Alfaholicy Strona Główna   
        KARTY KLUBOWE      Alfaholicy.net      Regulamin      Szukaj      Użytkownicy      Mapa      Album      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
AR 156 Wymiana tarcz i klocków hamulcowych tył
Autor Wiadomość
Sebastoss 
Maniak resoraków

Model: Alfa Romeo 156
Silnik: 2.0 TS
Rocznik: 2000
Wysłany: 2007-11-26, 19:00   AR 156 Wymiana tarcz i klocków hamulcowych tył

Witam,
postanowiłem stworzyć własny artykuł.
Jako że wymieniałem klocki i tarcze i miałem problemy z np. wciśnięciem tłoczka, publikuje mały poradnik by innym miłośnikom Alfa romeo było łatwiej.
Kod:
 http://rs257.rapidshare.com/files/73551824/wymiana_tarcz_klok_w_rev.1.pdf

Niedługo nowa rewizja !- już po..

Jest to plik PDF by łatwiej (od word) go przeglądać bez przesunięć zdjęć i innych takich.

Jeżeli znajdziecie błędy lub sugestie to proszę mi dać znać - wprowadzę poprawki.
Może jakieś oceny pod względem przejrzystości, czy się przyda? itp.

Pozdrawiam
życzę miłej lektury i owocnych napraw ;-)
Ostatnio zmieniony przez Sebastoss 2007-12-01, 15:13, w całości zmieniany 2 razy  

Szef 
Romeo

Silnik: 1.8 TS
Rocznik: 2002
Wysłany: 2007-11-26, 20:39   

W wakacje rowniez wymienialem tylne klocki oraz wymienialem gumki tloczkow dlatego mam kilka zwiazanych z tym pytan

- NIe rozumiem po co zaciagasz reczny i odpinasz przy nim linke ??
- Nie rozumiem po co wypinasz linke recznego przy zaciskach ??
- Zaciskanie gumowego przewodu hamulcowego szczypcami chyba nie jest dobrym pomyslem
- Nie rozumiem po co odkrecasz przewod hamulcowy ??

Ja cala to operacje przeprowadzilem bez tych czynnosci i nie wydaje mi sie zeby byly one do czegos potrzebne

Wszystko robilem na zaciskach na samochodzie i nie bylo klopotu a wymienialem nie tylko klocki ale rowniez te gumki od tloczkow i uruchamialem jeden zapieczony tloczek

Co do wciskania tloczkow spowrotem to mam na to bardzo dobry patent

Lapiemy tloczek sciskiem stolarskim a nastepnie dokrecajac go wkrecamy tloczek zgodnie z kierunkim wskazowek zegara za pomoca klucza do montazu tarcz w szlifierce kontowej Pasuje idealnie do otworkow na tloczku

Robota szybka czysta i przyjemna ;) Wymiana gumki zajela mi ledwo 2 h :twisted:

Koszt gumek 12 zl Koszt zacisku 250 zl

Tu watek zwiazany z tym tematem
http://www.forum.alfaholi...cowe-vt4127.htm

Sebastoss 
Maniak resoraków

Silnik: 2.0 TS
Wysłany: 2007-11-27, 15:34   

Szef napisał/a:

- NIe rozumiem po co zaciagasz reczny i odpinasz przy nim linke ??
- Nie rozumiem po co wypinasz linke recznego przy zaciskach ??
- Zaciskanie gumowego przewodu hamulcowego szczypcami chyba nie jest dobrym pomyslem
- Nie rozumiem po co odkrecasz przewod hamulcowy ??

Robota szybka czysta i przyjemna ;) Wymiana gumki zajela mi ledwo 2 h :twisted:

watek zwiazany z tym tematem
http://www.forum.alfaholi...cowe-vt4127.htm

1. nie odłączałem linkę przy ręcznym tylko ją luzowałem (w instrukcji pisze)

2. Musiałem zdemontować zacisk ponieważ w moim przypadku aby ruszyć tłoczkiem musiałem użyć klucza hydraulicznego- później już szło lżej

3. A co się może z przewodem stać? jeżeli się go delikatnie zaciśnie tak by płyn nie
wypływał - metoda stosowana w co drugim warsztacie.

4. Aby zdemontować zacisk trzeba powypinać wszystkie te elementy.
Osobiście naprawiałem nie jeden samochód nie jedno widziałem, i czasem lepiej poświęcić dwie czynności więcej i mieć wszystko zrobione na cito!
Może w twoim samochodzie poszło wszystko 'miękko i szybko' - choć tu piszesz że lekko i miło a w innym temacie że 'Nameczylem sie z tym...." Nieważne... nie zamierzam przepychać się na słówka w końcu "gramy w tym samym zespole".

Myślę że skoro komuś się udało zrobić wszystko 'NA SAMOCHODZIE' to znaczy że jest to możliwe, a co za tym idzie dodam stosowny wpis do mojej instrukcji
Będzie nowa rewizja ;-)

Pozdrawiam
i wciąż czekam na nowe opinie co zmienić by zbliżyć się do ideału.

voivod 
Dwusuwowiec

Silnik: 1.8 TS
Wysłany: 2007-11-27, 16:05   

Szef napisał/a:
Co do wciskania tloczkow spowrotem to mam na to bardzo dobry patent

Lapiemy tloczek sciskiem stolarskim a nastepnie dokrecajac go wkrecamy tloczek zgodnie z kierunkim wskazowek zegara za pomoca klucza do montazu tarcz w szlifierce kontowej Pasuje idealnie do otworkow na tloczku

Ja wciskałem kciukami ręki prawej i lewej :lol:

Marek156 
Embrion

Silnik: 1.8 SW
Rocznik: 2003
Wysłany: 2007-12-14, 18:59   Tłoczki - tył

Drodzy koledzy,
Tłoczki w zaciskach tylnych są wkręcane. Narzędzie do ich wkręcania kosztuje ok 30PLN. Ja kupiłem na allegro za 27PLN. Można nim wciskać tłoczki w zaciskach przednich i wkręcać tłoczki w zaciskach tylnych.
Pozdrawiam
marek_156

alces1 
Romeo
www.pphu-jura.pl

Silnik: 1.8 T.S. > 140 KM
Rocznik: 2002
Wysłany: 2007-12-14, 22:14   Re: Tłoczki - tył

Marek156 napisał/a:
Drodzy koledzy,
Tłoczki w zaciskach tylnych są wkręcane. Narzędzie do ich wkręcania kosztuje ok 30PLN. Ja kupiłem na allegro za 27PLN. Można nim wciskać tłoczki w zaciskach przednich i wkręcać tłoczki w zaciskach tylnych.
Pozdrawiam
marek_156

Zgadza się. Podobne rozwiązanie jest w 145/146, które wyposażone są z tyłu w tarcze hamulcowe. Kiedy miałem jeszcze AR 146, wymieniając z tyłu klocki, przekonałem się o tym na własnej skórze. Jednak dlaczego z przodu są tylko wysuwane/wsuwane, a z tyłu wykonują ruch śrubowy posuwisto-zwrotny, nie mam pojęcia, mimo iż zastanawiałem się jaka myśl przyświecała konstruktorom tego mechanizmu.
Ostatnio zmieniony przez alces1 2007-12-14, 22:22, w całości zmieniany 1 raz  

SG0240 
Romeo

Silnik: 1,6TS
Rocznik: 1999
Wysłany: 2007-12-22, 10:54   

Odpowiedź na pytanie kolegi alces 1 jest bardzo prosta - tylne zaciski obsługują również hamulec ręczny, dlatego w tłoku zacisku znajduje się specjalny mechanizm samoregulacji umożliwiający wysuwanie się tłoka zarówno podczas hamowania hamulcem zasadniczym, jak i ręcznym.
Zasada działania polega na tym, że wewnątrz tłoka znajduje się nagwintowany sworzeń, na którego wystający koniec działa dźwignia od linki hamulca ręcznego, co umożliwia hamowanie. W miarę zużywania się klocków, tłok wysuwa się coraz bardziej, a specjalny mechanizm w tłoku obraca się na gwincie sworznia. W ten sposób zapewniona jest samoregulacja hamulca ręcznego.
Trzeba zauważyć, że przy takim rozwiązaniu tłok wykonuje tylko ruch posuwisto-zwrotny, a nie jak napisał kolega alces 1 śrubowy posuwisyto - zwrotny.
Jedynie przy wymianie klocków istnieje potrzeba obracania tłoka w celu "nakręcenia" mechanizmu znajdującego się w jego wnętrzu na sworzeń gwintowany.

badi 
Embrion

Silnik: 18ts
Wysłany: 2008-03-17, 22:34   

przy wymianie klocków warto bliżej przyjrzeć się jaki jest stan gumowych osłon tłoka oraz czy koło nie obraca sie zbyt ciężko( oczywiście przed demontażem hamulca) Ja miałem z tym robotę w samochodzie w już 2 roku eksploatacji.Tył ciężko chodził więc rozebrałem zaciski oczyściłem, wymieniłem reparaturkę i na pare lat miałem spokój.

Bella
Akwizytorka

Model: Alfa Romeo RZ
Silnik: 3.0 V6
Rocznik: 1993
Dołaczył: 1910
Skad: Milano
Wysłany: 2010-02-15, 21:09      Pisownia 

Odpowiedz do tematu