wprawdzie alfę mam od niedawna ale chyba w każdym samochodzie powinien być oddzielny wymienny filtr paliwa:) no ale dobra, nie znam się więc może faktycznie nie ma, skoro ciśnienie na wtryskiwaczach jest ok więc układ dolotu paliwa też musi być ok:)
moja nigdy nie miała takich niedoborów mocy więc raczej nic więcej nie podpowiem, może doradzi ktoś kto dłużej ma alfę:)
Ostatnio zmieniony przez provokator 2008-02-22, 19:35, w całości zmieniany 1 raz
wprawdzie alfę mam od niedawna ale chyba w każdym samochodzie powinien być oddzielny wymienny filtr paliwa:) no ale dobra, nie znam się więc może faktycznie nie ma, skoro ciśnienie na wtryskiwaczach jest ok więc układ dolotu paliwa też musi być ok:)
moja nigdy nie miała takich niedoborów mocy więc raczej nic więcej nie podpowiem, może doradzi ktoś kto dłużej ma alfę:)
i tak dziekuje za zainteresowanie tematem.
Co do fitra paliwa takiego zwyklego to go nie ma w alfach 156 beznzynach, sa natomiast w dieslach o ile sie nie myle.
Wymienilem swiece i przewody wysokiego napiecia, wszystko poczyscilem i zlozylem do kupy, niestety jest dalej to samo ;(
Rece opadaja, wymienilem juz wszystko, zostaje chyba rorzad bo nie widze nic innego, chyba ze jakis czujnik jeszcze padniety jest, masakra, juz sam nie wiem moze te alfy maja tak chodzic, czy u was tez tak jest ze jak gwaltownie gazu sie depnie to muli i po chwili wchodzi na obroty ?
Moim zdaniem alfa zbiera sie slabiej i to znacznie od astry gsi 115km czy ktos mi moze napisac czy taka moc to normalka ?
chyba każda alfa trochę muli poniżej 3000 obrotów:) zresztą sporo jest na ten temat na forum:) ogólnie alfy jak żadne inne samochody lubią wysokie obroty:) i prawdziwa jazda zaczyna się przy 3000+
rozrząd raczej niewiele ma do tego, no chyba że pasek byłby źle założony ale w takim przypadku to nie wiem czy długo byś pojeździł:) ewentualnie sam wariator może szwankować, osobiście też przymierzam się do jego wymiany bo powolutku zbliża sie termin i auto tak jakby delikatnie zaczynało klekotać w stylu diesla, no ale może mi się tylko wydaje:)
pzdr:)
jeszcze raz przeczytałem temat i nie bardzo wiem, byłes na komputerze czy nie.
Na jakim przepływomierzu działa teraz auto ?
Był robiony reset parametrów adaptacyjnych ?
Jesli był załozony jakis przepływomierz to jak z parametrami przepływu, osiąga te 408 480 kg/h ?
Jaki symbol ma wkład w przepływomierzu, cos w tym rodzaju F 00C 2G2 027.
Masz auto 1.8 czyli ma zawór-dwukomorowy oraz wariator, przyspieszenie powinno byc od 2.000 obr.
Jesli ECu jest "zapchane" a tak wygląda z twojej relacji to raczej sie nie ścigaj z astrą 115 km bo przegrasz !
-
Ostatnio zmieniony przez bubu321 2008-03-01, 12:50, w całości zmieniany 3 razy
Na zimnym jak odpalam to ledwo "dycha" obroty jakies 200 (nie 2tys tylko 200) wogole nie reaguje na gaz, jak zgasze i odpale 2 raz przez chwile jakby sie poprawilo... wciskam gaz do konca i strasznie sie kaszle, cos strzela i jak sie wkrec powyzej 3000 to mozna jechac ( nie odczuwa sie wtedy zadnej straty mocy) tylko ze musze go na tych 3tys trzymac... ale po rozgrzaniu nie ma jakiejs znacznej poprawy ponizej 3 tys szarpie, dlawi, wogole nie da sie jechac... gdy przelacze na gaz nie ma wogole problemu, jakbym jechal innym samochodem...
Myslalem ze pompka paliwa ale dostalem sie do niej i cisnienie na pompie jest ale przy przepustnicy takie znikome... Wlalem tez do benzyny preparat do czyszczenia wtryskiwaczy, zrobilem jakies 400km na samej benzynie i to w trasie takze dostawal "po dupie" i nic to nie pomoglo... dziwi mnie ze po przerzuceniu na gaz jest wszystko dobrze niezaleznie od temperatury
Prosze pomoznie bo az wstyd mi jest ja odpalac a szczegolnie rano ;(
Tylko brakuje nam informacji o twoim samochodzie.
- przebieg
- kiedy był robiony rozrząd
- co sprawdzałeś, świece, przepływomierz ( czy działa z odpietym ), czy nie ma przebic na kablach.
- jakie błędy na komputerze
- jakie ciśnienie paliwa na listwie.
- wtryski nie leją
- a te 400 km jechałes na gazie, czy benzynie ?
Ostatnio zmieniony przez bubu321 2008-03-16, 09:03, w całości zmieniany 1 raz
przebieg mam 150 000, ja nia zrobilem 12 000 i tuz przed zakupem poprzedni wlasciciel robil rozrzad... Sprawdzalem w nocy czy na kablach pojawia sie cos ale ciemno i nic nie widac ( ale nawet gdyby to na gazie tez by chyba przerywal ?? ) jak rano odepne kostke od przeplywomierza to zapali duzo lepiej i chodzi jakby na wyzszych obrotach, jak dodaje gazu to jest "Buuuuuuu" potem zapinam kostke i znow sie ksztusi, szarpie itd.
Ja tak mialem jakies 2 miesiace temu i wtedy bylem na komputerze i nic nie wyszlo potem jakby nagle ustaly same z siebie problemy i teraz znowu to samo ale 2 raz nie bylem jeszcze na komputerze... Jak sprawdzic wtryski i to cisnienie ?? 400 km zrobione na samej benzynie i to Shell V-Power Racing ( mialem nadzieje ze cos tam przepali )
Model: Inny
Silnik: R2 652cm3
Rocznik: 1994
Wysłany: 2008-03-17, 12:20
posprawdzaj jeszcze wszystkie kabelki od czujnikow itp.Moze sie jakis przetarl Znajomy w vectrze tak mial z kabelkiem od czujnika polozenia walu...raz laczylo, raz nie...raz mial tryb awaryjny(straszny mul), a raz wlaczyl sie tryb "piechotny" i do domu piechota
nie mierzylem cisnienia... (wyjmowalem kanape z tylu i odpinalismy wezyk od pompy i cisnienie bylo spore) ale kabelki, czujniki itd maja znaczenie jak na benzynie nie chodzi a na lpg jest wszystko OK ??
byc moze te klopoty sa zwiazane wlasnie z lpg a wlasciwie ze zle wyregulowanym lpg.proponowalbym ci przejechac tak ze 100 km bez lpg tylko na benzynie przez kilka dni i dopiero wtedy ocenic co sie dzieje z silnikiem. zakladam ze zczytywales bledy z ecu i ze nic ci nie wykazalo
Reaktywacja tematu: po wymianie wielu czesci dale jest to samo, dziury w gazie, trzymam gaz na jednym poziomie a on sie muli a po chwili jedzie szybciej pozniej znowu dziura i tak wkolko, mocy ok 80KM do samochodow 90KM nie mam co wyjezdzac (siara), bylem na komputerze i zero bledow oto wyniki:
Masa powietrza - 16kg/h
Czas wtrysku - 3,8-4,0ms
Kąt wyprzedzenia zaplonu - 15,75 stopnia
Obciazenie silnika - 1,5ms
polozenie przpustnicy - 2,81 stopnia
Przeplyw powietrza - 2,66g/s
przeplyw powietrza - sygnal czujnika - 1,37V
predkosc obrotowa silnika - 870RPM
predkosc silnika maxymalna - 7320RPM
sonda lambda - 204,4mV
temp silnika - 68 stopni
temp pow. 29stopni
moze te informacje pomoga w ustaleniu przycvzyny bo mam juz tej Alfy po dziurki w nosie, wszystko ladnie sobie porobilem a tego nie moge zrobic i lipa jest. HELP
to co podałes na górze to sa parametry statyczne, do niczego nie potrzebne, chyba do mydlenia oczu klientowi że za coś zapłacił.
w alfach robimy diagnostykę aktywną i ja za to płacę a nie za pierdoły ze masa powietrza wynosi tyle a przepływność tyle, jak by to nie było to samo. !!
a sonda lambda to 213 mv, chyli co sonda do wyrzucenia.
po tych WYNIKACH poznaje że to KTS -520 a ten drugi program to tez wart pierwszego.
- interfejs diagnostyczny kosztuje 84 zł, + 240 zł program alfadiag lub darmowy Unidiag.
- fakt że jest potrzebny notebook ale to chyba można pozyczyć od kogoś.
- zrobił bym dwie rzeczy:
1. pomiar kompresji
2. oczyścił wtryskiwacze ultradzwiekowo, po takim przebiegu wtryski benzynowe sa zasmołowane.
mam tylko nadzieję ze nie masz gazu na V modzie, czyli wtrysk płynnego gazu.
- ponizej przykład wyników diagnostyki aktywnej jednego klienta.
- sam klient podał "to ja mam przpływomierz dobry bo 408 kg/h, sonda lambda nie jest leniwa i daje sinusoidę o róznym czasie względem obrotów, parametry adaptacyjne równe 0, silnik wkreca sie na obroty , ma te 6500 obr/min."
- to dlaczego mi tak duzo pali , a to kliencie kochamy to pójdziemy na analizę spalin.
- chyba jest róznica, czy tutaj mozna coś powiedzieć o dynamice tego silnika.
-
Ostatnio zmieniony przez bubu321 2008-04-02, 19:39, w całości zmieniany 3 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum