Witam, ostatnio katastrofa spotkala moja Alfe 164.
Silnik V6 TURBO wersja nadwozia SUPER.
Problem polega na tym, ze nie moge nigdzie(narazie próbowalem w ASO) kupić czesci do remontu silnika. Czy mozecie mi podpowiedziec gdzie w warszawie najlepiej dowiadywac sie o czesci?
Mam kilka pytań związanych ze składaniem tego silnika.
1. Jakim momentem trzeba dokrecac glowice.
2. Jakie luzy powinny byc na zaworach:
- ssący 0,48-0,50
- wydech 0,28-0,30
Dane znalazlem na forum ale nie wiem czy sa to dane odpowiednie do modelu silnika.
3. Jak ustawic rozrzad(znaki??)
Moze dysponuje ktos z Was schematami
Licze rowniez na wasze rady
Glowic jeszcze nie udalo mi sie zdjac z silnika, narazie odkrecilem pokrywe zaworow moim oczom ukazalo sie spustoszenie- polamane i pogiete laski popychaczy.
Czy wedlug was warto remontowac silnik?? czy kupic v6 turbo od 166 zrobic rozrzad i cieszyc sie jazda?
pasek ustawiasz na blokady walkow.bez zdjecia glowicy nie ma sensu skladac bo tam jest kipisz ,kupic silnik to zalezy za ile i pytanie czy sterownik ze 166 jest taki sam jak 164 ale jest to dobra alternatywa
Model: Alfa Romeo 155
Silnik: 2.5 V6
Rocznik: 1996
Wiek: 43 Dołączył: 26 Maj 2006 Posty: 3060 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-01-09, 07:49
Rozrząd w V6 12 zaworowych ustawiasz na znakach nie są potrzebne blokady , ja bym remontował silnik jeśli dół silnika jest OK , niektóre części do silnika kupisz w Cer Motor w Rembertowie ale większość części rozrządu musisz kupić używkę na Allegro . Na forum jest wstawiony manual z danymi regulacyjnymi .Jak będziesz potrzebował warsztatu to mam kolesia który to zrobi . Myslę że co do ceny to się dogadacie
wszystko ladnie pieknie... znaki... tu sie pojawia maly problem poniewaz jako takich znakow na kolach walkow rozrzadu nie widze... sa jakies wyciecia i jakas nazwijmy ja kropka punkt zatopiony w kole, ustawic na znaki tzn?? ma ktos moze jakies zdjecie badz rysunek pogladowy ustawienia na znaki??
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum