Wysłany: 2006-08-26, 15:08 W Alfie Romeo 33 ssanie?...
Problem polega na tym ze mam klopoty z odpalaniem auta po nocy kiedy jest chlodno.
Odpali, wejdzie na 1000 do 1200 obr/min i spada do 500 potem juz tylko gasnie.
Jak jest cieply silnik to pali bez problemu, jak zimny to zeby nie gaslamusze sie wspomagac lekko wcisnietym pedalem gazu.
Rozumiem ze powinno byc cos na zasadzie ssania, zwiekszajace dawke paliwa by nie pozwolic zgasnac silnikowi.
Co jest odpowiedzialne za to w silniku 1.7 IE na boschu motroniku mp3.1 ?
Jakis czujnik temperatury silnika, temperatury cieczy chlodzacej, temperatury kolektora ssacego, jakis przeplywomierz?
Potrzebuje jakas podpowiedz bo na silnikach z wtryskiem bezposrednim sie dopiero ucze, z gaznikami sobie radze bezproblemowo, ale tu ich brak.
Pozdrawiam.
_________________ Kupie Alfe Romeo 33 4x4 kombi
Praktyka - jest wtedy gdy wszystko dziala, ale nie wiemy dlaczego.
Teoria - jest wtedy gdy wiemy wszystko, ale nic nie dziala.
My laczymy praktyke i teorie - nic nie dziala i nie wiemy dlaczego!
Może po prostu w dolocie jest nieszczelność i silnik dostaje za dużo powietrza w stosunku do paliwa? U mnie tak było, w alfie 75. Po klejeniu węża gumowego było pare miesięcy dobrze, ale w końcu znowu popękało i zaczął nawet dławić się na wybojach. Po wymianie tego węża nic się nie dzieje.
Sprawdź, czy opaski są podokręcane, czy przewód gumowy idący od filtra powietrza do kolektora nie jest dziurawy. U mnie tak było. Oczywiście, przyczyną może być coś zupełnie innego.
podaj mi dokladnie jaki to silnik i rocznik a napisze ci jakie powinien miec wartosci. ale jak ktos juz napisal poszukaj lewego powietrza .bo wszystko na to wskazuje
siwy144 [Usunięty]
Wysłany: 2006-08-27, 21:05
piotriix napisał/a:
podaj mi dokladnie jaki to silnik i rocznik a napisze ci jakie powinien miec wartosci. ale jak ktos juz napisal poszukaj lewego powietrza .bo wszystko na to wskazuje
Dokladnie ten model, na elektronice Boscha.
Gdzie dokladnie szukac tego silniczka krokowego?
Jak to wyglada?
Jesli chodzi o przepustnice to ja mam ja na lince wiec tam raczej nie ma silniczka krokowego.
_________________ Kupie Alfe Romeo 33 4x4 kombi
Praktyka - jest wtedy gdy wszystko dziala, ale nie wiemy dlaczego.
Teoria - jest wtedy gdy wiemy wszystko, ale nic nie dziala.
My laczymy praktyke i teorie - nic nie dziala i nie wiemy dlaczego!
podaj mi jakiej firmy jest ten czujnik. bosch przy ok 20 st to 2500 ohm ford to 38000 ohm renix to 290 ohm czyli silnik zimny nie odpalany na zewnatrz ok 20 st sam w cieniu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum