Wysłany: 2008-06-09, 15:26 [33] Kilka pytań odnośnie 33.
Mam kilka pytań odnośnie 33 tzn chodzi mi o następujące problemy:
1) jak wygląda sprawa z obrotomierzem tzn w jakim położeniu powinien być po wyłączeniu silnika na pozycji 0 czyli na samym dole obrotomierza czy może na 500 obrotach gdyż w swojej 33 tak mam i się dziwie czy tak musi być i też widziałem u kogoś z forum tak samo na zdjęciu było na 500 obrotów
2) jak się wykręca/ wyciąga korek od wlewu oleju bo kurka motam się jak mały kaziu żeby to zrobić a nie chcę nic zepsuć
3) czy przy wymianie miski olejowej trzeba zmienić jakąś uszczelkę czy nie bardzo bo muszę to zrobić a w razie czego nie mam takowej uszczelki jeżeli jest potrzebna i nie wiem czy można ją w razie czego dostać
4) czy jeżeli w Alfa Control zaświeci się dioda od oleju tzn że jest go za mało czy może to oznaczać też inny problem typu że coś nawaliło, jakiś czujnik itd ... ?
5) jeżeli ktoś ściągał tapicerkę z drzwi to niech powie jak to się robi żeby można było się dostać do mechanizmu podnoszenia szyb i żeby nic przy tym nie wyłamać/połamać
To chyba na tyle, więc poproszę o wszelakie odpowiedzi
3. Między miską a silnikiem jest gumowa uszczelka jak nie chcesz jej wymieniać a będzie cała nie porwana możesz wszystko dobrze wyczyścić i poskładać na silikon.
Jeżeli chodzi o tapicerkę na drzwiach to najpierw trzeba poodkręcać wszystkie śruby, są pokazane w linku od lejek20. Gdy te będą już wykręcone pozostaje tylko wsadzić palce i najlepiej zacząć od dołu. Wyciągając z zatrzasków tapicerkę stopniowo do góry. Zatrzaski siedzą mocno ale ja nie używałem nigdy śrubokrętów aby je wyjąć. Przy wkładaniu zacznij od góry, odwrotnie i włóż dobrze tą plastikową szynę między szybę a blachę, ja przez to musiałem czynność powtarzać Drzwi są zabezpieczone pod tapicerką folią, najlepiej nakleić z powrotem na taśmę klejącą, całkiem dobrze do tego się nadaje dwustronna.
_________________ ...REGGAE OR NOT...
Cuore Sportivo
Fiat 126p - Maluszek "biała strzała"
Alfa Romeo 33 1,7 16 v - grzechotka
Alfa Romeo 156 1,8 ts - Tylko przez miesiąc
Alfa Romeo obecna - bandytka
BMW e36 318 - bunia
1) jak zdemontować zderzak albo w którym miejscu są śruby które trzymają zderzak, bo jest lekko opuszczony i denerwuje mnie ta szpara która powstała przez to
2) czy przy wymianie świec w 1.7 8V trzeba coś wymontować spod maski bo widzę że dostęp do nich jest nie za ciekawy
3) czy jest jakiś sposób na wskaźnik paliwa na to że przy hamowaniu wskazówka szybko opada aż zapala się komornik a przy przyśpieszaniu idzie do pełna
4) gdzie znajduje się zbiorniczek od płynu spryskiwaczy, bo jak zaleję do pełna to wycieka mi płyn i muszę znaleźć przyczynę tego wycieku, chodzi o przód
1) jak zdemontować zderzak albo w którym miejscu są śruby które trzymają zderzak, bo jest lekko opuszczony i denerwuje mnie ta szpara która powstała przez to
2) czy przy wymianie świec w 1.7 8V trzeba coś wymontować spod maski bo widzę że dostęp do nich jest nie za ciekawy
3) czy jest jakiś sposób na wskaźnik paliwa na to że przy hamowaniu wskazówka szybko opada aż zapala się komornik a przy przyśpieszaniu idzie do pełna
4) gdzie znajduje się zbiorniczek od płynu spryskiwaczy, bo jak zaleję do pełna to wycieka mi płyn i muszę znaleźć przyczynę tego wycieku, chodzi o przód
To chyba na tyle.
1) Który ?
2) nie trzeba
3) Nie ma
4) w przegrodzie po prawej stronie kolo aku
Zderzak przedni zapomniałem dodać , co do zbiorniczka do spryskiwacza to koło aku to jest wlew tego płynu ale gdzie jest sam zbiornik bo według mnie gdzieś pod błotnikiem co mi się nie uśmiecha jeżeli to prawda bo nie chcę ruszać śrub bo jeszcze nie były ruszane, a tak to będziesz w razie czego że bity albo coś
Przedni zderzak reguluje się 4 śrubami jak otworzy się maskę to widać jak wchodzą do śroka mocowania zderzaka:) Zbiorniczek jest za błotnikiem prawym można go zobaczyć jak się zdejmie plastikowe nadkole, ale jeśli trzeba go oglądnąć całego to niestety trzeba zdjąć błotnik.
Co do zderzaka to jedna osoba by musiała trzymać śrubę od spodu a druga tam pod maska jednej osobie raczej ciężko to robić.
co do wskaznika paliwa to jest rozwiazanie hehehehe, kupic 33 p4 w nich nie ma tego problemu poniewaz jest inna konstrukcja i wskaznik paliwa stale pokazuje nalezyty poziom choc reaguje minimalnie na przechyły boczne ale to jest minimalne
_________________ AR 33 1,3 - była
AR 33 1.4 Imola - odpoczywa w garażu
AR 33 1,7 8v - była
AR 33 1,7 16v P4 - obecnie
Jak się przyzwyczaisz to nie będdziesz na to uwagi zwaracał
Ja do póki mi się pompa paliwowa nie odzywa na zakrętach to traktuję to mrugania jak coś normalnego
_________________ Fiat Seicento 1.1 do pracy
Lancia Lybra SW 2.4 jtd Executive dla rodziny
Alfa Romeo 33 1.7 16V dla przyjemności
IK@R_1886
SEKTA TO MAŁO, ZAŁÓŻMY KOŚCIÓŁ - WYZNAWCÓW IKSA
pompa zaczyna buczeć, bo nie jest w pełni napełniona benzyna, nie wiem czy chłopaki wiecie ale w taki sposób zabijacie swoje pompy paliwa, ponieważ one są smarowane i chłodzone benzyna a dość częste takie sytuacje skracają jej żywotność i wydajność
Jak dla mnie to największa głupota dopuszczać do takiej sytuacji, chyba ze macie ochotę pewnego dnia wydać 100zł na nowa pompę zamiast zatankować trochę hehehe
_________________ AR 33 1,3 - była
AR 33 1.4 Imola - odpoczywa w garażu
AR 33 1,7 8v - była
AR 33 1,7 16v P4 - obecnie
Jak dla mnie to największa głupota dopuszczać do takiej sytuacji, chyba ze macie ochotę pewnego dnia wydać 100zł na nowa pompę zamiast zatankować trochę hehehe
Tak się składa, że zawszę tankuję do pełna
A co do pompy to jak zaczyna buczeć to wiem, że muszę podjechać na jadłodajnie dla Belli
_________________ Fiat Seicento 1.1 do pracy
Lancia Lybra SW 2.4 jtd Executive dla rodziny
Alfa Romeo 33 1.7 16V dla przyjemności
IK@R_1886
SEKTA TO MAŁO, ZAŁÓŻMY KOŚCIÓŁ - WYZNAWCÓW IKSA
Więc tak, po pierwsze mam pytanie czy gdzieś ktoś w polsce jest jeszcze w stanie dorobić ten mały "pilocik" odpowiedzialny za immobilaiser, czy linkę od bagażnika można jakoś naciągnąć czy trzeba wymienić bo nie otwiera mi bagażnika, czy w bagnecie od sprawdzania poziomu oleju jest jakiś czujnik który można wymienić czy trzeba cały bagnet bo na alfa-kompie pokazuje mi że problem z olejem i czemu kurka jak wyłączę nawiew to i tak mi wieje zimne powietrze z bocznych nawiewów ?!
imo robia w lepszych zakladach co klucze dorabiaja, normalnie zczytuja kod i wala w drugi pilot i na miejscu najlepiej jak bys mial mozliwosc zobaczyc czy auto odpali ;]
linka w bagazniku tak jak napisal lejek
bagnet caly
boczne nawiewy nie maja polaczenia z nagrzewnica tylko sa z tej kratki pod szyba bezposrednio i tam zawsze wlatuje zimno ;] jest na to rada ;] albo je zamknac albo stac w miejscu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum