Alfaholicy Strona Główna   
        KARTY KLUBOWE      Alfaholicy.net      ZLOT 2008      Regulamin      Szukaj      Użytkownicy      Mapa      Album      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
Co piszczy w przednim zawieszeniu?
Autor Wiadomość
chichopotam 
Embrion

Model: Alfa Romeo 156
Silnik: 1,9 JTD
Rocznik: 2004
  Wysłany: 2008-03-22, 21:09   Co piszczy w przednim zawieszeniu?

Witam!
W lipcu ub.r. kupiłem 156-tkę. W ASU stwierdzono,że jest bez zarzutu. W tej chwili po objezdżeniu polskich dróg coś zaczęło wściekle piszczeć podczas jazdy po dziurach. Czy to faktycznie są górne wahacze (bo dolne ponoć stukają)
Jezeli tak to gdzie kupić dobre zamienniki?

Belfer27 
Rowerzysta

Silnik: 1,9 JTD
Rocznik: 2001
Wysłany: 2008-03-22, 21:28   Zawieszenie..

Witam. W mojej też zaczęło coś piszczeć u góry w zawieszeniu, szczególnie przy niskiej temperaturze. W deszczu natomiast zanika ten odgłos. Co gorsze górne wahacze zmieniałem około 2 miesiące temu (Delphi więc nie powinny tak szybko się poddać naszym drogom). Podejrzewam jednak, że to piszczy łożysko amortyzatora i gum w nim się znajdująca. Po świętach jadę do wyroczni ( czyli na kanał z szarpakami itd..) Poza tym spróbuję prysnąć tulejki wahacza górnego, ponieważ mogli go źle zamontować i być może doszło do zerwania tychże gum... Wystarczy, że skręcili wahacz na podniesionym aucie a nie na normalnym położeniu koła i wtedy po kilku solidniejszych dziurach może sie zerwać guma w tulejce z racji zbyt dużego wychylenia wahacza (podobnie jest w hondach niektórych). W razie jakichś nowości daj znać co zrobiłeś.. Pozdrawiam.

Bedboys 
Pirat drogowy

Model: Alfa Romeo 166
Silnik: JTD
Rocznik: 1999
Wysłany: 2008-03-23, 12:39   Re: Zawieszenie..

Belfer27 napisał/a:
... Wystarczy, że skręcili wahacz na podniesionym aucie a nie na normalnym położeniu koła i wtedy po kilku solidniejszych dziurach może sie zerwać guma w tulejce z racji zbyt dużego wychylenia wahacza (podobnie jest w hondach niektórych). W razie jakichś nowości daj znać co zrobiłeś.. Pozdrawiam.

To co opisujesz to w przypadku górnych wahaczy 156 nie ma miejsca ponieważ tulejki swobodnie się obracają w tulejach gumowych a co za tym idzie nie są z nią zwulkanizowane i nie ma się co zerwać.

Kosiar 
Romeo

Silnik: 2.0 TS
Rocznik: 2001
Ostrzeżeń:
 1/10/15
Wysłany: 2008-03-23, 12:49   

wahacze i drążki stabilizatora miałem to samo....

Lesio 
Romeo

Model: Alfa Romeo 146
Silnik: 1.4 TS
Rocznik: 1998
Ostrzeżeń:
 3/10/15
Wysłany: 2008-03-23, 15:15   

Nie wiem jak jest to konstrukcyjnie w 156, ale u mnie w 146 piszczała guma przy górnym mocowaniu amortyzatora.

Bella
Akwizytorka

Model: Alfa Romeo RZ
Silnik: 3.0 V6
Rocznik: 1993
Dołaczył: 1910
Skad: Milano
Wysłany: 2010-02-15, 21:09      Pisownia 

Odpowiedz do tematu