Wysłany: 2008-06-05, 22:24 [33] Halogeny w 33 a możliwość założenia?
Przymierzam się do założenia halogenów do mojej 33 gdyż nie została w nie wyposażona. I teraz jest kwestia czy można je założyć samemu i do czego je podłączyć?? Patrząc na kanale od spodu miejsce jest na halogeny tylko zaślepki trzeba ściągnąć ze zderzaka i kupić ramki do halogenów, tylko jak wygląda sprawa z podłączeniem do elektryki i zamontowania przycisku na desce rozdzielczej? Patrząc pod maskę dzisiaj widziałem jakąś wolną wtyczkę spiętą razem z kablami od świateł, czy można pod tą wtyczkę się podłączyć? Będę wdzięczny za wszelaką pomoc
Pod zderzakiem powinieneś mieć wolne kostki na halogeny wystarczy podłączyć tak samo jest z przełącznikiem wystarczy go zamocować i zostaje jeszcze podpięcie przekaźnika w wolne miejsce pod maską.
Pod zderzakiem powinieneś mieć wolne kostki na halogeny wystarczy podłączyć tak samo jest z przełącznikiem wystarczy go zamocować i zostaje jeszcze podpięcie przekaźnika w wolne miejsce pod maską.
Tak jest kostki trzeba tylko znależć.Halogeny najlepiej orginalne zakupić osbie i wtedy tylko na 2 śruby łapiesz bo z innymi to pewnie trzeba by cos kombinowac.
Oczywiście w grę wchodzą tylko oryginały ale w którym miejscu są te kostki gdzieś przy zderzaku czy wyżej już w komorze silnika? No i w którym miejscu ma być ten przekaźnik i jak je włączać, czy trzeba nowego guziora montować na desce rozdzielczej i ciągnąć jakieś kable do niego?
Oczywiście w grę wchodzą tylko oryginały ale w którym miejscu są te kostki gdzieś przy zderzaku czy wyżej już w komorze silnika? No i w którym miejscu ma być ten przekaźnik i jak je włączać, czy trzeba nowego guziora montować na desce rozdzielczej i ciągnąć jakieś kable do niego?
Kable będziesz miał gdzieś w pobliżu zderzaka będą wychodziły z tej samej wiązki co od zwykłych świateł na pewno znajdziesz.
Przełącznik najlepiej żebyś kupił oryginalny wtedy tylko podepniesz w miejsce do tego przeznaczone czyli pod kierownicą z prawej lub lewej strony.
Zostaje przekaźnik w komorze silnika do przegrody przed pompą hamulcową przymocowana jest pusta ramka w nią musisz wstawić odpowiedni przekaźnik (jaki w tym momencie nie pamiętam ale sprawdzę to jutro)
Podsumowując cała instalacja do halogenów znajduje się w samochodzie nie trzeba nic przerabiać ani doprowadzać wystarczy powpinać brakujące elementy opisane wyżej.
No to gicior, jutro oblukam co i jak. Dzięki za info!
Dodano
Czy ktoś może mi powiedzieć jaki przekaźnik podłączyć i w którym miejscu to ma być - najlepiej na jakiejś fotce. Będę bardzo wdzięczny!
Czy ten przekaźnik można kupić w normalnym sklepie elektronicznym czy to musi być jakiś specjalny. Jak wygląda ten guzik z deski rozdzielczej który odpowiada za ON/OFF halogenów?
guzik od halogenow z zewnatrz wyglada jak ten od ogrzewania tylnej szyby czy przeciwmgielnego a rozni sie obrazkiem z przodu i chyba w srodku styki sa inaczej ale niewiem. przekaznik wpina sie w kostke przy serwie na scianie grodziowej pod maska
widac go tu :
po lewej stronie na samym dole zdjecia troche w prawo od rogu, zaraz pod zbiorniczkiem od plynu do wspomagania na zdjeciu a pod linka od otwierania maski. Taki siwy z bezpiecznikiem ;]
Super, wielkie dzięki! U mnie akurat ta kostka jest niebieska ale już wiem bynajmniej co i gdzie wpiąć. Muszę tylko zdobyć ten przekaźnik tylko jeszcze nie wiem gdzie.?
_zagiel_ możesz mi powiedzieć czy i jeżeli tak to jakie są na nim parametry, czy coś jest na nim napisane?
Super, wielkie dzięki! U mnie akurat ta kostka jest niebieska ale już wiem bynajmniej co i gdzie wpiąć. Muszę tylko zdobyć ten przekaźnik tylko jeszcze nie wiem gdzie.?
wszystko idzie zalatwic kwestia tylko z kim sie o tym rozmawia
pewnie jakbym poszukal to byloby ich wiecej a te lezaly na stole, to dosc czesty przekaznik w 33 a 2 mam w czesciach ;]
To daj parametry tego przekaźnika jak możesz albo daj cynka na PW czy możesz sprzedać z 2 sztuki i za ile?
Jest jedna kwestia, guzior już jakiś mam koło kierownicy od świateł przeciwmgielnych na tył, i teraz mam pytanko czy on nie jest już czasami podpięty pod te kable i tylko muszę zamontować halogeny i przekaźnik i będzie chodzić ???
To daj parametry tego przekaźnika jak możesz albo daj cynka na PW czy możesz sprzedać z 2 sztuki i za ile?
Jest jedna kwestia, guzior już jakiś mam koło kierownicy od świateł przeciwmgielnych na tył, i teraz mam pytanko czy on nie jest już czasami podpięty pod te kable i tylko muszę zamontować halogeny i przekaźnik i będzie chodzić ???
numer przekaźnika B047 (60570759 12v-2336)
co do włącznika tylnego światła przeciwmgielnego jest on tylko i wyłącznie do tylnego światła, do przednich halogenów jest oddzielny włącznik
_________________ AR 33 1,3 - była
AR 33 1.4 Imola - odpoczywa w garażu
AR 33 1,7 8v - była
AR 33 1,7 16v P4 - obecnie
idzie juz poczta priorytetem ten przekaznik do chlopaka a jemu jeszcze zle. A Lukasz dobrze napisal patrzysz ktora na czesci i dzwonisz i napewno bedzie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum