Wysłany: 2008-05-19, 08:40 [33] Zakup 33 a możliwość zdobycia części.
Witam. Wpadła mi w oko pewna 33 i przymierzam się żeby ją kupić, ale spokoju mi nie daje dostępność części do tego modelu. I tu pytanie kieruje do użytkowników 33, skąd bierzecie części, czy można je dostać w normalnych sklepach motoryzacyjnych, czy tylko ASO albo allegro?? Czy też może trzeba kupić sobie jakąś bitą i potem z niej części podbierać. Chodzi mi głównie o części zawieszenia, amortyzatory jak i o osprzęt silnika również.
Części są bezproblemowo dostępne tylko trzeba wiedzieć gdzie ich szukać z mojej strony polecam sklep MOTOMAX w którym pracuje jeden z naszych klubowiczów (phantom71), jeżeli jakaś część jest do zdobycia to ją zdobędzie.
Części są bezproblemowo dostępne tylko trzeba wiedzieć gdzie ich szukać z mojej strony polecam sklep MOTOMAX w którym pracuje jeden z naszych klubowiczów (phantom71), jeżeli jakaś część jest do zdobycia to ją zdobędzie.
A można prosić o jakiś adres www tego sklepu MOTOMAX bo jak wpisuję w googlach o wyskakuje mi kilka sklepów o takiej nazwie.
Przy okazji się zapytam jaki jest rozstaw śrub w felgach do 33 bo tą na którą się czaję ma stalówki i bym sobie kupił jakieś aluski no i jaki max rozmiar wchodzi tzn czy 15" felgi wejdą ??
felgi wchodzą nawet i 17" sprawdziłem osobiście, ale komfortu jazdy już niema, czesci bez żadnych problemów tak jak juz koledzy mówili, rozstaw śrub 4x98 otwór centrujący bodaj 58,2mm jeśli sie mylę to mnie koledzy poprawcie
A tak z ciekawość jaki silniczek w planowanej 33??
_________________ AR 33 1,3 - była
AR 33 1.4 Imola - odpoczywa w garażu
AR 33 1,7 8v - była
AR 33 1,7 16v P4 - obecnie
Ostatnio zmieniony przez Strzala_1 2008-05-19, 13:28, w całości zmieniany 1 raz
A można prosić o jakiś adres www tego sklepu MOTOMAX bo jak wpisuję w googlach o wyskakuje mi kilka sklepów o takiej nazwie.
Przy okazji się zapytam jaki jest rozstaw śrub w felgach do 33 bo tą na którą się czaję ma stalówki i bym sobie kupił jakieś aluski no i jaki max rozmiar wchodzi tzn czy 15" felgi wejdą ??
1.4 IMOLA czerwona z spojlerem na klapie bo taka mi sie podoba tylko troche roboty by było żeby lakier doprowadzić do stanu użytkowania. Zastanawiam się jeszcze bo wybieram między 33 a 155 przy czym 155 chciałbym z silnikiem 2.5 V6 a to dostać to masakra!
Ostatnio zmieniony przez Spirit 2008-05-19, 14:52, w całości zmieniany 1 raz
IMOLA to wersja wyposażenia była wypuszczana od 1993 roku (ale tu mogę się mylić) zenętrznie była wyposażona w taki pakiet jak 17 16v ale miała silnik 1.4 (90 KM),w bogatszej wersji występowała z szyberdachem lub klimą, silnik jak o niego dbasz (szczególnie olej) wytrzymuje naprawdę bardzo wiele, jeszcze trzeba "nauczyć" się zmieniać biegi .
_________________ Fiat Seicento 1.1 do pracy
Lancia Lybra SW 2.4 jtd Executive dla rodziny
Alfa Romeo 33 1.7 16V dla przyjemności
IK@R_1886
SEKTA TO MAŁO, ZAŁÓŻMY KOŚCIÓŁ - WYZNAWCÓW IKSA
Co masz na myśli mówiąc że trzeba nauczyć się zmieniać biegi, i czym grozi zła zmiana biegów??
Przy okazji się zapytam co można użyć do czyszczenia czarnych plastików na zderzakach żeby wyglądały ładnie, i jaki olej lać do silnika 1.4 IE który ma przebieg coś koło 170tys rocznik 94.? I w ogóle co oznacz skrót IE przy pojemności silnika?
Jeżeli zadaję głupie pytania to sorki ale chcę wiedzieć jak najwięcej o tym aucie i jego budowie!
Co masz na myśli mówiąc że trzeba nauczyć się zmieniać biegi, i czym grozi zła zmiana biegów??
W 33 bardzo często przy redukcji z 3 na 2 zdarza się że słychac zgrzyt, jak chcesz szybko zmienić bieg z 1 na 2 i z 2 na 3 też czesto zdarzają się zgrzyty, do tej skrzyni trzeba się przyzwyczaić, zamieniać biegi z wyczuciem, nie na siłę
Ja jeżdzę swoją od 7 lat i teraz nawet przy jazdach na torze żadko zarza się aby mi zazgrzytała skrzynia
Spirit napisał/a:
Przy okazji się zapytam co można użyć do czyszczenia czarnych plastików na zderzakach żeby wyglądały ładnie,
Na początek roponuję dobrze umyć plastik a następnie zastosować jakieś czernidło np. Carplan lub coś podobnego
Spirit napisał/a:
i jaki olej lać do silnika 1.4 IE który ma przebieg coś koło 170tys rocznik 94.?
Musisz sprawdzić jaki był lany olej do tej pory, czy mineralny czy półsyntetyczny ?
Jak znam życie to zapewne mineralny, tak więc musisz dalej lać mineralny co do firmy to polecam Agipa lub Selenie nie są tanie ale naprawde dobrze sie sprawują w 33.
Oczywiście przy wymianie oleju nie zapomnij o filtrze
Spirit napisał/a:
Jeżeli zadaję głupie pytania to sorki ale chcę wiedzieć jak najwięcej o tym aucie i jego budowie!
Właśnie w tym celu jest Nasze forum i jeśli możemy postaramy się odpowiedzieć na każde pytanie
Dobrze wiedzieć, że kolejna 33 ma szansę trafić we właściwe ręce
IK@R_1886
Ostatnio zmieniony przez AR_33 2008-05-19, 17:03, w całości zmieniany 1 raz
No generalnie sprawa wygląda tak że chce położyć nowy lakier, jak by się dało gdzieś załatwić założyć nowe lampy przód i tył itd ... więc chcę doprowadzić ją do stanu jak by wyjechała z fabryki
... więc chcę doprowadzić ją do stanu jak by wyjechała z fabryki
Plan bardzo ambitny, ale kierunek jak najbardziej słuszny.
Życzę powodzenia i mam nadzieję, że nie długo spotkamy się na jakimś spocie
IK@R_1886
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum