Witam,
moja 75-tka przeszła na "ekologię", całkowicie rzuciła palenie.
Po sprawdzeniu wyszło mi:
-prąd na cewce jest,
-paliwo podaje,
-brak iskry na świecach
Jeżeli ktoś ma jakieś pomysły, sugestie będę wdzięczny
Padł moduł zapłonowy prawdopodobnie, ale on w tym silniku jest chyba niestety zespolony z kompem. A z mniej dramnatycznych możliwości może gdzieś nie styka wtyczka od czujnika halla lub czujnik padł??
_________________ AR Giulietta 1.8 i.e.
Lancia Dedra 2.0 Turbo Integrale
Ostatnio zmieniony przez Wołek 2006-12-18, 20:34, w całości zmieniany 1 raz
Padł moduł zapłonowy prawdopodobnie, ale on w tym silniku jest chyba niestety zespolony z kompem. A z mniej dramnatycznych możliwości może gdzieś nie styka wtyczka od czujnika halla lub czujnik padł??
Wołek pocieszyłeś mnie
moduł jest pod cewką, a drugi mam na połce tak więc dziś na spokojnie sprawdzę. A co do czujnika Halla - jest jakaś możliwość sprawdzenia jego działania?
Skoro masz moduł pod cewką to super . Dobrze, że nie w kompie. Ja stawiam na moduł. A halla masz gdzie?? Z przodu silnika na wale czy poprostu imulsy do modułu idą z aparatu?? Hall sam w sobie się nie psuje, chodziło mi o jakieś uszkodzenie mechaniczne kabla itp.
Przewody na moduł idą z aparatu zapłonowego. Wołek pytanie: mógłbyś sprawdzić u siebie nr modułu? Bo coś mi nie pasi u mnie Jak by się dało to prosze o info na PW.
Ja mam moduł zespolony z kompem niestety . Ale co nie pasuje wtyczka?? Jeśli wygląda inaczej to nic nie szkodzi byle był sprawny to auto powinno zapalic.
Model: Alfa Romeo 155
Silnik: 2.5 V6
Rocznik: 1996
Wiek: 43 Dołączył: 26 Maj 2006 Posty: 3060 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2006-12-21, 18:37
Uszkodzony moduł zapłonu lub uszkodzony przewód między aparatem a modułem ( u mnie ) objawiał sie nagłym spadkiem obrotów lub ich warjowaniem , wskazówka obrotomierza uderzała w ogranicznik że mało się nie złamała
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum