Wysłany: 2008-03-21, 09:59 Ile palą 145 benzyna z silnikiem TS?
Nie to bym zadawał pytanie.
Można poszukać w necie, bana na google nie mam.
No więc czytam to co google znalazło.
I znajduję teksty, że po mieście 7 8 litrów. Interesował mnie silnik 1.6.
Co ja nie robię, by osiągnąć choć zbliżony wynik.
Wynalazki do oleju, benzyna z dodatkiem złota ( biorąc pod uwagę cenę 98 na Shell musi być ze złotem mieszana).
Spokojnie z gazem. Hamowanie raczej poniżej 40km/h.
I za cholerę nie chce się to nawet zbliżyć do podawanych wyników.
Opony zimowe, czyli wąskie(175), napompione do 2.0.
Auto ma rewelacyjnie niskie opory toczenia - minimalne nierówności i musi być hamulec wciśnięty, bo inaczej to się stacza.
Nie ściąga - czy to na luzie, czy przy hamowaniu czy przy przyspieszaniu.
Filtr powietrza ma około 7000km. Filtr paliwa podobno też mi wymienili (ale pewności mieć nie można)
Jak Ci ludzie to robią? Te 7 do 8 litrów po mieście?
Ogólnie mi auta mało palą.
Kolesiowy poldek po mieście: jemu 12 mnie spokojnie bez nadymania się 10.
Po prostu taki mam styl jazdy i już.
Ale ONI - szacunek.
I mierzenie spalania - ten sam dystrybutor i pod korek - więcej nie wchodzi za cholerę. tak, że pomyłki raczej nie ma. W każdym bądź razie błąd w granicach tolerancji.
I dodam (22.03.08) - nie sprowadzam tematu do - ile palą - chodzi mi o technikę jazdy i wynalazki do paliwa i oleju, warunki eksploatacji itp. Bo jak napisałem na pocżątku - ile pali to wie google.
Ja mam motor 1,4. Paliła mi wcześniej około 10l. Po wymianie wariatora spadło do około 8,7-9l. Byłem na kompie w ASO i mam uszkodzona sondę lambda, w najbliższym czasie planuje ją też wymienić. Jeżdżę głównie po mieście.
Model: Alfa Romeo 146
Silnik: 1.6 Twin Spark
Rocznik: 1998
Wysłany: 2008-03-21, 10:29 Re: Ile palą 145 benzyna z silnikiem TS?
J@rek napisał/a:
Jak Ci ludzie to robią? Te 7 do 8 litrów po mieście?
Raczej nie ma co wierzyć w bajki - TS 1.6 pali 10 po mieście (mój to nawet do 11 dochodzi przy korkach/klimie itd) i nigdy nie udało się zejść poniżej. Za to na trasie jest inna historia - 6 to mój rekord podczas jazdy do Chorwacji i to z włączoną klimą, ale jechałem 90 równym tempem przez 200 km .
Moja 156 1.8 pali 11 gazu w mieście, więc podejrzewam że benzyny spalałaby o ponad litr mniej.Poza tym miasto miastu nie równe. Lepiej sprawdzać spalanie w trasie by mieć wiarygodne wyniki.
Trasa nie jest zbyt miarodajnym źródłem. Moja Lancia Dedra z silnikiem 1.6 na trasie pali 6l/100km - czyli zbliżona wartość do fabrycznej. W mieście powinna palić 9-10 a paliła 12l.
U mojej dziewczyny w 145 1.4 TS z niesprawnym wariatorem w mieście wychodzi 12l a na trasie 5.5l/100km
Trasa nie jest zbyt miarodajnym źródłem. Moja Lancia Dedra z silnikiem 1.6 na trasie pali 6l/100km - czyli zbliżona wartość do fabrycznej. W mieście powinna palić 9-10 a paliła 12l.
