Wysłany: 2006-08-31, 13:11 Czujnik obrotomierza w 75.
Odkąd moja alfina wróciła z wymiany sprzęgła oraz pompy, obrotomierz lubi się czasem zbuntować. Albo pokazuje normalnie, albo bardzo zaniża obroty, albo w ogóle nie działa. Co może być przyczyną tego? Deska była zdejmowana, gdy wymieniali pompę sprzęgła. Możliwe, że coś źle podłączyli? Gdzie jest umiejscowione to,co odpowiedzialne jest za podawanie do obrotomierza ilości obrotów w danym momencie? Jak to naprawić? Wkurza mnie to już.
To w takim razie co? Mam kazać im to naprawić w ramach 'gwarancji'? wcześniej było wszystko ok...
Pituś [Usunięty]
Wysłany: 2006-08-31, 21:11
Witka!! ciekawe czy mój problem jest podobny..
Mój obrotomierz oszukuje mnie równo i bez wahania myśle o coś około 25% bo np. przy moim TS odcina mi zapołon w okolicach 5200/5300 jak w dieslu.
Na początku miałem duży stres, że mi się silnik nie kręci. Na szczęscie po próbach drogowych w porówaniu do innych TS wyszło, że winne wsakaznia obrotomierza
I oczywiście pyt. na koniec -czy ktoś ma koncepcje jak przyuczyć obrotomierz do wskazywania wiarygodnych informacji
Pozdro z 75
Pituś [Usunięty]
Wysłany: 2006-08-31, 21:12
Witka!! ciekawe czy mój problem jest podobny..
Mój obrotomierz oszukuje mnie równo i bez wahania myśle o coś około 25% bo np. przy moim TS odcina mi zapołon w okolicach 5200/5300 jak w dieslu.
Na początku miałem duży stres, że mi się silnik nie kręci. Na szczęscie po próbach drogowych w porówaniu do innych TS wyszło, że winne wsakaznia obrotomierza
I oczywiście pyt. na koniec -czy ktoś ma koncepcje jak przyuczyć obrotomierz do wskazywania wiarygodnych informacji
Model: Alfa Romeo 155
Silnik: 2.5 V6
Rocznik: 1996
Wiek: 43 Dołączył: 26 Maj 2006 Posty: 3060 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2006-08-31, 21:21
Napewno kostka podpięta pod deską jest niedokładnie wpięta i nie styka . Trzeba bardzo uważnie wpinac te kostki bo się luzują przy montażu całej szafy i pewnie tak było w Twoim przypadku. Sprawdz biały kabelek wpiety na cewkę
Wysłany: 2006-08-31, 22:17
Kable WN idą z aparatu załonowego na świece. Jeden kabel z aparatu idzie na cewkę zapłonową a po obu stronach gniazda gdzie wychodzi kabel z aparatu , są wsuwki do których jest podłączony biały przewód obrotomierza i kilka innych np zielony od stacyjki
Wysłany: 2006-08-31, 23:02
O cholera nie pamiętam jak rozbiera się deskę. Niedługo odbieram swoją 75 papatrzę i wszystko sobie przypomnę ale Ty pewnie się już uporasz ze swoim problemem. Ja swoją nie 75 niejeżdziłem już 3 msce.
Aparat zapłonowy to to coś, na prawym błotniku pod maską? Jeśli tak, to wychodzą z tego 3 przewody - biały, i biały zaizolowany razem z zielonym. Które to od obrotomierza?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum