Jako, że diesle już od jakiegoś czasu piją rzepakowe paliwo, tak niedlugo benzynowcy beda mogli poić swoje auta "bimbrem ze sfermetowanych winogron"
E85 to nic innego jak bioetanol << 85% alkoholu i 15% benzyny
Jest to dość ciekawe rozwiązanie. Pewna alternatywa dla aut zasilnaych gazem. Złotówka różnicy to już jakiś początek.
Panowie którzy kupili w marcu magazyn Top Gear mogli przeczytać artykuł o szwedzkim Koenigsegg'u CCXR(1017 KM) napędzanym paliwem z kukurydzy i żyta
Kiedy byłem w zeszłym roku na majówce w szwecji widziałem na stacjach E85. Myślałem że to jakieś paliwo do starych kosiarek spalinowych. Okazało się ze w Szwecji jest, dosłownie, szaleństwo związane z tym paliwem. Mówiono mi że Ci którzy tankują mają zniżki na wjazd do cetrum miast(lub też wjazd bezpłatny).
Magazyn TopGear to potwierdza:
"Od E85 nie płaci się żadnego podatku, samochody na biopaliwa korzystają z 20% upustów ubezpieczeniowych, mogą parkować bezpłatnie w dużych miastach, są zwolnione z opłat za wjazd do centrum Sztokholmu i płacą niższe podatki drogowe."
Model: Inny
Silnik: lepszy niz AR
Rocznik: 1961
Wysłany: 2008-03-26, 18:14
Co do np biopaliw lub wszelkich innych paliw , to polacy sa debilami jakich malo.
Niemcy od dawna maja w paliwie minimum 20 czy wiecej % komponentow i jest to sprzedawane jako normalne paliwo.
U nas chca wprowadzic kilka % nazywajac to biopaliwami.
Wprowadzenie duzego komponentu zmniejszylo by uzycie ropy a na to rafinerie i panstwo nie moze sobie pozowlic , dlatego polozyli duza kase do pewnych gazet i redaktorow morotyzacyjnych ktorzy stwierdzili ze to paliwo jest szkodliwe.
Robi sie z ludzi debili i wszyscy sa zadowoleni.
Mamy najgorsze paliwa chyba na swiecie 30% paliwa 70% rozpuszczalnika.
Do tego jeszcze w debilnej telewizji powiedza ze mnieszaja paliwo z woda.
Trzeba byc idiota zeby cos takiego mowic a juz wogole w takie cos uwierzyc.
Jedynie ze ktos na chemi fizyce spal lub uciekal ze szkoly to mu wcisna takie rzeczy.
Im wiecej wszelkiego typu komponentow lub wszystkiego innego oprocz rozpuszczalnika to lepiej dla nas.
No wlasnie - kwestia tego, jakiej jakosci niby maja byc nasze biopaliwa? Bo jesli beda na niemieckim poziomie, to leje!
Jesli takie, jak rodzimy LPG, to niestety - apage satanas!
ciekawe czy do naszych Alf będzie można wlewać takie paliwo bo przed chwilą słuchałem o tym na TVN Turbo
nie bedzie mozna, takie paliwo mozna lać tylko do silników specjalnie skonstruowanych pod to paliwo, na przyklad Koenigsegg CCXR Flower Power
acha z tego co pamietam to E85 ma 114oktan.
tomiscorpio napisał/a:
zalej kiedys niemiecka benzyne a polska.
mówisz o benzynie/ropie z domieszką biopaliw, czy o normalnej? bo jesli o normalnej to zgadzam sie w 100%, paliwa czy to w niemczech, austrii czy innych krajach zachodnich są o wiele lepsze, podobno ma na to wpływ jakie paliwo do rafinerii jest dostarczane, do naszych jest z rosji a do ich z bliskiego wschodu.
W niemczech masz do wyboru czy tankujesz biopaliwo czy normalne, a u nas chcieli wprowadzić tylko bio i dlatego ten projekt upadł i do tej pory nie ma go na stacjach.
Model: Inny
Silnik: lepszy niz AR
Rocznik: 1961
Wysłany: 2008-03-27, 12:08
Paweł156 napisał/a:
KKrzysztof napisał/a:
ciekawe czy do naszych Alf będzie można wlewać takie paliwo bo przed chwilą słuchałem o tym na TVN Turbo
nie bedzie mozna, takie paliwo mozna lać tylko do silników specjalnie skonstruowanych pod to paliwo, na przyklad Koenigsegg CCXR Flower Power
acha z tego co pamietam to E85 ma 114oktan.
tomiscorpio napisał/a:
zalej kiedys niemiecka benzyne a polska.
mówisz o benzynie/ropie z domieszką biopaliw, czy o normalnej? bo jesli o normalnej to zgadzam sie w 100%, paliwa czy to w niemczech, austrii czy innych krajach zachodnich są o wiele lepsze, podobno ma na to wpływ jakie paliwo do rafinerii jest dostarczane, do naszych jest z rosji a do ich z bliskiego wschodu.
W niemczech masz do wyboru czy tankujesz biopaliwo czy normalne, a u nas chcieli wprowadzić tylko bio i dlatego ten projekt upadł i do tej pory nie ma go na stacjach.
Tam w normalnym paliwie masz 3 razy wiecej komponentow roslinnych niz w naszych biopaliwach mialo byc.
Ropa akurat jest dobra do nas dostarczana , tylko to co robi orlen to szczyt wszystkiego.
Potem na stacjach tez kombinuja i mamy to co mamy , ze diesle lepiej pojada na rzepaku niz na tych naszych vervach itp itd. Oczywiscie te stare diesle.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum