Alfaholicy Strona Główna   
        KARTY KLUBOWE      Alfaholicy.net      ZLOT 2008      Regulamin      Szukaj      Użytkownicy      Mapa      Album      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
[164] Niedziałająca klimatyzacja
Autor Wiadomość
kasza85 
Maniak resoraków

Model: Alfa Romeo 164
Silnik: 3.0 v6 SUPER
Rocznik: 1996
Wysłany: 2008-06-09, 19:13   [164] Niedziałająca klimatyzacja

mam maly problem ze swoja alfa - niezaleznie jaka jest temperatura na zewnatrz (od 15 do 28) i ustawieniu temp w srodku na np 17 st wieje mi cieplym powietrzem. Uklad jest swierzo nabity i czynnik jest, sprezarka tez sprawna

E.T. 
Rowerzysta

Silnik: 3.0 V6 12v
Rocznik: 1994
Wysłany: 2008-06-11, 16:51   

kasza85,

Czy ciepłe powietrze wieje _zawsze_ ?? tzn wyłączysz klimę naciskając ECO , ustawisz temp na LO i np w chłodny dzień nie dostajesz chłodnego powietrza z zewnątrz ?
Czy jak w ciszy zmienisz temp z HI na LO to słychać cichutki silniczek w desce?

problem jest z odcięciem powietrza z nagrzewnicy. W najgorszym wypadku to silniczek sterujący klapką, ale raczej rzadko się to zdarza. Prędzej odczepiło się cięgno z klapki. Można to znaleźć po lewej stronie obok obudowy wentylatora ogrzewania, na doile powinna wystawać, w glębi- latarką trzeba przyświecić. pod wycierzczkami.
NIech druga osoba w tym czasie zmienia temp z HI na LO i z powrotem. Jakbyś nie mógł znaleźć to poszukam gdzieś fotek bo miałem z neta. Czy masz poduszkę pasażera? jeśłi nie to chyba da się od drugiej strony zajrzeć przez klapkę w schowku od środka.

kasza85 
Maniak resoraków

Wysłany: 2008-06-11, 20:29   

tak mam poduche pasazera. W zimny dzien lub rano wieje chlodnym, ale w ukrop gdy temp w srodku jest znaczna, albo caly dzien w sloncu plus czarna skora to nie wieje mi zimnym. Wieje wtedy takim powietrzem okolo 20-22 st. tak jakby klima miala informacje ze w aucie jest na tyle zimno ze nie trzeba chlodzic. Ze starej alfy wyciagnelem czujnik temp wew. ktory w tamtej byl sprawny i po podmianie jest dalej tak samo. Myslę ze jest ten czujnik umieszczony w obudowie tam gdzie sa lampki jak sie otwiera drzwi na podsufitce. gadalem ze znajomym i powiedzial, ze sprawdzal czujnikiem czy nie ma wycieku czynnika w momencie nabijania ale wg niego nie ma czynnika... W 2 dni ze szczelnego zrobil sie nieszczelny uklad. mam nadzieje ze na dniach znajde chwile aby podjechac do niego. czekam na wasze kolejne propozycje.
E.T. sprawdze to co napisales. pozdrawiam

E.T. 
Rowerzysta

Silnik: 3.0 V6 12v
Rocznik: 1994
Wysłany: 2008-06-12, 05:40   

kasza85,
Jeśli w zimny dzień wieje zimnym tak jak opisałem, czyli dostajesz powietrze o temperaturze zewnętrznej do środka po wyłączeniu klimy ECO to układ wentylacji masz sprawny , klapka itp działa. W ustawieniu na LO czujnik temp nie ma znaczenia, wtedy chłodzi na maksa i można sobie np prędkość nawiewu regulować.

Zacznij od podstaw. Włącza Ci się sprężarka? Wlącza się wentylator chłodnicy po chwili od uruchomienia sprężarki? powinien co chwile schładzać chłodnice.Jeśłi nie masz czynnika to sprawa oczywista. Aby cokolwiek dalej powiedzieć układ musi być szczelny i nabity. NIech Ci zrobią próżnię to się okaże czy jest szczelny. Jeśli jest nieszczelny to specjalista Ci poradzi co dalej, jeli jest mała nieszczelność to pewno zaproponuje aby nabić czynnik z ultrafioletem i poczekać parę dni. Rozwiązanie spoko, ale do układu wchodzi 1200 g czynnika, czyli 2x więcej niż w "normalnym" aucie....Więc trochę to kosztuje takie puszczanie dymka;) Jeśli to co wymieniełem-czynnik, sprężarka, wentylator będą ok, rurki klimy na prawym błotniku będą zimne a Ty dalej będziesz miał ciepłe powietrze to daj znać, pokombimujemy dalej.

kasza85 
Maniak resoraków

Wysłany: 2008-06-16, 21:04   

Przyczyna znaleziona. Mikropekniecie na chlodnicy klimy - przy rozgrzanej ucieka czynnik Nie mozna zlokalizowac dziurki, wiec trzeba kupić nową. Szukałem ok 50 minut i nie mogłem znaleźć nieszczelności.

tygryz 
Embrion

Silnik: 3.0 V6
Rocznik: 1992
Wysłany: 2008-06-16, 22:34   

Panowie, szybkie pytanie dotyczące tematu - gdzie i za ile w Łodzi można tchnąć w klimę nowego ducha? Całkowicie nowego, bo po wymianie chłodnicy pusta jak łby dzieci neostrady.... :>>

www.omerta.ocom.pl

Bella
Akwizytorka

Model: Alfa Romeo RZ
Silnik: 3.0 V6
Rocznik: 1993
Dołaczył: 1910
Skad: Milano
Wysłany: 2010-02-15, 21:09      Pisownia 

Odpowiedz do tematu