aż serce się raduje na myśl o kolejnej 33 na forum:) bo tak naprawdę ten model będzie już tylko ubywał niż przybywał.
Powodzenia kolego,życzę dobrego zakupu 33 i żeby cię oczarowała,zaczarowała lub owładnęła tym co kryje ten mały samochód w sobie
Póki co szukam w moim mieście warsztatu który by zdemontował wszystkie bebechy ze środka auta i spod maski żeby całe auto zabezpieczyć przed korozją i pomalować na nowo, ale z tego co mówią znajomi to będzie ciężko , ale co zaszkodzi się dowiedzieć.
Jak wygląda sprawa z felgami tzn chodzi mi o osadzenie co to takiego bo nigdy nie zwracałem na to uwagi. Zamierzam wstawić 15 calowe felgi do 33 jakie osadzenie musi być??
No to może w sprawie felg ja błysnę:) ja ostatnio zmieniałem u siebie felgi na 15 a właściwie ciągle jestem w trakcie zmieniania tych felg gdyż mam już komplecik ale brakuje mi jednego pierścienia centrującego i muszę poczekać do jutra by mieć na dwóch osiach nowe fele. ET jakie mam to 29 ale według producenta max to 30 ale niegdyś widziałem fotki ronal a1 15cali o et25 i wchodziły również do 33. Już po założeniu na jedną oś widzę kolosalną różnice w jeździe pomiedzy moimi ostatnimi oponkami 14 które były przeokropne. Jeśli chodzi o pierścień centrujący to 58.1 jest by idealnie pasowało. A felg wiadomo szukaj z rozstawem 4x98:) Pozdro
Pierścień centrujący jest po to by idealnie felga współgrała z piastą na której się znajduje,aby nie miała luzów które mogły by wywołać drgania i jakieś bicia podczas jazdy.
Ja w tym tygodniu polatałem po kilku sklepach i wulkanizatorach i u jednego wulkanizatora dowiedziałem się że skoro zakupiłem felgi 4x98(czyli takie jak potrzeba do 33) to nie potrzebuje pierścieni centrujących,ale dla własnego spokoju wolałem zaopatrzyć się w pierścienie.
Pierścień centrujący jest po to by idealnie felga współgrała z piastą na której się znajduje,aby nie miała luzów które mogły by wywołać drgania i jakieś bicia podczas jazdy.
Ja w tym tygodniu polatałem po kilku sklepach i wulkanizatorach i u jednego wulkanizatora dowiedziałem się że skoro zakupiłem felgi 4x98(czyli takie jak potrzeba do 33) to nie potrzebuje pierścieni centrujących,ale dla własnego spokoju wolałem zaopatrzyć się w pierścienie.
ten co powiedział ze tego nie trzeba to......... otwór centrujący w feldze i piasta muszą idealnie pasować do siebie ponieważ to na piastę działają największe siły, szpilki są dość mocno naprężone wiec w każdej chwili mogą pęknąć gdy felga na wyboju chciała by sie przemieścić i również zawsze będzie problem z idealnym wycentrowaniem koła na piaście:)
P.S DaniioDTB zakupiłeś komplecik i zrobiłeś to co należy i masz teraz komfort jazdy i co ważniejsze bezpieczeństwo i na pewno ci koło nie odpadnie chyba ze nie dokręcisz hehehe
_________________ AR 33 1,4 Imola
AR 33 1,7 16v P4
Wysłany: 2008-05-22, 18:35 Re: Zakup 33 a możliwość zdobycia części.
Spirit napisał/a:
...spokoju mi nie daje dostępność części do tego modelu. I tu pytanie kieruje do użytkowników 33, skąd bierzecie części, czy można je dostać w normalnych sklepach motoryzacyjnych, czy tylko ASO albo allegro??
Jeśli wpadła Ci w oko 33-ka to...kupuj. Nie mozna sobie odmawiac przyjemnosci (a jazda 33-ką do takowych zdecydowanie nalezy)
Boisz się o dostępność części- zupełnie niepotrzebnie. Nigdy nie miałem kłopotów z nabyciem (nowych) części. Niektóre dostaniesz od reki, innych musisz poszukać ale są. Zamiast dostepnoscia części martwiłbym się raczej o mechanika który ewentualnie te częsci wymieni. Większość mechaników ma strach w oczach gdy podjeźdza się boxerkiem do warsztatu.
Cóz, na niewiedzę i brak umiejętnosci nie ma rady a szkoda powierzyć samochód w nieodpowiednie rece...
Najlepszym rozwiazaniem jest mieć zaprzyjaźniony sklep z częsciami i zaufanego mechanika
_________________ Ik@r 1111
AR 33 1.7 IE 2000-2008 r.
AR 145 2.0 TS 2008-...
Witam. Więc zakupiłem 33 taką wycyckaną że meksyk, ale jeszcze nic nie mówię póki auta nie zarejestruję i nie popstrykam fotek. Powiem tylko tyle że 5 osób się o nią biło i mi się udało bo pierwszy się nią zainteresowałem.
Fajnie że nie ma problemu z częściami, teraz póki co rozglądam się za felgami tylko nie wiem w końcu co z tym ET tzn jakie musi być, bo wiem że na pewno 15" szukam i rozstaw śrub 4x98.
ET 30-38 gdzieś kiedyś znalazłem takie dane do 33
ja posiadam et29 i jest ok,także wybór należy do ciebie
im mniejsze et tym podobno lepiej ,a jak większe to koła się chowają i trzeba uważać by od środka nie obcierały
Dobra ludziska 33 kupiona i co dalej, tzn co wymienić na dzień dobry?? No na pewno olej to wiem, w tej chwili jest wlany olej VALVOLINE 10W 40 czy lać ten sam czy coś innego bo z tego co widzę ten olej całkiem przyzwoity jest. Następnie wymieniać rozrząd, najechane na tym co jest w tej chwili 24tys km bo jest pod maską naklejka kiedy był wymieniany i kiedy ma być następny raz, czy lepiej wymienić na nowy??
A tak przy okazji mamy pytanko kto ma może na odsprzedaż tą gumową rurkę która doprowadza powietrze od kokpitu do szczeliny w drzwiach która daje nawiew na szybę pasażera, chodzi mi tą od strony kierowcy gdyż ta co mam jest poprzecierana i puszcza powietrze.
Olej kupiony i będzie wymieniany lada dzień. Tera pojawił mi się kolejny zonk tzn obrotomierz coś nawalił tzn jak auto stoi nie odpalone to wskazówka stoi w połowie między o a 1000 obrotów a jak odpalę i jadę to wkręca się max na 2500tys obrotów, czytałem o tym na forum że trzeba wymienić część która się nazywa impulsator. I teraz mam pytanie gdzie tą część mogę kupić, ile kosztuje, w którym miejscu się znajduje i czy można ją samemu wymienić??
co do obrotka, wiec nie ma chyba czegoś takiego jak impulsator obrotomierza, chyba ze sie mylę (może być ale do prędkościomierza) wiec daje ci link do rozwiązania problemu i udanej naprawy
Pierwsze dwie sa zaraz od dolu pod tym plastikiem co jest na okolo licznika i wlasnie trzymaja ten plastik (sa dosc male) nastepne sa za licznikiem na takim ramieniu i ostatnie dwie sa od dolu calkiem i trzymaja ta blache z dolu i licznik razem (mysle ze bez zdjecia plastikow z kolumny ich nie dostaniesz ;] )
Wrócę jeszcze do tematu felg tzn chodzi mi o średnice otworu centrującego jaki on dokładnie jest bo czytam różne źródła i jest pół na pół, jedni piszą że jest to 58,1mm a drudzy że 58,6mm i teraz zgupiałem w końcu jaki ma być ten otwór. Proszę napiszcie jakie macie u siebie bo mam na oku jedne felgi ale nie wiem czy ten otwór będzie dobry. Wielkie dzięki za jakąkolwiek odpowiedź!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum