Próbowałem ostatnio rozebrać skrzynie aby dostać się do synchronizaora 2 biegu. Jak się za to zabrałem to w zasadzie szczęka mi opadła - czy ta skrzynia jest wogóle rozbieralna? Ma może ktoś jakiś schemat/opis w jakiej kolejności rozbiera się skrzynie biegów?
Ostatnio zmieniony przez anubis82 2008-04-28, 20:20, w całości zmieniany 2 razy
w odpowiedzi na pierwsze powiem tak jest rozbieralna
aby to zrobić musisz rozebrać prawie cała skrzynie, odkręcasz śrubę kontrującą która znajduje sie na 5 biegu, potem wszytko sie rozbiera bez problemu
musisz rozebrać wszystkie wodziki (ciegła od zmiany przełozenia) i uważaj bo jest tam trochę sprężynek i owalnych pestek, dokładnie patrz co gdzie i z kąt jest żebyś potem wiedział co i jak
główny wałek wychodzi w stronę układu różnicowego
ogólnie skrzynia jest bardzo prosta w budowie, szykuj sie na dobry dzień samej rozkładanki i składanki i sie nie spiesz i dwa razy sprawdzaj czy wszystko dobrze zrobiłeś bo potem sie może okazać ze stracisz cała skrzynie przez jakaś głupote
_________________ AR 33 1,4 Imola
AR 33 1,7 16v P4
Też włąsnie zastanawiam się nad wymianą synchronizatora ale neiwiem czy jest sens.Ogólnie mi to nie zgrzyta wcale ale jak siądzie ktoś inny to słychac i niewiem czy wymiana pomoze mi to nie pzeszkadza ale teraz bede robił silnik i skrzynie tez bede miał wyjenta.Duzo z tym roboty??Jaki koszt bo pewnie poza synchronizatorem cos jeszcze tzeba wymienic.
powiem szczerze ze może i jest sens. ale jeśli tobie to nie przeszkadza to to olej, dlatego ze jeśli ktoś nigdy nie robił żadnej skrzyni to niech sie lepiej nie bierze, bo powiem szczerze ze łatwo spierdolić sprawę zwłaszcza już przy rozbieraniu całego wałka głównego
potem trzeba robić regulacje miedzy wieńcem głównym a jego za zębnikiem i w ogóle jest w cholercie roboty i nie dla laika w te klocki
AR 33 1,7 16v P4
ja uczyłem sie na skrzyni od golfa I gti bo kiedys takowego mielismy, potem duzo innych autek poniewaz warsztat z ojcem mamy 4 krotnie meczyłem skrzynie Fiat CC Sporting i ostatnimi czasy moja skrzynie od 33 P4
AR 33 1,7 16v P4
Ja tez juz się nagrzebałem trochę w zyciu, A pytam dla tego bo sa różne skrzynie a ta alfowska to raczej jest prosta a przynajmniej na taką wygląda.Chciałem się tylko upewnić.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum