No wyjścia niema .Musze znależć chwilę czasu na to.A całkowita regeneracja rozrusznika u jakiegoś fachowca jaki to moze być koszt w 100 się zmieszcze??
Witaj,
ja swój rozrusznik robiłem w Volcie na Lubelskiej i wyniosło mnie to 100 (w tym: wymiana tulejek, bediksa i ogólne czyszczenie)
Wiem że o tej firmie są różne opinie, ale ja nie narzekam (przynajmniej ostatnio z innym rozrusznikiem stwierdzili że nie chcą mnie naciągać na koszty...)
I tu ziomus bys sie zdziwil jakie sa typy rozrusznikow.Jak bym Ci zapodal takiego z przesuwnym wirnikiem to co bys na to powiedzial?Tu jest dobry temat bo sam mialbym z nim problem a jestem elektrykiem samochodowym
heheeh a w jakich samochodach można takie spotkać??ogolnie nie wgłębiam się w techniki rozwoju rozruszników ale nie wątpie ze teraz się pewnie nawytwarzało różnego rodzaju wynalazków ale ogólny standard w większości samochodów jest ten sam chyba.
Takich rozrusznikow stosowalo sie do samochodow ciezkich.Niewiem moze nawet po dzien dzisiejszy je stosuja.Uzywane byly wtedy jak potrzebna byla duza moc do uruchomienia jakiegos wielkiego diesla.Ja tez nie zglebiam rozwoju rozrusznikow tylko tak jakos pamietam ze szkoly.Budowa rozrusznika na ogol jest taka sama roznia sie tylko zasada dzialania.Teraz stosowane sa praktycznie takie same lub tez z dodatkiem przekladni planetarnej.
zgadzam się z Łukaszem A. Walczyłem kiedyś z jednym rozrusznikiem sporo czasu i co bym sprawdził a wstępie to stan elektromagnesu - czy styki nie są powypalane lub wykrzywione + przebicia i masę. Ręką ciężko będzie sprawdzić bendix, ale jeśli podczas kręcenia wyrzuca nadal kręcąc to może być albo bendix albo cała mechanika (widełki i elektromagnes)
Zobacz czy uda ci się ruszyć auto z miejsca kręcąc rozrusznikiem na 1 biegu (gdy zaskoczy), jeśli ruszy to bendix OK. Teraz skup się na tym czy stuknie w pierwszej fazie kręcenia czy tylko zaczyna wirować bez odgłosu wyrzucenia - jeśli nie stuknie a kręci to układ elektromagnesu i przewody + ewent. widełki są uszkodzone. Jeśli stuknie i kręci wirnik bez reakcji silnika to bendix.
Jak co to w 150zł powinieneś się zmieścić, używany pewnie ok 250zł
a to zależy jakiej konstrukcji jest elektromagnes. Zazwyczaj będziesz musiał uzbroić się w dobrą lutownicę i trochę cierpliwości. Po stronie gdzie masz przykręcane przewody (dwa na śrubę i zapewne jeden na wsuwkę) odkręcasz je i odkręcasz śruby mocujące (zazwyczaj trzy) elektro do przedniego korpusu rozrusznika. Następnie ustaw sobie to w imadle i uwolnij oba styki (te od przewodów) nagrzewając je lutownicą aż w końcu cyna puści i zsuniesz nasadkę (z tworzywa) pod spodem zobaczysz m.in. płytkę miedzianą (ok 10mm x 30mm) która może być już "zużyta" resztę ocenisz sam.
Jeśli trafisz na nitowane czy zaginane to szczerze mówiąc nie mam koncepcji jako tego nie zniszczyć przy otwieraniu.
więc jazda na rozruszniku już za mna.Sa mochód jedzie na jedynce jedzie kawałeczek i wyskakuje nagle(kręci się szybko na IV jechał i nie wyskoczył.ogulnie jak uruchamiam tez zaskoczy zakręci silnikiem chwilkę i obraca się dalej szybko .
więc stawiam na bendix. Nie jest zapewne jeszcze do końca zniszczony i póki się haczy to jest chwilowo OK. Bendix kosztuje ok 50-100 zł więc jest to sporo ale i tak przy regeneracji wypada wymienić na nowy.
Jeśli trafisz na nitowane czy zaginane to szczerze mówiąc nie mam koncepcji jako tego nie zniszczyć przy otwieraniu.
Ja tam kiedys dobieralem sie i do takiego i bylo z tym pieprzenia troche ale dalem rade.Po zlozeniu nie wygladal juz tak fajnie ale dzialal i to bylo wtedy najwazniejsze.Przy rozlutowywaniu automatu najlepiej uzyc lutownicy kolbowej bo pistoletowke zabijesz(tak tylko przypominam).
Pawelek dobra robota.Moze zalozymy warsztacik elektromechaniczny co?
Ostatnio zmieniony przez Lukasz A. 2007-05-18, 23:02, w całości zmieniany 1 raz
ja tez polecam ten zaklad w chelmie na lubelskiej tani solidnie i na dodatek z gwarancja.robilem tam alternator w toyocie wymiana lozysk, wirnika i regulatora napiecia 350 zl z zalozeniem i polroczna gwarancja
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum