Alfaholicy Strona Główna   
        KARTY KLUBOWE      Alfaholicy.net      ZLOT 2008      Regulamin      Szukaj      Użytkownicy      Mapa      Album      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: AR_156
2006-09-13, 20:57
AR 33 1.7 IE cos sie stalo...
Autor Wiadomość
siwy144
[Usunięty]

Wysłany: 2006-09-18, 12:23   

Ja tam już od dawna mam wybeszony i jakoś jest ok. spalanie nie czuje by wzrosło a co do katalizatora to raczej nowy odpada cena jest z kosmosu :| jedynie zamienniki jakieś bo używanego nie opłaca się kupować.

r-sokol 
Dwusuwowiec

Model: Alfa Romeo 33
Silnik: 1.7 Boxer 16v
Rocznik: 1991
Wysłany: 2006-09-19, 08:19   

te wolne obroty są jak trzeba. 1500 obrotów na wolnych - to jest irytujące, po za tym przy wyższych wolnych jedynka w skrzyni ma tendencje do zgrzytania (albo ja mam powaloną skrzynię), wzrasta zużycie paliwa, silnik się grzeje. Jak miałem alfe na gażnikach to bokserek miał wolne rzędu 250-300 obr/min. to były wolne! i kręcił się bez problemu.
Oczywiście że odtłumienie wydechu przez wywalenie kata powinno polepszyć osiągi silnika (mniejsze opory wydechu) zwłaszcza przy wysokich obrotach (łatwiej mu wyrzucić te wszystkie spaliny). ale nie zawsze tak jest. wydech to rodzaj rezonatora - to zazwyczaj jest jakoś wypośrodkowane.
alfa bez kata może nie tyle jest zmulona na wolnych, co jakoś słabo się "zbiera" - jak wspawałem katalizator było dużo lepiej.
twoje auto ożyło bo wydech się zapychał. jak się zapchał to auto stanęło.
jeśli chcesz kupić używanego kata to poszukaj na allegro. wpisz "alfa 33" w wyszukiwaniu i wyświetli sie lista dostępnych części. katalizatora nie ma, ale ci ludzie którzy sprzedają części zazwyczaj rozbierają całe auta, więc trzeba"wysłać wiadomość sprzedającemu" z zapytaniem czy kata nie ma i w jakiej cenie. raczej nie kupuj kata od 1,4 bo może mieć rury o mniejszej średnicy. poza tym występowały w dwóch wersjach - do kolektora symetrzycznego i tego niesymetrycznego.

bassman 
Pirat drogowy

Model: Alfa Romeo 33
Wysłany: 2006-09-20, 17:54   

Spoko. Kolektor mam asymetryczny, myslalem nad wcisnieciem w puszke po katalizatorze zbitej siatki z chromu, zeby zrobic podobny opor spalinom jak przy katalizatorze. Ale zeby to zrobic to musze miec wiecej danych na temat kata z Alfy Romeo 33.
Pozdrawiam.

Praktyka - jest wtedy gdy wszystko dziala, ale nie wiemy dlaczego.
Teoria - jest wtedy gdy wiemy wszystko, ale nic nie dziala.

My laczymy praktyke i teorie - nic nie dziala i nie wiemy dlaczego!

Bella
Akwizytorka

Model: Alfa Romeo RZ
Silnik: 3.0 V6
Rocznik: 1993
Dołaczył: 1910
Skad: Milano
Wysłany: 2010-02-15, 21:09      Pisownia 

Odpowiedz do tematu