U mojej dziewczyny w 145 1.4 TS z niesprawnym wariatorem w mieście wychodzi 12l a na trasie 5.5l/100km
polonez 1.6 gaźnik, w trasie koledze palił około 6 do 7 litrów. i to samo bydle w mieście 12 a czę ściej więcej. Zima potrafił go skarcic ponad 15 litrami.
Zresztą, zelezy gdzie się więcej jeździ.
Gdy robiłem tygodniowo po 4000, było mi obojetne ile pali w mieście.
Teraz nie opuszczam miasta i istotnym dla mnie jest ewentualne spożycie po mieście.
dokładnie zależy czy chcesz się toczyć jak dziadek czy jechać w miarę płynnie u mnie 1.4TS pali po "mieście" od 8,36 do nawet 11,22 litra, ale to zależy od humoru a w trasie nie wiem jak wam palą po 5,5 litra... mi się raz poniżej 7 udało zejść, dokładnie 6,97
Moją 146 1.6 TS rekordowo nikie spalanie nie przekraczając 3300 obrotów wyniosło równe 10 l.Jazda po Łodzi max do 100-120 km/h.To i tak duzo jak na silnik 1.6 wg. mnie...ale co na to poradzimy...
spalanie 100 i wiecej konnego silnika benzynowego tylko w folderach reklamowych wynosi 6 czy 7 litrow(mowie o normalnej jezdzie nie tescie jazdy na kropelce)hbrydowy PIRUS ktory jest podobno super eko i super oszczedny w tescie dlugodystansowym spala prawie 8 litrow....
Odnoszę wrażenie, że poprawiając technikę jazdy alfa i tak spali dużo.
Jednak inni w swoich technologiach poszli w inną stronę i auta palą mniej.
Sugerujecie, że każde 120HP auto będzie palić 10 po mieście? (oczywiście benzyna i bez hybrydowych rozwiązań)
Jestem zdania, że mój silnik dość rozrzutnie obchodzi się z paliwem, biorąc pod uwagę masę.
Ale! Teraz powinienem mieć lepszy wynik niż poprzednio. I złożę to chyba na karb tego, że jednego dnia nakręciłem po mieści 100. czyli więcej jazdy na ciepłym silniku i dwa dłużesz odcinki spokojnej jazdy( 2x10km).
Może to się wydawać śmieszne, ale ma to jednak ogromny wpływ przy ruchu miejskim.
Jeszcze kilka razy będę zalewał go 98 oktan z Shella. Zobaczymy, może to jednak paliwo.
Ale jak widać z tego co leję, omijam stacje_wynalazki. Neste i teraz Shell.
I przy okazji paliwa - BP też można lać bezpiecznie - stacje z logo BP maja zamnięty obieg paliwa. Koncesjoner nie może mieć w zbiornikach paliwa, którego nie kupuje przez BP.
Jeszcze kilka razy będę zalewał go 98 oktan z Shella.
Na którym Shellu masz benzynę 98
Co do spalania 1.6 to mi w mieście spala w przedziale 8-9l/100. Nigdy nie wyszło mi więcej niż 9/100
W trasie to już wszystko zależy jaki mam dzień. Przedział spalania w trasie to pomiędzy 6-10l/100km Ale z reguły jest to około 7.2 przy prędkościach około 110/h
Przy regulaminowej jeździe 90km/h wyjdzie katalogowe 5.9/100
Przy jeździe 160km/h pod wiatr wyszło mi 9.8/100
Olej zmieniany nie rzadziej niż co 10kkm. Filtr powietrza nie rzadziej niż olej
Benzynka Shell 95 V-Power
_________________ Pewnego wieczoru ktoś mi powiedział:
"Gdyby Alfiści założyli kościół, to byś sie do niego zapisał!!"
ja na Racingu jeździłem cały rok i nie narzekałem. Moc była ciut większa, ale cena faktycznie odstrasza.
przerzuciłem się na BP Ultimate 98 ale mi zaczeła woda z wydechu lać się i to w dużych ilościach. niby nic wielkiego ale mechanik radził mi zmienić paliwo więc wróciłem na Shella
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum