rocznik: 2002
Wysłany: 2007-11-26, 12:09   [AR156] Montaz rozporki

Rozpórka oryginalna Alfa Romeo na kielichy przód ( czyli gorna ) koszt w ASO około 500zl

Instalacja jest bardzo prosta
Odkręcamy 4 nakrętki od poduszek amortyzatorów na kielichach ( po 2 na każdej stronie )
Nasadzamy ja na wystające śruby Tu trzeba będzie użyć troszkę siły gdyż śruby ustawione są pod katem / \ wiec na samym początku rozpórka wchodzi z oporem Gdy już ja nasadzimy pasuje jak ulał Dokręcamy pożądnie za pomocą klucza z nasadka i po robocie

Uwaga nasadka musi być cienko ścienna inaczej nie wejdzie w otwór rozporki

Po jakimś czasie gdy sie ułoży można spróbować ją dokręcić

Osobiście montowałem ja na uniesionym przodzie jednak to w żaden sposób nie wpływa na położenie kielichów i śrub mocujących wiec można to wykonać bez unoszenia przodu

Co do efektu jaki dala rozporka to jest on raczej nie zauważalny przy normalnej jeżdzie po mieście Być może jej wpływ jest bardziej wyczuwalny przy cięższych silnikach i bardziej agresywnej jeżdzie

Rozporka rozkręcana na kielichy przód ( czyli górna )

Najtaniej maja chyba w tym sklepie 195.21
http://sklep.tuning.pl/pr...d=68&d_id=62882

Instalacja jest niemal identyczna z tym ze wykonujemy ja na uniesionym przodzie
Odkręcamy 4 nakrętki od poduszek amortyzatorów na kielichach ( po 2 na każdej stronie )
Nasadzamy ja na wystające śruby uprzednio odrobinę skrecając srubą rzymska Delikatne skręcenie oszczędzi nam drobnej przepychanki z nią gdyż śruby wystające z kielichów ustawione są pod katem / \
Gdy już ja nasadzimy ręką rozkręcamy śrubę rzymska aż poczujemy opór
Nakrętki dokręcamy porządnie za pomocą klucza z nasadka i po robocie

Opuszczamy auto

Wrażenia :
voivod
Cytat:
Samochód stał się w moim odczuciu bardziej zwarty. Wyczuwalnie lepiej jeździ w zakrętach. Odczucia te są warte założenia rozpórki

Rozporka regulowana OMP

voivod
[Usunięty]

Wysłany: 2007-11-27, 10:58   

Rozpórka górna to tylko półśrodek. Koniecznie trzeba założyć tez rozpórkę dolną. Zespół rozpórek dopiero daje cytowany efekt.

Bella
Akwizytorka

Model: Alfa Romeo RZ
Silnik: 3.0 V6
Rocznik: 1993
Dołaczył: 1910
Skad: Milano
Wysłany: 2010-02-15, 21:09      Pisownia 

Odpowiedz do tematu