Wysłany: 2008-03-05, 14:20 145 gaz sadzi z otworu w parowniku
Mam parownik bigas. instalacja 2-letnia. po zatrzymaniu zauwazylem ze podszas pracy silnika wycieka plynny gaz z otworu w parowniku. otwor znajduje sie obok sroby mocujacej go w komorze silnika. Na forum wyczytalem ten otwor moze sluzyc do wyrownywania cisnienie czy jakos tak . jak zatkalem czszelnie otwor to silnik gasl. Co moze byc przyczyna tych wyciekow? dodam ze filterek nie jest wymieniony ale tragedii nie ma. czy to oznacza wymiane parownika?
Model: Alfa Romeo 155
Silnik: 1,8 T.S. 8V
Rocznik: 1995
Wiek: 34 Dołączył: 16 Maj 2007 Posty: 231 Skąd: Goleniów/Szczecin
Wysłany: 2008-03-08, 19:36
Trzeba spuścić tak zwane osady i należy to robić cyklicznie najlepiej z przeglądem i regulacja instalacji raz na rok. Ideałem byłoby robić to w zakładzie który zakładał tą instalację.
_________________ AR 155 T.SPARK 1.8 SUPER MY.95
IK@R: 5022
Ostatnio zmieniony przez ufty 2008-03-08, 19:36, w całości zmieniany 1 raz
Witam. Miałem podobnie.
U mnie w parowniku e-Gas jest to rodzaj zaworu tzn. składa się on z:
śruby wkręcanej w parownik( z otworem), sprężynki, metalowej kulki, oraz uszczelki o-ring. W moim przypadku przyczyną wycieku była właśnie ta uszczelka.
_________________ " Alfę kupuje sie sercem, a nie głową"... nie pamiętam czyje, na pewno nie moje.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum