Spalanie na mieście przy jezdzie na obrotach 2000-2500.
Silnik 1,7 8V według fabryki powinien palic 10l./100km
Silnik 1,7 16V według fabryki powinien palic 10,5l-11l./100km
Różnica nie duża. U mnie spalanie benzyny wynosi wlasnie 10l.
Dziwna rzecz bo z zasady to silniki z wieksza iloscia zaworow powinny mniej palic od tych z mniejsza iloscia zaworow, lecz w praktyce jest zupelnie odwrotnie...
_________________ Kupie Alfe Romeo 33 4x4 kombi
Praktyka - jest wtedy gdy wszystko dziala, ale nie wiemy dlaczego.
Teoria - jest wtedy gdy wiemy wszystko, ale nic nie dziala.
My laczymy praktyke i teorie - nic nie dziala i nie wiemy dlaczego!
Co do ilosci konikow to sie zgadza ale wlasnie silniki o wiekszej liczbie zaworow z zasady mialy byc bardziej oszczedne a robi sie je zeby mialy wiecej koni a nie zeby mniej spalaly... I mowi sie ze nowe auta maja byc oszczedniejsze
_________________ Kupie Alfe Romeo 33 4x4 kombi
Praktyka - jest wtedy gdy wszystko dziala, ale nie wiemy dlaczego.
Teoria - jest wtedy gdy wiemy wszystko, ale nic nie dziala.
My laczymy praktyke i teorie - nic nie dziala i nie wiemy dlaczego!
Alfa 33 1,7 16V ruch miejski najwyzej trzeci bieg 12 l.
ruch miejski duze miasto schodzi do 10l.
autostradowa jazda 140 km,h 7,5l.
autostradowa lub po polsce ok 6 l.
różnica raczej w górę większa moc - większe spalanie, więcej mocy - więcej frajdy - cięższa noga - większe spalanie.
jak tak was czytam - mam podobny problem.
mam alfe 1.7 na jetronicu. moja pali 20 l gazu na 100 km. elektronika tartarini tec 97, parownik lovato, śrubki do przykręcania gazu nie ma. zworkami ustawiłem w sterowniku na normal (może być jeszcze eco lub sport)
co wy na to?
rura czarna - więc mieszanka raczej bogata - chociaż na sondzie jest 0,7V...
Jak rura czarna to niedobrze...zbyt bogata mieszanka=duze spalanie. Pojedz moze na kompa, albo do swoich gazownikow. Moja 1,7 8V spalała na mieście 12l gazu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum