Wysłany: 2007-06-29, 00:40 [33] Filtr stozkowy w AR 33
Ten temat spowodowal mala burze na forum w dziale Nasze Belle w opisie mojej Niuni po zalozeniu stozka w mojej alfie. Tak wiec chcialbym uslyszec jakie macie rady na zalozenie takiego filtra i pomysly na jego umiejscowienie. Ja swoj przedstawilem tu http://www.forum.alfaholi...r-vt1776,20.htm .
Bardzo ciekawe ale oprocz tego na jakie samochody jak dzialaja filtry i co moga dac dowiedzialem sie tylko ze zalozylem swoj dobrze czyli ze daleko od silnika czyli zrodla potencjalnego cieplego powietrza i maksymalnie nisko i maksymalnie z przodu i mam nawiew zimnego powietrza a niby to co ja mam mialo byc zle :/ hmmm dziwne
A ja jednak nadal obstaję przy swoim, mejsce w którym założyłeś swój filtr nie jest dobre z dwóch powodów:
bardzo szybko filtr będzie zaklejony brudem,
jest narażony na dużą dawkę wilgoci.
Nie wspomne już o wydłużeniu dolotu.
Stwierdzenie że filtr stożkowy należy zakładać jak najdalej od kolektora wydechoweg wcale nie oznacza że filtr należy wystawić na zewnątrz pojazdu
Chodzi tu raczej o odizolowaniew go od źródeł ciepła, i dostarczenie chłodnego powietrza w wystarczjącej ilości. Oczywiście nie jestem specjalistą od układów dolotowych i możesz mieć odmienne zdanie.
_________________ Fiat Seicento 1.1 do pracy
Lancia Lybra SW 2.4 jtd Executive dla rodziny
Alfa Romeo 33 1.7 16V dla przyjemności
IK@R_1886
SEKTA TO MAŁO, ZAŁÓŻMY KOŚCIÓŁ - WYZNAWCÓW IKSA
Ale w tym madrym artykule co william zapodal znalazlem slowa
Cytat:
We wszystkich stwierdzonych pozytywnych przypadkach filtr stożkowy nie był zamocowany bezpośrednio na kolektorze ssącym a w dużym oddaleniu od niego z zastosowaniem odpowiedniego przewodu elastycznego łączącego filtr z kolektorem. W dodatku filtr zamontowany był w części komory silnikowej gdzie jest faktycznie stosunkowo zimne powietrze, czyli maksymalnie blisko przodu samochodu i maksymalnie nisko oraz jak najdalej kolektora wydechowego jeśli znajduje się z przodu silnika.
Albo się, chłopaki nie lubicie, albo nie chcecie zrozumieć..
Żagiel - fajnie, że zdecydowałeś się na taki krok, bo jest to modyfikacja na tyle tania, że każdy bez problemów może jej dokonać. No i w sumie na tym koniec - powiesz za 2-3 tysiące kilometrów, jak Ci idzie, to może i ja się zdecyduję.
Jednak AR33 zwraca uwagę na jeden aspekt rozwiązania, jakie zaproponowałeś. Która część samochodu najszybciej robi się brudna? W 33, z moich obserwacji, przednia rejestracja - masz na niej wszystkie nisko latające owady, wodę i błoto z samochodów jadących przed Tobą itp.
I rzeczywiście za te 2-3 tkm możesz jeździć na drugim-trzecim stożku.
Padło ciekawe zdanie o obliczaniu dolotu - jest na to jakiś wzór?
Nie to ze sie nie rozumiemy czy nie lubimy ale jak w Nasze Belle to pokazalem to wyszlo ze to jest strasznie zle ;]
Podobno jest ale chyba nikt go nie zna i jakos na forum naszym go nie spotkalem.
Jak ja wjade w wode to napewno w niego nie naleje bo kolo jest za nim, samochody przede mna wydaje mi sie ze leja troche wyzej a nawet jesli to moze od ody sie troche umyje a jak cos zawsze mozna go jeszcze zawinac w rajstopke (sa tansze i mozna czesciej zmieniac):P. Testy beda jak zalatwie kolanka i powiem czy lepiej czy gorzej ;]
PS. Bo zdenerowalo mnie to i dlatego tez powstal ten topic ze moj pomysl zostal wielka fala krytykowany a do teraz jeszcze nikt nie zaproponowal nic innego ani nie pokazal jak ma sam zalozony bo napewno co drugi z nas ma stozek
Widzisz - każdy patrzy na to ze swojego punktu widzenia. Może zanim się wziąłeś za montowanie miałeś już z tym do czynienia.
Ja nie miałem, ale mi też rozsądek nakazywałby umieścić filtr gdzieś indziej, a nie w takim miejscu. Może zastanowiłbym się nad zbudowaniem jakiejś "komory" dla filtra i skierowaniem do niej powietrza spod zderzaka - tak dla pewności.
Myślę, że sporo złego zrobiło tu Twoje podejście "jak będzie mokro, to będzie miał <<pranie>>", a "jak się zepsuje, to się wymieni".
Taki brak szacunku do własnej kasy i pracy?
Z tym praniem to zart ;] bo to juz takie szukanie dziury w calym jest. A co do wymiany to taka kolej rzeczy ze jak cos sie zepsuje to albo sie to naprawia albo wymienia i to nie jest brak szacunku dla czegokolwiek.
A tak w sumie- czy oryginalny filtr powietrza jest zły? Żle spełnia swoją rolę? Moim zdaniem o wiele lepszy będzie czysty, wymieniany na czas filtr powietrza aniżeli zakurzony stożek
_________________ Ik@r 1111
AR 33 1.7 IE 2000-2008 r.
AR 145 2.0 TS 2008-...
Tyle, że jak coś ma służyć przez 10 tkm, a montujesz to tak, że nie posłuży Ci nawet 2, to będziesz musiał 5 razy za to zapłacić i 5 razy poświęcić swój czas.
I nie jest to szukanie dziury w całym, bo argument ten i zmiana charakterystyki dolotu powietrza to jedyne dwa zastrzeżenia.
Przecież każdy mówi: Stożek TAK, ale może nie w ten sposób..
Jak ktos sie boi wody w dolocie moze zamontowac cos takiego http://www.robietherobot....dart/CAI_r1.jpg i tam na rurce jest taki lapacz na wode. A ten artykul od williama jest profesjonalny i po przeczytaniu wychodzi mi w kazdy sposob moja wersja, ja nie mam czasu na budowanie nastepnej sciany w komorze 33 zeby oddzielic cieple powietrze i jeszcze jedna rure na doprowadzenie zimnego powietrza. Ja nie kaze zaraz kazdemu robic tak jak ja, a jak ktos moj pomysl chce krytykowac niech poda jakies konkrety, poda jakis przyklad innego montazu i np pokaze jak ma u siebie a nie tylko ze zle i ze sie zabrudzi. A tak jak ja mam zalozone juz ktos mial przede mna i pomysl mam od kogos.
DODANO:
A i specjalnie dla was:
Układ dolotowy CAI(dla nie wiedzacych Cold Air Intake)
Zalety:
- poprawa osiągów powyżej 4500 obr bez straty wysokiego momentu obrotowego na dole
- mniejszy hałas wewnayrz samochodu z racji wysunięcia stożka prawie za samochód
Wady:
- montaz CAI wymaga demontażu przodu (zderzak) i cięcia blach przegrody, raczej skomplikowana i czasochlonna operacja
- trudny dostep do filtra, każde mycie to albo ściąganie zderzaka albo wyginanie na siłe nadkola
- łatwo filtr podtopić w głębszych kałużach
TO BYL MOJ
A TO WASZ:
SAR(Short Air Ram)
Zalety:
- latwy montaż
- łatwy dostep do filtra
Wady:
- głośny
- zwłaszcza latem wymaga dobrego nawiewu
- tnie dolne obroty (moment obrotowy)
Przeglądałem z ciekawości w sieci fotki trzytrójek z zamontowanym stożkiem. 90% użytkowników zakłada go mniej więcej na wysokości oryginalnej puszki z filtrem. Być może chodzi o długośc dolotu? jednak nie wiem czy nie ma mu tam za ciepło (no chyba, że jeżdzą bez prawego reflektora:)
_________________ Ik@r 1111
AR 33 1.7 IE 2000-2008 r.
AR 145 2.0 TS 2008-...
Ostatnio zmieniony przez williamdrake 2007-06-30, 09:49, w całości zmieniany 2 razy
Przeglądałem z ciekawości w sieci fotki trzytrójek z zamontowanym stożkiem. 90% użytkowników zakłada go mniej więcej na wysokości oryginalnej puszki z filtrem. Być może chodzi o długośc dolotu? jednak nie wiem czy nie ma mu tam za ciepło (no chyba, że jeżdzą bez prawego reflektora:)
Ja mam tak samo zamontowany stożek.
W środe lub w czwartek wrzucę fotki, aby pokazać swoje rozwiązanie.
Mam zrobiony z blachy ekran termiczny i dolot zimnego powietrza z pod zdeżaka.
Dokładnie z tego miejsca gdzie kolega Żagiel ma filtr.
_________________ Fiat Seicento 1.1 do pracy
Lancia Lybra SW 2.4 jtd Executive dla rodziny
Alfa Romeo 33 1.7 16V dla przyjemności
IK@R_1886
SEKTA TO MAŁO, ZAŁÓŻMY KOŚCIÓŁ - WYZNAWCÓW IKSA
Raczej czekamy, co nam AR pokaże i wtedy będziemy porównywać..
Zawsze w takich wypadkach pojawia się taka kwestia: skoro Twój pomysł jest tak dobry, to dlaczego mimo 24-letniej historii modelu 33 filtr stożkowy "90% użytkowników zakłada [go] mniej więcej na wysokości oryginalnej puszki z filtrem."
Ja zaczalem mowic ze moj pomysl jest super jak zostal tak skrytykowany ;] A moze wszyscy montuja SAR bo nie znaja innego sposobu ;] a wszystko co nowe zazwyczaj jest zle ;] A porownanie tego co ma AR33 i ja masz mniej wiecej na tej fotce co wrzucilem ;]
Jeżeli rzeczywiście miałoby to wpływ na polepszenie parametrów silnika, to na pewno proporcja byłaby inna. Badź co bądź Alfa to samochód dla miłośników, a to przeważnie inteligentni ludzie.
Nawet zakładając, że 60% nie wie nic o filtrach, a montuje stożek wyłącznie ze snobizmu. I tak mamy 3:1.
A z Tobą, Żagiel - już pisałem - pogadamy za miesiąc. Wtedy będzie można ocenić zmianę..
To chyba duzej poczekasz ;] bo teraz robie wydech (bo moj wyglada jak ser szwajcarski) z kwasowki srodkowy i ostatni moze a najblizszym czasie czeka mnie wymiana lambdy i termostatu plus skonczenie dolotu i moge zrobic testy ;]
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum