Alfaholicy Strona Główna   
        KARTY KLUBOWE      Alfaholicy.net      Regulamin      Szukaj      Użytkownicy      Mapa      Album      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
PODLACZANIE POD KOMPUTER AR 33 :]
Autor Wiadomość
_zagiel_ 
Pirat drogowy

Model: Alfa Romeo 33
Silnik: BOXER 1.4 i 1.7 16V
Rocznik: 1992
Wysłany: 2007-01-31, 18:05   PODLACZANIE POD KOMPUTER AR 33 :]

Mam pytanko czy ktos kiedys pojechal z AR 33 na komputer i bez problemu ja podlaczyl??

www.alfa33.xt.pl
Ostatnio zmieniony przez _zagiel_ 2007-01-31, 18:27, w całości zmieniany 2 razy  

_zagiel_ 
Pirat drogowy

Wysłany: 2007-01-31, 23:43   

a sie rozpisales siwy normalnie az sie chyba klawiatura przegrzala :P moglbys podac jakie szczegoly, gdzie to bylo, czy w domu czy serwisie, bo mam zamiar kupic sobie taki ladny interfejs diagnostyczny i sie wacham

www.alfa33.xt.pl

_zagiel_ 
Pirat drogowy

Wysłany: 2007-01-31, 23:55   

No dobrze ale moze ktos juz to zrobil sam w domu i dzialalo albo ma taki pomysl jak ja i sie wacha a tak sobie przeczyta i bedzie wiedzial czy mozna czy nie i czy ruszy to wogole

www.alfa33.xt.pl

_zagiel_ 
Pirat drogowy

Wysłany: 2007-02-01, 14:29   

no i stalo sie dokonalem zakupu ;] czekam teraz na paczke i jak przyjdzie opisze wam rezultaty ;]

www.alfa33.xt.pl

Kozi 
Embrion
ja chcę więcej MOCY

Silnik: 1,7 16V BOx
Wysłany: 2007-02-01, 22:20   

to jak będziesz miał ten interfeis to daj jakieś znaki na forum bo mam euroscana ale nie wiem czy jest sens to podpinać!!!

Joseph 
Dwusuwowiec

Model: Alfa Romeo 164
Silnik: Q4 3.0 V6 24V oraz 2.0 ts
Rocznik: 1994
Wysłany: 2007-02-02, 07:43   

ja mam euroscana +vise podlaczam Q4,ts,i wiele innych,dziala bez zarzutów
Ostatnio zmieniony przez Joseph 2007-02-02, 07:44, w całości zmieniany 1 raz  

Dziev 
Embrion

Silnik: V6 Turbo
Wysłany: 2007-02-02, 10:55   

To mamy już coś konkretnego, waham się czy kupić euroskana - Poczekam jeszcze na wynik boju "Zagla", i o ile będzie pozytywny to chyba zdecyduję się.

areks 
Romeo
ALFA-LANCIA-PARTS

Model: Alfa Romeo 166
Silnik: 3.0 V6 24V + BiTurbo Butan ;-)
Rocznik: 2000
Wysłany: 2007-02-02, 11:01   

Joseph-potwierdzam, wczoraj widzialem co potrafi zestaw EUROSCAN+VISTA, naprawde robi pozytywne wrazenie...nawet ze 166 3,0V6 z 2000roku sie spokojnie laczy :mrgreen: :mrgreen:

http://dfar.go.pl

Potrzebujesz czesci i podzespolow do Alfy czy LAncii??
Zapytaj na GG 4269754!!

Joseph 
Dwusuwowiec

Silnik: Q4 3.0 V6 24V oraz 2.0 ts
Wysłany: 2007-02-02, 11:23   

Ważną rzeczą jest to aby komp miał dwa porty com najlepiej oba na plycie głównej
u mnie byl jeden wiec kupilem karte pci z dwoma portami ale nie ma mowy zeby sie z czym kolwiek polączyl mam drugiego kompa pentium 200 stary jak swiat ale dwa porty sa
i zadnej lipy z podlaczaniem

_zagiel_ 
Pirat drogowy

Wysłany: 2007-02-02, 13:33   

no i widzisz joseph cenna uwaga bo myslalem ze na PCI kupie ta plytke i ruszy no ale jak mowisz ze nie to cos innego zaraz dzisiaj wymysle ;] Dzieki

www.alfa33.xt.pl

_zagiel_ 
Pirat drogowy

Wysłany: 2007-02-03, 15:48   

No i mialem nadzieje ze przyjdzie dzisiaj paczka i podlacze wszystko poniewaz wczoraj specjalnie kupilem 2 komputer ktory bedzie od teraz stal w garazu i zrobilem w nim 2 x com specjalnie pod interfejs ale nie mam interfejsu wiec caly plan sie rozpadl, mialem nadzieje ze przez weekend cos zbuduje a tu nic i caly tydzien nie mam czasu wiec nic pewnie nie wypali czyli z informacjami czy dziala czy nie, oraz opisem i fotkami gdy bedzie dzialac trzeba poczekac

www.alfa33.xt.pl

_zagiel_ 
Pirat drogowy

Wysłany: 2007-02-05, 16:19   

dzisiaj mamy nowosci ;] nadal nie ma paczki z interfejsem i bierze mnie juz nerwica ale nie o tym chcialem pisac :] po 4 dniowym postoju w garazu mojej Alfy postanowilem z nudow i braku pomyslow na naprawe cos zrobic, wiec wzialem sie za czyszczenie itp, ale najpierw trzeba wyjechac z garazu i tu problem bo kola zastane a auto nie ma sily no ale jakos wyralem. po 2 godzinnej zabawe w czyszczenie rozkrecanie i skrecanie przyszedl kuzyn i chcialem mu pokazac co jej jest (caly tydzien codziennie jak odpalalem tak miala nawet przy wyjezdzie z garazu) i ku memu zdziwieniu wkrecila sie spokojnie do 5 (dalej nie chcialem) wiec mowie narazie ok :] pomyslalem przejade sie kawalek az sie ugrzeje i moze bedzie narazie ok no i zaczely sie schody bo nie ma sily na zadnym biegu, odglos silnika podobny do pracy malucha. Mysle ze to pompa ale niewiem ;] a i poza tym zapach sie wydzielal podobny do palonego sprzegla :/

www.alfa33.xt.pl
Ostatnio zmieniony przez _zagiel_ 2007-02-05, 16:22, w całości zmieniany 1 raz  

_zagiel_ 
Pirat drogowy

Wysłany: 2007-02-06, 17:29   

No to chlopaki i piekne panie :D jestesmy w domu ;] po tak dlugim oczekiwaniu jest, mam interfejs no to ciuszki wyjsciowe komputer pod pache i do garazu. Przed wyjsciem wydrukowalem kilka kartek z opisem konfiguracji i podlaczenia do mojej kostki :D nie bede przeciez w kolko biegal. Z trudem wyjechalem z garazu, rozkladam graty i sie podpinam i nic, pozniej kolejna analiza tekstu z kartek ;] wogole nic sie nie zgadza z tym co mam i tak sie nie da zrobic :/ ustawienia kompa zrobilem sam tzn portow com bo tak jak oni chcieli nie moglem ;] no i po chwili namyslu zauwazylem odwrotnie wlozone kabelki we wtyczke :] ta zamiana chyba z podniecenia ze juz mam wszystko :D wiec kolejna proba i nagle po prawie 3 godzinach walki polaczenie nawiazane :D prawie spadlem z radosci z krzesla. Cos poklikalem i nagle zgaslo :( no ale wylaczylem silnik program od nowa i jest :D tak wiec da sie ladnie podlaczyc tylko trzeba pokombinowac i zero pospiechu :D no a z bledow pokazalo mi RPM / TDC SIGNAL i 02 SENSOR SIGNAL czy jakos tak juz nie pamietam :] na poczatku nie wiedzialem co to no ale to pierwsze to raczej czujnik polozenia walu (czyt. HELLA [dla siwego :P ]) i sonda lambda. I tak koniec na dzis tej pieknej przygody reszta jutro :D ah no zapomnialem ze w miedzy czasie padlo mi jeszcze ako i musialem ladowac ;] a moze ma ktos czujniki do 33 na sprzedanie?? :D

www.alfa33.xt.pl

Dziev 
Embrion

Silnik: V6 Turbo
Wysłany: 2007-02-06, 18:06   

Dzięki za pamięć, będę czekał na kolejne teksty ;)

_zagiel_ 
Pirat drogowy

Wysłany: 2007-02-07, 18:15   

Dzisiejsze testy przebiegly bez problemow :D podlaczylem wszystko ladnie chodzilo i wykrywalo ;] przy niektorych oznaczeniach mam zagadke bo po angielsku jakies nazwy techniczne trudno rozpracowac :D wiec ucze sie na dledach i odlaczam jakis czujniczek i juz znam wtedy nazwe ale zalatwiam bardziej spolszczona wersje wiec pewnie bedzie latwiej :D jakby ktos kupil i mial jakis problemik sluze pomoca :D Pozdrawiam. Jak bedzie aparat porobie foty polaczen co jak wyglada a nawet moze kilka fotek ekranow podczas dzialania samochodu i programu razem :D Aha zapach spalenizny to byla rozgrzana do czerwonosci rura (dziwne ze tylko w jednym miejscu kawalek za srodkiem) dzisiaj tez tak sie zrobilo i odkrylem to przypadkiem zagladajac pod samochod ;]

www.alfa33.xt.pl
Ostatnio zmieniony przez _zagiel_ 2007-02-07, 18:16, w całości zmieniany 1 raz  

r-sokol 
Dwusuwowiec

Silnik: 1.7 Boxer 16v
Rocznik: 1991
Wysłany: 2007-02-12, 12:16   

witam
tak czytam ten temat i odnoszę wrażenie że zaczął się gdzieś indziej a tu jest tylko od środka.
zacznijcie od początku. jaki interfejs, jaka cena, skąd, schemat, link do strony, ewentualnie skąd kupiony cały (link do strony) i co było w zestawie.
jak podłączyłeś (schemat, ew. fotki) do jakiej wtyczki, jak kabelki
co tym można zdiagnozować, czy można coś zmieniać ustawiać.
jak to działa (zrzuty z ekranu)
do jakiej alfy (model, jaki silnik, jaki komputer, rocznik auta) to podłączyłeś.
nic nie wiadomo z tego tematu....
jakbyś napisał coś więcej, o jakie skróty angielskie chodzi to by się może coś pomogło... może by jeszcze ktoś skorzystał...
a tu żadnych konkretów...

eee chłopaki...

_zagiel_ 
Pirat drogowy

Wysłany: 2007-02-12, 12:54   

Temat tu sie zaczal i tu sie toczy. Jest to EuroScan Plus za 249 zl na allegro ale sa tansze ;] pasuje do wszystkich alf i wszystkich silnikow ale nie tylko bo mozna diagnozowac tez inne pojazdy do 2000 roku, podpina sie go pod wtyczke od komputera w sklad wchodzi 4 pinowa wtyczka do PC w aucie, 5 metrow kabla od auta do interfejsu, interfejs, koncowka z portami 2x com do podlaczenia do domowego PC lub laptopa i plyta z programami do obslugi interfejsu i ustawiania portow. Wazne jest jak juz wczesniej bylo napisane zeby 2 x com wychodzil z plyty a nie byl na plytce czy cos, w starych kompach mozna wyjac wtyczke od LPT i wlozyc tam drugiego com-a ja tak mam i dziala. Podlaczylem narazie moja AR 33 1.4 boxer 92 rok. Mozna wykonac testy pomp, wtryskow, zaworow, obrotomierza itp, przy odpalonym silniku np pokazuje dzialanie lambdy, obroty obecne, temp silnika i powietrza w dolocie, cisnienia na wtryskach, poloznienie przepustnicy i wiele innych. Pokazuje tez uszkodzone czesci jezeli sa w jeszcze jednym menu ;] ja mialem akurat czujnik polozenia walu i teraz czekam az dojdzie. Fotki z podlaczen i zrzuty ekranow beda jak mi z naprawy oddadza aparat ;] W razie pytan mozna pytac nawet w razie problemow w miare mojej wiedzy i mozliwosci postaram sie pomogac przy samotnym podlaczaniu ;]

www.alfa33.xt.pl
Ostatnio zmieniony przez _zagiel_ 2007-02-12, 13:00, w całości zmieniany 2 razy  

r-sokol 
Dwusuwowiec

Silnik: 1.7 Boxer 16v
Rocznik: 1991
Wysłany: 2007-02-13, 14:14   

Nooo taką odpowiedź to ja rozumiem. mam tylko jedną wątpliwość: pod jaką wtyczkę od komputera w alfie się tego euroscana podłącza? bo chyba nie pod wtykę która łączy wiązkę silnika z komputerem tylko pod jakąś wtyczkę diagnostyczną. czy możesz napisać co to za wtyczka, w którym jest miejscu i ile ma pinów?

i drugie pytanko. ten euroscan pracuje na jakim programie? bo jeśli na visa to w wykazie obsługiwanych modeli nie ma wszystkich alf. z alf 33 są tylko 1,4 na IAF magneti marelli i 1,7 na motronicu 3.1.
a pozostałe 33-trójki? były przecież 1,7 na jetronicu i 1,7 16v na motronicu 4.1 że o modelach 1,5 nie wspomnę.

czy masz możliwość sprawdzenia czy z innymi modelami ar33 to znaczy 1,7 na jetronicu i 1,7 16v na motronicu 4.1 ten euroscan współpracuje? w wykazie nie ma - może są w menu programu?
pozdrowionka

phantom71 
Romeo
Top Sprzedawca

Model: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.8 TS
Rocznik: 1998
Wysłany: 2007-02-13, 14:26   

no powiem szczerze że i mnie wciągnął ten temat. Czekam na dalsze info i jakieś fotki.

_zagiel_ 
Pirat drogowy

Wysłany: 2007-02-13, 15:01   

Wiec odpowiadam ze wtyczka jest specjalna diagnosctyczna w kazdym aucie w 33 jest przy ECU z zaslepka ktora sie sciaga i sa wewnatrz 3 piny tu masz obrazek:

a tu mojej produkcji male tlumaczenie
A - prad wymagany z akumulatora
B - wtyczka diagnostyczna przy ECU w aucie
C i D - profesjonalna wtyczka diagnostyczna (nie mam jej)
E - niewiem co to :lol:

A tu moja przerobka z programu jeszcze ;]

A - umiejscowienie wtyczki diagnostycznej
B - opisana wtyczka diagnostyczna
* - kolory pinow roznia sie wazne gdzie linia K i linia L wchodzi (w tabelce napisane)

Tu masz wykaz aut moze faktycznie 1.7 16V niema ;] ale to nie moja wina :D http://www.auto-soft.pl/download/euroscan.pdf
fotki bede obiecuje jak bede mial aparat tydzien lezy w naprawie :( :lol:

W razie pytan piszcie

www.alfa33.xt.pl
Ostatnio zmieniony przez _zagiel_ 2007-02-13, 15:09, w całości zmieniany 1 raz  

Bella
Akwizytorka

Model: Alfa Romeo RZ
Silnik: 3.0 V6
Rocznik: 1993
Dołaczył: 1910
Skad: Milano
Wysłany: 2010-02-15, 21:09      Pisownia 

Odpowiedz do tematu