1 Odkręcamy swożeń wahacza
2 wybijamy go młotkiem - u mnie poszedł po 2 uderzeniu
4 Odkręcamy śrubę w wahaczu dolnym tak jak widać na foto nr2 z linku i wybijamy ja
5 Odkręcamy śrubę od łącznika stabilizatora i wypinamy go Foto nr3
6 Odkręcamy 4 śruby trzymające poduszkę amortyzatora i łapę od wahacza górnego Foto7
7 opuszczamy cały amortyzator ze sprężyna , łapą od wahacza i poduszkami w dol
8 przekręcamy w prawo tak aby wyjąć z niego poprzeczna śrubę
9 Wymieniamy wahacza
10 Z powrotem przekręcamy łapę wahacza w jej stare położenie tak aby śruby trafiły w 4 otwory w kielichu
11 Podciągamy cały zespół amortyzatora wraz ze spręzyną itp do góry
12 Z powrotem wkręcamy śubę poprzeczna w dolnym wahaczu
W ogóle nie wyciągamy tej łapy tak jak to widać na foto 8 i 9
Foto mojego starego wahacza górnego - rok temu na swożniu pekła ta gumka i wypłukało z niego cały smar mimo tego nie czuć na nim żadnego luzu
Po wymianie pukanie w prawym przednim kole pozostało na poprzecznych nierównościach ( nadlany asfalt itp )
PS
Przy odkręcaniu łącznika stabilizatora należy liczyć się z tym że łącznik ulegnie uszkodzeniu
U mnie zerwały się w środku swożnia imbusy do kontrowania Dlatego dobrze jest mieć jeden w zanadrzu
_________________ Renault Laguna Powered by 1.6 16v
Alfa Romeo 156 1.8 16v T.S. V6 pipe DISTINCTIVE ECU ME 7.3.1 EOBD
Ostatnio zmieniony przez Szef 2008-04-03, 09:14, w całości zmieniany 4 razy
Juz Wiem, jestem po wymianie i teraz mogę wam doradzić w paru kwestiach:
1- przy wymianie wahaczy górnych nie trzeba rozkręcać amortyzatora tak jak ja to robiłem (namęczyłem sie kore....ko) lecz wystarczy odkręcić najpierw te dwie śruby które trzymają ta blachę,która jest mocowana z amortyzatorem i cala reszta. Fota nr.6 pociągnąć cały amortyzator ze sprężyna i cala reszta w dół, po czym odkręcić 2 kolejne śruby od kielicha fota nr. 7 i śmiało można wyciągać cały kielich z wahaczem.
Pozdrawiam wino-w2
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum